teatterineuvos+rauli+lehtonen+tampereen+teatteri+mustavalkoinen

Rauli Lehtonen Kuva: Tampereen Teatteri

Tampereen Teatterin pitkäaikainen teatterinjohtaja, teatterineuvos Rauli Lehtonen kuoli keskiviikkona aamupäivällä 85-vuotiaana. Rauli Lehtonen (17.6.1928–19.3.2014) toimi Tampereen Teatterin teatterinjohtajana vuodet 1963–1988.

Rauli Lehtonen oli pitkän linjan teatterinjohtaja ja merkittävä ohjaaja, jonka ura alkoi järjestäjänä, harjoittelijana, avustajana ja näyttelijänä Kemin kaupunginteatterista, ja jatkui Hämeenlinnan, Vaasan, Lappeenrannan ja Joensuun teattereiden kautta Tampereen Teatterin johtajaksi 1963. Lehtonen tunsi teatterin joka kolkastaan ja paljasjalkaisena tamperelaisena myös yleisönsä perin pohjin.

Teatterinjohtajana Lehtonen vaati humanismia: ”Teatterin tulee olla runoilijan tilaisuus. Sen tulee kasvattaa aatetta, jonka mukaan itä ja länsi voisivat purkaa muurinsa, etsiä vastausta vihaan, katkeruuteen ja pelkoon, voittaa ihmisen luonnollinen vastenmielisyys toisia eläviä olentoja kohtaan ja valita heittimensä irrottamaan elämän kirjavasta taustasta kauneutta ja totuutta sisältävät elementit.”

Rauli Lehtosen johtajakaudella Tampereen Teatteri nousi uudistavan musiikkiteatterin edelläkävijäksi. Hänen kaudellaan Tampereen Teatteri tuotti lukuisia Suomen kantaesityksiä, yhtenä merkittävimmistä musikaali West Side Story vuonna 1963. Rauli Lehtonen solmi suhteita Euroopan teattereihin, ja hänen kaudellaan teatterivierailut Tarttoon, Wieniin, Prahaan ja Ruotsiin olivat olennainen osa teatterin arkea.

Aamulehden teatterikriitikko Olavi Veistäjä, nimimerkki Parras, kirjoitti Aamulehteen muistosanat Lehtosen johtajakaudesta: ”Tampereen Teatteri nousi voimakkaasti, kiistattomasti ohi naapuriteatterin.” Ja miten se oli mahdollista, valaisee Lehtosen luonteen paloa ja sitoutuneisuutta: ”On vain yksi selitys. Tämä naurava, sydänjuuriaan myöten kärsivä mies uskoi siihen mikä teatterissa on tärkeintä: LUOVAAN HULLUUTEEN.”

Lähteet:
Rajala, Panu: Tunteen tulet, taiteen tasot. Tampereen Teatteri 1904–2004. Karisto 2004.
Suomen teatterit ja teatterintekijät 1993. Tammi 1993.