Yrittäjä, Taiteilija ja tanssin airut Aira Samulin on kuollut. Samulin oli kuollessaan 96-vuotias.
Samulin menehtyi Meilahden sairaalassa Helsingissä maanantaiaamuna 23. lokakuuta.
Aira Laila Suvio-Samulin (s. 27.2.1927) oli tunnettu tanssinopettajana ja yrittäjänä, jonka vauhdikkaat muotishow’t muistetaan vieläkin. Mutta ehkä suurimman vaikutuksen hän teki positiivisuudellaan ja ikinuorekkuudellaan. Hän oli iältään viime vuosina vanha, mutta ei koskaan mieleltään.
Missä Aira Samulin kulkikin, hänet huomattiin aina. Hänen naurunsa oli tarttuvaa, eikä hän koskaan valittanut elämää tylsäksi. 90-vuotispäivänään hän tanssi paremmin kuin monet nuoret.
Samulin syntyi 1927 Ignoilan kylässä, joka kuului Salmin kuntaan, kunnes siitä tuli 1931 osa Suojärveä. Ignoila oli niin sanotun Hyrsylän mutkan alueen kylistä itäisin.
Samulinin isä kaatui joukkueenjohtajana jatkosodan alussa 27. heinäkuuta 1941. Samulinin setä Sten Suvio oli nyrkkeilyn olympiavoittaja.
Vuonna 1954 Samulin valittiin mannekiinikuningattareksi. hän oli jo nähnyt elämän synkkää puolta: sodan ja kodin jättämisen. Ja myös perhe-elämää rankimmillaan.
Samulin on muun muassa vetänyt omaa tanssikoulua ja tehnyt kuvaussihteerin työtä Suomen Filmiteollisuudessa. 1960-luvulla Samulin perusti muotitanssikoulun Rytmikkäät mannekiinit. Myöhemmin hän kertoi perustaneensa muotitanssikoulun Pirjo-tyttärensä takia. Pirjo oli mielenterveyspotilas, joka sai iloa tanssimisesta.
Paljon Aira Samulin teki työtä myös mielenterveyspotilaiden eteen. Pirjo-tytär joutui jo varhain skitsofreenikoille tarkoitettuun hoitokotiin, mikä oli äidille raskas asia. Airan kuopus Jari vaikutti nuorempana tanssijana ja teattereissa.
1970-LUVULLA Aira Samulin aloitti muotishow’t, joista tuli menestys. Ihan uutta oli yhdistää muoti ja tanssi. Airan ansiosta tanssiminen myös monipuolistui ja vapautui. Hän hoksasi usein ensimmäisenä maailmalta uudet nuorisotanssit, joissa hän oli itsekin taitava.
Iso kohu syntyi vuonna 1973, kun Aira avioitui itseään huomattavasti nuoremman Ekku Peltomäen kanssa. Avioliitto päättyi 2004.
PALJON kohkattiin aikoinaan myös Airan nuorekkaasta pukeutumisesta. Aira oli edellä aikaansa, eikä antanut syntymävuoden määritellä pukeutumislinjaansa.
Vuosina 1989–1996 Samulin oli Espoon kaupunginvaltuustossa keskustan ryhmässä. Vuodesta 1997 hän oli Helsingin kaupunginvaltuustossa kokoomuksen ryhmässä. Vuodesta 2001 Samulin oli ollut Helsingin kaupunginvaltuuston varajäsen. Hän on Helsinki-viikon säätiön ja ympäristölautakunnan hallituksen jäsen ja varajäsen Helsingin teatterisäätiön edustajistossa.
Vuonna 2001 valmistui Samulinin elämästä kertova elokuva Tango Kabaree, jossa Samulinia esittää hän itse. Hän esittää itseään myös muun muassa elokuvassa Uuno Turhapuro – This Is My Life ja televisiosarjan Fakta homma yhdessä jaksossa.
Omasta elämästään hän on kertonut myös kirjoissa Soturi ja sunnuntailapsi (1987), Auringonpimennys (1989) ja Uskomaton Aira Samulin (2016).
Aira Samulin sai Suomen Leijonan ritarin kunniamerkin sekä Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveyspalkinnon perheväkivaltaa ja mielenterveyshäiriöitä käsittelevästä Auringonpimennys-teoksestaan. Hän sai myös viihteen elämäntyöpalkinnon.
Samulinilla on Lohjalla Nummen Hyrsylässä Hyrsylän Mutka -niminen rajakarjalaistyylinen talo, joka kuuluu paikallisiin nähtävyyksiin. Nimensä talo on saanut Samulinin rajan taakse jääneen lapsuuden kotipaikan Hyrsylän mukaan.
Toukokuussa 2018 Aira Samulin sai aivoinfarktin, josta hän toipui.
Vuoden 2022 kesällä esitettiin Valkeakoskella Suomen kesäteatterissa Aira Samulinin elämästä kertova musikaali Aira.
Samulinille on myönnetty Suomen Leijonan ritarimerkki, Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveyspalkinto perheväkivaltaa ja mielenterveyshäiriöitä käsittelevästä Auringonpimennys-teoksesta ja Viihteen elämäntyöpalkinto. Hän on ollut erityisen aktiivisesti mukana nuorten toiminnassa.
Vuonna 2011 Helsingin Yrittäjät myönsi ensimmäistä kertaa jaetun elämäntyöpalkintonsa Samulinille.
Vuonna 2017 Keskuskauppakamari palkitsi Samulinin elämäntyöstä muotialalla.
Vuonna 2019 Reserviratsastajat ry myönsi kultaisen reservin ratsastajamitalin ratsastusperinteen ja maanpuolustuksen hyväksi tehdystä työstä.
Aira Samulin kuoli 96 vuoden iässä Meilahden sairaalassa Helsingissä 23. lokakuuta 2023.