RSO  RSO  Klassinen musiikki  yle

Koesoitossa 19. syyskuuta valittiin viisi opiskelijaa, jotka saavat henkilökohtaisen valmentajan RSO:n konserttimestareista ja äänenjohtajista. He soittavat kolme konserttiviikkoa valmentajansa vieressä loka–helmikuussa. Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja RSO ovat suunnitelleet koulutuksen yhdessä.

Lokakuussa alkava ja viime keväänä suunniteltu koulutusyhteisyö jatkaa RSO:n puupuhaltimien kolme vuotta sitten käynnistämää yhteistyötä Sibelius-Akatemian kanssa. Ensimmäistä kertaa koulutuksen kohteena ovat jousisoittajat.

“On hienoa, että olemme voineet laajentaa yhteistyötä Sibelius-Akatemian kanssa orkesterikoulutuksen alueella. Tulevien orkesterimuusikoiden kannalta tällainen yhteistyö on tärkeää jo korkeakouluopintojen alkuvaiheessa. Nyt valitut viisi nuorta muusikkoa perehdytetään huolellisesti RSO:n laajaan ohjelmistoon. Toivon, että äänenjohtajiemme johdolla pystymme jakamaan heille monipuolista tietoa ja ennen kaikkea antamaan mieleenpainuvia kokemuksia orkesterimusiikin parissa”, toteaa RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu.

”Yhteistyön kautta opiskelijamme pääsevät kokemaan käytännössä, mitä korkeatasoisessa ammattiorkesterissa soittaminen vaatii. Opiskelijaorkesteriin verrattuna kokemus on aivan toinen”, sanoo Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osaston dekaani Kaarlo Hildén.

Koulutukseen valittiin koesoiton perusteella viisi kandidaattivaiheessa olevaa opiskelijaa: viulistit Sara Mansnerus ja Aleksi Kotila, alttoviulisti Oili Tuhkanen, sellisti Anna Liukkonen ja kontrabasisti Iikka Järvi. Opiskelijat soittavat kolme konserttiviikkoa RSO:n pultissa valmentajansa vieressä. RSO:n konserttimestarit ja äänenjohtajat valmentavat oppilassoittajat kyseisen viikon ohjelmistoon. Valmennus jatkuu konserttiviikolla, ja opiskelijat saavat myös palautetta suorituksestaan. Konserttiviikot vastaavat Sibelius-Akatemian orkesteriperiodeja ja opiskelijat saavat niistä opintopisteitä.

”Koulutusyhteistyö antaa nuorille musiikin opiskelijoille mahdollisuuden tutustua ammattiorkesterin työhön johdonmukaisesti ja monipuolisesti. Uskon tällaisen yhteistyön antavan nuorelle paremman käsityksen ammattimaisesta työnteosta sekä siihen vaadittavasta huolellisesta valmistautumisesta”, RSO:n 1. konserttimestari Petri Aarnio kertoo.

Myös koulutukseen valittujen Oili Tuhkasen ja Iikka Järven odotukset ovat korkealla ja ajatus saada soittaa huippuorkesterissa äänenjohtajan pulttikaverina kutkuttaa. ”On hienoa olla avaamassa uusia uria orkesterikoulutukselle.”

Opiskelijat pääsevät soittamaan Sakari Oramon, Hannu Linnun ja Mario Venzagon johdolla. Teokset edustavat eri aikakausien musiikkia Sebastian Fagerlundista ja Lera Auerbachista Mozartiin ja Raveliin.

Konserttiviikot:

Pe 25.10.
Sakari Oramo, kapellimestari
Ismo Eskelinen, kitara
C. P. E. Bach: Sinfonia D-duuri Wq. 176
Fagerlund: Kitarakonsertto Transit, kantaesitys (Ylen tilaus)
Elgar: Enigma-muunnelmat

Pe 20.12.
Hannu Lintu, kapellimestari
Daniil Trifonov, piano
Rahmaninov: Pianokonsertto nro 3
Auerbach: Ikaros
Skrjabin: Le Poème de l’extase

Ke 12.2.
Mario Venzago, kapellimestari
Paul Lewis, piano
Honegger: Symphonie liturgique
Mozart: Pianokonsertto nro 25
Ravel: La Valse