Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) Kuva: Valtioneuvosto

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen ehdottaa valtiollisia hautajaisia taiteilija Vesa-Matti Loirille. Valtioneuvosto voi poikkeustapauksessa päättää hautajaisten järjestämisestä erityistä kansallista merkitystä omaaville henkilöille.

– Vesa-Matti Loiri on itsenäisyytemme ajan suurimpia taiteilijoita, joka on liikuttanut lukemattomia suomalaisia yli sukupolvien. Valtiolliset hautajaiset olisivat Suomen yhteinen kunnianosoitus ja kiitos poikkeuksellisesta elämäntyöstä kulttuurimme kentällä, tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen toteaa.

Ministeri Honkonen on ottanut asian selvitykseen ja päätynyt kantaansa huolellisen arvioinnin jälkeen. Hän on kuullut asiassa myös Loirin omaisia.

Kysymyksessä on Honkosen ehdotus. Päätös valtiollisten hautajaisten järjestämisestä voi tapahtua valtioneuvoston kanslian esittelystä valtioneuvostolle. Nykyinen käytäntö on ollut voimassa vuoden 1989 lopusta lähtien.

Suomessa järjestettiin kulttuurialan henkilölle valtiolliset hautajaiset viimeksi vuonna 1992, kun kirjailija Väinö Linna kuoli. Edelliset valtiolliset hautajaiset järjestettiin presidentti Mauno Koivistolle vuonna 2017.