Kosketinsoittaja Ari Taskinen on kuollut 64-vuotiaana. Asiasta kertoo Taskisen levy-yhtiö Stupido Records virallisilla Facebook-sivuillaan.

Säveltäjä, muusikko ja runoilija Ari Taskinen on kuollut maanantaina 15.1. 2024 Egyptin Dahabissa.

Taskinen löytyi sairaskohtaukseen menehtyneenä hotellihuoneestaan. Hänellä oli tapana viettää talvia Dahabissa ja hänen Facebook-profiilinsa mukaan tämä talvi Egyptissä oli jo “30-vuotisjuhlatalvi”.

Helsingissä 12. heinäkuuta 1959 syntyneen Taskisen tunnetuimpia töitä ovat hänen säveltämänsä ja sanoittamansa Tahdon rakastella sinua ja Pelle Miljoonan sanoittama ja Taskisen säveltämä Moottoritie on kuuma, joka voitti 2007 Helsingin Sanomien äänestyksen “Rakkaimmat Rockit.

Taskinen oli jäsenenä Tumppi Varosen kanssa Problems?-yhtyeessä 1977–78, jolloin yhtye levytti singlen ja kolme kappaletta Pohjalla-kokoelmalle. 1979 Taskisen ja Ari Voutilaisen Hymy Taskinen & Co. -yhtye julkaisi singlen, jonka toinen kappale oli Taskisen kirjoittama. 1978 Taskinen ja Varonen alkoivat yhteistyön Pelle Miljoonan kanssa ja Taskinen soitti Pelle Miljoonan kanssa eri kokoonpanoissa vuoteen 1983. Nämä kokoonpanot levyttivät yhteensä viisi studioalbumia, joihin Taskinen sävelsi suuren osan lauluista. Vuonna 1981 Taskinen ja Vando Suvanto perustivat Threshold-yhtyeen, joka levytti yhden albumin, Paradise Now, ja kaksi singleä. 1982 Taskinen oli tuottajana ja soittajana Tumppi Varonen & Problems? -yhtyeen levyllä Kaupungin valot. Levyllä on kolme Taskisen kirjoittamaa kappaletta. Vuonna 1983 Taskinen oli mukana The Hunters -kokoonpanossa, joka julkaisi yhden singlen, jonka toinen kappale on kokonaan Taskisen käsialaa ja toisessa hän on toisena säveltäjänä.

1980-luvun alun jälkeen Taskinen työskenteli kokeellisemman musiikin parissa säveltäen muun muassa elektroakustista musiikkia ja teatterimusiikkia. Vuosina 1983–1989 hän vaikutti performanceryhmissä Jack Helen Brut ja Transistors. Performanceryhmä Homo $:n kanssa syntyi musiikkiprojekti Joan Bennet Museum vuonna 1985.

1990-luvulla Taskinen teki paljon elokuvamusiikkia, ja vuosituhannen vaihteen tienoilla hän sävelsi muun muassa musiikit Teatteri Hevosenkengän näytelmiin Robottipoika Ville Voltti (1998) sekä Kolmen nakin komedia (2000). Kokeellisia ääniteoksia Taskinen teki Yleisradiolle useita vuosina 1985–2005: näitä on julkaistu levyllä Aavamaa (2006). Äänisuunnittelua Taskinen on opettanut Teatterikorkeakoulussa, Kuvataideakatemiassa ja Taideteollisessa korkeakoulussa.

Vuonna 1985 Taskinen sävelsi rockoopperan Toikkanen, jota esitettiin Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä. Se perustui runoilija Teemu Hirvilammin librettoon. Yhteistyö Hirvilammin kanssa tuotti myös kaksi runomusiikkilevyä: Asfalttia ja ruohoa vuonna 2001 ja Teemu Hirvilammi & Ari Taskinen II -runomusiikkia vuonna 2012. Vuonna 2006 ilmestyi Taskisen oma runokokoelma Susien taivas Nastamuumio-kustantamon kautta.

2000- ja 2010-luvuilla Taskinen oli mukana Pelle Miljoona & 1980:n ja Pelle Miljoona Oy:n comeback-keikoilla. 2018 Pelle Miljoona Oy julkaisi EP:n Anna soihtusi palaa, jolla oli yksi Taskisen sävellys. Vuonna 2021 Taskinen julkaisi sooloalbumin Taskinen!, jolla hän ensimmäistä kertaa laulaa levyllä. Vuonna 2022 Nastamuumio-kustantamo julkaisi Taskisen toisen runokokoelman Puolimaailman mies.

Näiden hittien lisäksi Taskinen sävelsi musiikkia mm. elokuviin ja näytelmiin sekä yhdisti runoja musiikkiin. Hän harrasti ja opetti myös äänisuunnittelua. Häneltä julkaistiin kaksi omaa runokokoelmaa sekä yksi soololevy (2021).

Pelle Miljoona Oy ja Pelle Miljoona 1980 -yhtyeiden lisäksi hän ehti olla jäsenenä mm. Problemsissa, Thresholdissa ja taiteilijakollekiivi Jack Helen Brutissa.

Pelle Miljoona Oy:n come backien myötä Ari Taskinen liittyi myös Stupido Records & Bookingin taiteilijakaartiin.