Yle soittaa suomalaisista radiokanavista eniten kotimaista musiikkia. Kotimainen musiikki soi erityisesti Ylen alueradioissa. Tämä käy ilmi Teoston vuoden 2021 tilastoista.

Teoston mukaan viime vuonna Ylen alueradioissa soivasta musiikista yli puolet eli 55,4 prosenttia oli kotimaista. Kaikilla Ylen radiokanavilla luku oli 44,5 prosenttia. Kaupallisten radiokanavien soittaman musiikin kotimaisuusaste oli 30,5 prosenttia vuonna 2021.

Yle laskee kotimaiseksi musiikiksi myös kanavilla soitetut käännöskappaleet, jotka on esitetty suomeksi tai ruotsiksi. Näin laskettuna esimerkiksi Radio Suomessa soivasta musiikista noin 70 prosenttia oli kotimaista. Uuden kotimaisen musiikin osuus Radio Suomen soittolistalle valituista uusista kappaleista oli noin 90 prosenttia. Myös YleX:llä ja Yle Radio 1:ssä soi musiikkia suomalaisilta artisteilta.

“Kotimainen musiikki on Ylelle ja Radio Suomelle keskeinen osa tekemistä, ja siksi olemme määrätietoisesti nostaneet kotimaisen musiikin määrä viimeisten vuosien aikana. Yle tuo yhteen suomalaisia artisteja ja yleisöjä. Myös kuulijoidemme toiveissa korostuu kotimainen musiikki“, kertoo Yle Radio Suomen musiikkipäällikkö Johan Lindroos.

Kotimaisen kulttuurin vaaliminen on osa Ylen julkisen palvelun tehtävää. Suomalaista musiikkia soi osana lähetysvirtaa sekä musiikkiohjelmia. Kuulijoiden suosimia kotimaisen musiikin ohjelmia ovat mm. Yle Radio Suomen Paikka AuringossaSekahaku ja Iskelmäradio. Yle Radio 1:ssä kotimainen musiikki soi mm. RSO:n konserttitaltioinneissa ja musiikin erikoisohjelmissa, kuten kansanmusiikkiohjelmassa Sydänjuurilla.

YleX on uuden kotimaisen musiikin merkittävä vaikuttaja ja kanavan missiona on auttaa tuoreita suomalaisia musiikkilahjakkuuksia ja yleisöä löytämään toisensa. YleX:n soittolistasta kotimaista musiikkia on viikoittain yli 50 prosenttia, ja listalle nostetaan säännöllisesti uusia kotimaisia artisteja ja kappaleita.