The Walt Disney Company täyttää 100 vuotta 16. lokakuuta 2023. Veljesparin autotallissa aloittama animaatiostudio on kasvanut tuona aikana media- ja viihdeteollisuuden jätiksi, jonka historiasta löytyy niin kulttuurisesti kuin liiketoiminnallisesti merkittäviä virstanpylväitä.

Vuonna 1901 syntynyt Walt Disney kiinnostui piirtämisestä jo varhain. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Walt perusti Kansas Cityyn ensimmäisen taide- ja animaatioyrityksensä, joka tunnettiin nimellä Laugh-O-gram Films. Laugh-O-gramin lyhytelokuva luotiin yhteistyössä muun muassa animaattori ja Disney-legenda Ub Iwerksin kanssa.

Waltilla oli kuitenkin vaikeuksia saada tuloja taiteestaan, ja konkurssin lähestyessä hän jätti yrityksensä ja toimintansa Kansas Cityssä taakseen. Kesällä 1923 Walt käytti viimeiset 40 dollariaan ostaakseen junalipun Los Angelesiin, jossa hän työskenteli veljensä Roy O. Disneyn kanssa animaatioelokuvien parissa. Työ alkoi heidän setänsä autotallissa ja jatkui myöhemmin kahden korttelin päässä sijaitsevan kiinteistövälitystoimiston takahuoneessa. Walt ja Roy perustivat Disney Brothers Cartoon Studion, kun newyorkilainen piirroselokuvien jakelija Margaret Winkler suostui rahoittamaan 12 jaksoa Waltin live-actionia ja animaatiota yhdisteleviä lyhytelokuvia, jotka tunnetaan nimellä Alice Comedies. Winklerin kanssa 16. lokakuuta 1923 allekirjoitettua sopimusta pidetään The Walt Disney Companyn perustamisasiakirjana.

Sittemmin Disney on laajentanut menestyksekkäästi toimintaansa monille eri alueille, kuten kokopitkiin elokuviin, televisioon, teemapuistoihin, hotelleihin, golfkenttiin, kotivideolevitykseen, vähittäiskauppaan, risteilyihin ja suoratoistoon. Yhtiö on myös käynyt läpi monia merkittäviä yrityskauppoja, kuten Capital Cities/ABC -yhtiön osto vuonna 1995, Pixar Animation Studiosin osto vuonna 2006, Marvel Entertainmentin osto vuonna 2009 sekä Lucasfilmin osto vuonna 2012. Lisäksi yhtiö on panostanut luonnonsuojeluun, suojellen vuoden 1995 jälkeen yli 1 000 eläinlajia ja 127 miljoonaa hehtaaria elinympäristöä, käyttäen työhön yli 120 miljoonaa dollaria.

Tiesitkö?

  • Walt Disney tienasi vain 300 dollaria ensimmäisestä Mikki Hiiri -lisensointisopimuksestaan, syksyllä 1929 julkaistuista paperilehtiöistä.
  • Vuonna 1940 The Walt Disney Company muutti Burbankiin, Buena Vista Streetin ja Alameda Avenuen risteykseen. Tämä 20 hehtaarin maamerkki on edelleen TWDC:n pääkonttorin, elokuvatuotantostudioiden ja Walt Disney Animation Studiosin koti. Michael Graves suunnitteli Burbankissa sijaitsevan ikonisen Team Disney -rakennuksen, jonka kattoa kannattelevat valtavat veistokset seitsemästä kääpiöstä kuvaavat, kuinka Lumikki-elokuvan menestys vuonna 1937 kannatteli ensimmäisenä itse yhtiötä.
  • Vuonna 2019 Disneyn teemapuistoissa kävi yhteensä yli 150 miljoonaa vierailijaa.
  • Disney+ lanseerattiin 12. marraskuuta 2019, ja palvelu sai 10 miljoonaa tilaajaa ensimmäisenä toimintapäivänään. Euroopassa Disney+ debytoi Alankomaissa, ja tänä päivänä palvelu on saatavilla yli 70 EMEA-alueen maassa.
  • Disney100-lehdistöpaketti sisältää runsaasti lisätietoa yhtiön historiasta. Lisäksi mukana on julkaisuvapaata kuvamateriaalia esimerkiksi Waltista, Disneyn rakastetuimmista elokuvista sekä Disneyn ja Pixarin studiorakennuksista.