Puumala130713_Mari Virta_fb

Saran amanuenssi Elsa Hietala kävi Puumalassa Saaristolaispäivänä 13.7. Messinkilaattaa ja kukkia vastaanottamassa kunnanjohtaja Matias Hilden, matkailu- ja kulttuurisihteeri Tuula Vainikka sekä Liehtalanniemen pehtoorit Ilmari Pulli ja Mikko Huhtinen. Kuva: Mari Virta.

Suomen maatalousmuseo Sarka valitsee vuosittain kesän ajaksi yhteistyökumppanikseen museon, maatalousaiheisen kokoelman tai muun maataloushistoriallisen harrastuksen kohteen.

Vuoden 2013 kesäkohteeksi valittiin Liehtalanniemen museotila joka sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Saimaan saaristossa. Tilaa ympäröi 22 hehtaarin luonnonsuojelualue, se on perustettu vuonna 1981 ja se on ensimmäinen Suomeen perustettu ekomuseo.

Liehtalanniemessä kävi museon noin kahden kuukauden aukiolon aikana yli 1700 museokävijää. Puumalassa arvioidaan hyvän kesän olleen paitsi kauniiden säiden, myös kesäkohteeksi valinnan tuoman julkisuuden ansiota. Kesän ajan Liehtalanniemessä työskenteli kaksi opastavaa pehtooria. Keväällä järjestettiin talkoot, kesällä kaksi työnäytöstä sekä Luonnonkukkien päivän retki ja perinteinen Saaristolaispäivä. Kesä päättyi Mikkelin Pursiseuran Eloregattaan, jolloin Liehtalassa yöpyi ennätykselliset 18 alusta.

Liehtalanniemen museotila on sulkenut ovensa talvikaudeksi ja on avoinna jälleen kesällä 2014.

Kesäkohteen valinnan tarkoituksena on nostaa maataloushistorian harrastuksen arvostusta ja auttaa yksittäisiä museoita niin museaalisissa kysymyksissä kuin toimintansa markkinoinnissakin.