ITALIALAINEN säveltäjä ja laulaja Salvatore ”Toto” Cutugno on kuollut. Cutugno kuoli tänään tiistaina Milanossa 80-vuotiaana.

Managerin mukaan lauluntekijä kuoli pitkäaikaisen sairauteen, joka paheni viimeisinä kuukausina.

Toto Cutugno eli Salvatore oli italialainen pop-laulaja ja -lauluntekijä. Hänen kappaleesta ”L’Italiano” (1983) tuli maailmanlaajuinen hitti. Cutugno voitti vuoden 1990 Eurovision laulukilpailun kappaleella ”Insieme: 1992” ja San Remon musiikkifestivaalit vuonna 1980. Useita hänen kappaleitaan on käännetty suomeksi, ja esimerkiksi ”Olen suomalainen” perusti kappaleeseen ”L’Italiano”.

Salvatore Cutugnon isä oli sisilialainen sotilas, äiti oli toscanalainen. Perhe muutti Toscanasta Salvatoren varhaislapsuudessa La Speziaan. Cutugno aloitti muusikonuransa rumpalina jo hyvin nuorena, ja hän soitti myös kitaraa, pianoa ja saksofonia. Hän perusti myöhemmin omia laulujaan esittäneen yhtyeen. Vuonna 1962 hän perusti ensimmäisen yhtyeensä Toto e i tati. Vuonna 1971 Toto avioitui Carlan kanssa, ja he muuttivat asumaan Milanoon.

Cutugno oli 1975 perustamassa italodiskoyhtyettä Albatros. Seuraavana vuonna yhtye julkaisi esikoisalbuminsa ja osallistui ensimmäisen kerran San Remon musiikkifestivaaleihin kappaleella ”L’Albatros”, jolle yhtye sijoittui kolmanneksi. Albatros oli mukana myös seuraavana vuonna San Remossa kappaleella ”Gran Premio”. Sooloartistina Cutugno osallistui San Remon musiikkifestivaaleille 12 kertaa ja voitti sen 1980 kappaleella ”Solo Noi”.

Cutugno julkaisi vuonna 1983 albumin L’Italiano, jonka nimikappaleesta tuli kansainvälinen hitti. Raul Reiman suomensi kappaleen vielä samana vuonna nimellä ”Olen suomalainen”, jonka Kari Tapio tulkitsi.

Cutugno voitti vuoden 1990 Eurovision laulukilpailun kappaleella ”Insieme: 1992” (suom. Yhdessä: 1992). Cutugno juonsi vuoden 1991 Eurovision laulukilpailun Roomassa Italian toisen euroviisuvoittajan Gigliola Cinquetin kanssa.[4] Cutugnon ura hieman hiipui 1990-luvun toisella puoliskolla, vaikka hän edelleen julkaisi musiikkia säännöllisesti. Vuonna 2005 hän oli kuitenkin jälleen San Remossa kakkosella. Festivaaleilla hän esitti Annalisa Minettin kanssa kappaleen ”Come Noi Nessuno Al Mondo”.

Cutugno on säveltänyt monia italialaisia iskelmäkappaleita, joista on tullut hyvin suosittuja myös Suomessa. Cutugnon säveltämiä ikivihreitä ovat muun muassa ”Olen suomalainen”, ”Etsin kunnes löydän sun”, ”Kuusamo”, ”Hei buonanotte” ja ”Señorita por favor”.

Hän on kirjoittanut musiikkia runsaasti myös muille artisteille, eritoten ranskalaisille, ja heistä mainittakoon Michel Sardou, Mireille Mathieu, Johnny Hallyday, Hervé Vilard, Dalida, Sheila ja Gérard Lenorman. Myös amerikkalainen Joe Dassin on esittänyt hänen musiikkiaan.