Tina Turner 1939-2023 © Peter Lindbergh

Muusikko Tina Turner on kuollut 83 vuoden iässä, kertovat uutistoimistot.

Yhdysvalloissa syntynyt Sveitsin kansalainen Turner kuoli kotonaan Sveitsissä.

Tina Turner alun perin Anna Mae Bullock, virallisesti Tina Turner-Bullock syntyi, 26. marraskuuta 1939 Nutbush, Tennessee oli yhdysvaltalaissyntyinen sveitsiläinen rocklaulaja. Turner tunnettiin voimakkaasta soul-äänestään ja energisistä lavaesiintymisistään. Turner on saanut kymmenen Grammy-palkintoa. Häntä on kutsuttu ”Rock and rollin kuningattareksi”.

Turnerin levyjä on myyty noin 200 miljoonaa kappaletta. Guinnessin ennätysten kirjan mukaan Turner on myynyt enemmän konserttilippuja kuin kukaan toinen sooloartisti koko musiikin historiassa.

Turner asui Sveitsin Küsnachtissa Zürichinjärven rannalla, ja hänellä oli Sveitsin kansalaisuus vuodesta 2013, jonka jälkeen hän ei ollut enää Yhdysvaltain kansalainen.

MUSIIKKIURA:

Tina Turner, silloin vielä Anna Mae Bullock, aloitti uransa Ike Turnerin kanssa, johon hän tutustui 1950-luvun lopulla. Nuori Tina kävi kuuntelemassa musiikkia klubilla, jossa Ike soitti yhtyeensä kanssa. Keikkojen lomassa Tina tutustui lähemmin Ikeen, joka teki kaikkensa hurmatakseen kauniin lukiolaistytön. Kun Ike sai selville, että Tina osaa laulaa, hän puhui Tinan perustamaan bändin kanssaan: näin syntyi duo Ike and Tina Turner. Työtoveruus syveni rakkaudeksi ja parille syntyi poika. Nuoren perheen elämä hymyili, ja pari keikkaili ahkerasti. Vähitellen Tina huomasi, että hänen miehessään on myös pimeämpi puoli ja että tämä halusi kontrolloida Tinaa. Vuonna 1960 Ike kosi. Tina ei uskaltanut kieltäytyä, koska hän pelkäsi liikaa. Kaksi päivää kosinnan jälkeen pari ajoi Meksikoon. Haaveilemiensa häiden sijaan Tina meni naimisiin koruttomassa vihkitilaisuudessa.

Kaksikko nousi 1960-luvulla kansainväliseen suosioon. Heidän tunnetuin hittinsä oli Phil Spectorin tuottama “River Deep, Mountain High”. Muita hittejä olivat muun muassa “A Fool in Love”, “Proud Mary” ja “Nutbush City Limits”.

Tina ja Ike erosivat. Tina teki paluun vuonna 1984 albumilla Private Dancer. Albumin teossa oli mukana muun muassa Mark Knopfler. Levyltä julkaistu single “What’s Love Got to Do with It” teki Turnerista maailmantähden. “Minulla ei ollut helppoa urani alussa ja tiedän mitä huipulle pääseminen vaatii. Olen maksanut velkani itse ja päässyt oman elämäni näyttämölle. Kaikki mennyt on ollut sen arvoista”, totesi Turner tuolloin.

Turner on julkaissut soolourallaan useita menestyssinglejä, kuten vuoden 1989 “The Best”. Turner esiintyi myös The Whon rockoopperassa Tommy ja elokuvassa Mad Max Beyond Thunderdome (1985). Vuonna 1995 Turner esitti James Bond -elokuvan 007 ja kultainen silmä tunnuskappaleen “GoldenEye”.

Turnerin yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa The Rolling Stones, Tom Jones, Eric Clapton, Eros Ramazzotti, Bryan Adams ja Phil Collins.

Turnerin elämästä tehtiin vuonna 1993 elokuva Tina: What’s Love Got to Do With It, jossa Turneria esitti Angela Bassett. Turnerin elämästä on tehty myös musikaali.

Turner jäi eläkkeelle vuonna 2004 mutta palasi kuitenkin julkisuuteen vähäksi aikaa kiertueelle nimeltä “Live in Concert”, joka alkoi Kansasissa lokakuussa 2008 ja jatkui Eurooppaan keväällä 2009. Hän on eläkkeelle jäämisen jälkeen levyttänyt muutamia kappaleita ja tehnyt joitakin TV-esiintymisiä (muun muassa promootiokiertue kokoelma-albumille All the Best sekä vuoden 2008 Grammy Awards -esiintyminen). Se oli Turnerin ensimmäinen oikea kiertue kahdeksaan vuoteen. Kiertue ulottui myös Helsinkiin, jossa Turner esiintyi Hartwall Areenalla 23. ja 24. huhtikuuta 2009. Kiertue oli yksi vuoden 2009 myydyimmistä ja tuotti noin 90 miljoonaa euroa 90 konsertista. Euroopan-kiertue oli toiseksi tuottoisin 58 miljoonalla eurolla.

Tina sanoi Live in concert -kiertueesta “Tahdon nousta lavalle ja esiintyä, mutta jokapäiväinen aikataulujen kanssa eläminen on rankkaa työtä. Siksi olenkin sanonut, että teen mielellään mahdollisimman vähän promootiota tällä kiertueella. On myös nautinto jäädä eläkkeelle. Minä elän mukavaa elämää ja olen onnellinen.”

Tina Turner kertoi lehdistölle Giorgio Armanin “Prive”-muotinäytöksessä Pariisissa, ettei ole pois suljettua, että hän tekisi vielä uuden maailmankiertueen. Ihmiset haluavat vielä nähdä häntä lavalla, eikä hän kielläkään, etteikö voisi pyytää “tyttöjä” takaisin ja tehdä jotain.

Private Dancer Tour on Tinan kolmas oma kiertue ja samalla ensimmäinen suuri kiertue. Kiertue auttoi Tinan Comebackissa, joka on musiikin historian parhaimpia paluukiertueita. Kaksi viimeistä Japanin konserttia Tina lopetti esittämällä Bruce Springsteenin “Dancin in the Dark”. Konserttien määrä oli 60 Euroopassa, 104 Pohjois-Amerikassa, kymmenen Australiassa, kaksi Japanissa, 176 yhteensä.

Break Every Rule Tour rikkoi ennätyksiä 13 maassa. Se oli vuoden 1987–1988 vuoden suurin kiertue, ja katsojia oli yli neljä miljoonaa. Foreign Affair Tour on Tinan ensimmäinen stadionkiertue ja samalla ensimmäinen kiertue, joka ulottui vain Eurooppaan. Kiertue sisälsi 121 konserttia. Whats’ Love? Tour on Tinan kuudes kiertue, kiertue ulottui vain Amerikkaan ja muutamaan Euroopan konserttiin. Wildest Dreams Tour on Turnerin seitsemäs kiertue. Kiertueeseen sisältyi 255 konserttia. Kiertue tuotti melkein 20 miljoonaa dollaria. Twenty Four Seven Tour kiertueen piti olla Tinan viimeinen, mutta hän palasi lavoille vuonna 2008. Tina!: 50th Anniversary Tour on Tinan viimeisin kiertue vuodelta 2008–2009. Tina sai inspiraation kiertueelle vuoden 2008 Grammy-gaalasta, jossa hän esiintyi Beyoncen kanssa.

Tina Turner Suomessa

Suomessa Tina Turner konsertoi ensimmäisen kerran 24. elokuuta 1982 Kulttuuritalossa Helsingissä. Private Dancer -kiertue saapui Helsinkiin 19. helmikuuta 1985. Foreign Affair -kiertueella vuonna 1990 Tina esiintyi 14. ja 15. toukokuuta Helsingin jäähallissa. Wildest Dreams -kiertueella Turner esiintyi Helsingin olympiastadionilla 7. elokuuta 1996 50 000 katsojalle. Hän esiintyi 24/7 -kiertueellaan kahdesti Finnair Stadiumilla Helsingissä, 9. ja 10. elokuuta 2000. Turner esiintyi Hartwall Areenalla 23. ja 24. huhtikuuta 2009.

Turner on voittanut kymmenen Grammy-palkintoa, ja Rolling Stone -lehti on nimennyt Tinan kaikkien aikojen parhaimpien laulajien joukkoon. Tina on listattu 25 parhaan tanssijan joukkoon, hän on myynyt enemmän konserttilippuja kuin kukaan toinen artisti maailmassa, ja hänet on nimetty Oprah Winfreyn 25 legendaarisimman naisen joukkoon.