Kuvaaja: Stanislav Voronin

Suomen tunnetuimpiin orkestereihin lukeutuvaa RNO:ta uhkaa lopettaminen. Vuonna 2005 perustettu kapellimestari Riku Niemen johtama orkesteri on putoamassa pois alan valtionosuusjärjestelmästä ja menettämässä ratkaisevan osan rahoituksestaan. Lopettamisen myötä kymmenet ammattimuusikot ovat menettämässä työpaikkansa.

RNO on ollut opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän valtionosuuden parissa yhdentoista vuoden ajan. Nyt orkesteria ollaan kuitenkin poistamassa järjestelmästä, sillä valtionosuuksia suunnitteleva lautakunta haluaa lakkauttaa RNO:n rahoituksen ensi vuoden alusta ainoana valtionosuuden saajana kaikkiaan 85 taidelaitoksen ja 28 orkesterin joukossa.

RNO on saanut vuosittain noin 400 000 euron suuruisen avustuksen muusikoiden palkkioihin ja muihin toimintakuluihinsa. Avustusrahan lakkauttaminen merkitsisi käytännössä orkesterin toiminnan loppumista.

– RNO on koko Suomen orkesteri. Olemme konsertoineet vuosien aikana yli 130 paikkakunnalla ympäri maan ja vieneet korkeatasoista musiikkia ja tunnettuja solisteja lukuisiin pieniin kuntiin, joissa esiintyminen ei olisi ollut mitenkään mahdollista ilman valtionosuuden tukea, toteaa kapellimestari Riku Niemi.

Muusikkojen liitto on asettunut tukemaan RNO:n toiminnan jatkumista ja puoltaa vahvasti valtionosuutta myös jatkossa.

– Olemme huolissamme siitä, että lukuisat soittajat ovat nyt menettämässä suuren osan ansioistaan. On lisäksi syytä korostaa, että RNO on monella tavoin poikkeuksellinen maamme musiikkielämässä. RNO ei keskity pelkästään suuriin asutuskeskuksiin vaan esiintyy ympäri Suomen jopa aivan pienimmillä paikkakunnilla asti. RNO on luonut vahvan omannäköisensä taiteellisen profiilin, ja sen reilu toimintakulttuuri on tunnettu alan ammattilaisten piirissä, korostaa Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.

RNO esittää viihde- ja rytmimusiikin kotimaisten ja kansainvälisten klassikoiden lisäksi musiikkia monista muistakin eri tyylisuunnista. RNO myös tilaa teoksia kotimaisilta rytmimusiikin säveltäjiltä ja sovittajilta ja työllistää vuosittain kymmenittäin muusikoita ja solisteja sekä muita kulttuuri- ja tapahtuma-alan ammattilaisia.

Viimeksi RNO esiintyi syyskuussa kiertueella laulaja Amadeus Lundbergin kanssa Hartolassa, Pihtiputaalla, Juankoskella, Ilomantsissa, Ruokolahdella, Raisiossa, Somerolla ja Keravalla.

RNO: www.rikuniemiorchestra.fi/