Kuvaaja Marika Raitanen

Muusikko ja laulaja-lauluntekijä Tuure Kilpeläinen on palkittu tämän vuoden Iskelmä-Finlandialla. Tunnustus kevyen musiikin eteen tehdystä työstä on arvoltaan 10 000 euroa ja sen myöntää vuosittain Nokian kaupunki. Palkinto myönnettiin nyt 21. kerran ja sen ojensivat voittajalle Iskelmä-Finlandia-raadin puheenjohtaja Aki Karjalainen ja Nokian kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maria Asunta Tapsan Tahdit -tapahtuman avajaisissa Nokian Pirkkalaistorilla torstaina 3. elokuuta.

”Tuure Kilpeläinen on poikkeuksellisen monipuolinen taiteilija, joka on luonut uuden ajan ikivihreitä niin laulamalla Autiosaaresta Valon pisaroihin kuin säveltämällä ja sanoittamalla muille artisteille sellaisia lauluja kuten Hyvää puuta, Suljettu Sydän ja monia muita. Kun kappaleiden levyttäjinä ovat artistit Katri Helenasta ja Kari Tapiosta Vesa-Matti Loiriin ja Kuumaa-yhtyeeseen, se kertoo palkitun harvinaisen monipuolisesta merkityksestä kotimaiselle musiikille”, perustelee valintaa puheenjohtaja Aki Karjalainen.

”Tämä palkinto tulee todellisena yllätyksenä. En itse osaa tai halua kategorisoida musiikkiani mihinkään karsinaan ja olen ajatellut, että Iskelmä-Finlandia-palkinto myönnetään sellaisille kunnon iskusävelmien konkareille, jonkalaiseksi en osaa itseäni mieltää. Elämä osaa yllättää! Otan tunnustuksen siis hämmästyneenä ja kiitollisena vastaan”, sanoo Tuure Kilpeläinen.

Kilpeläisen oma ura esiintyvänä artistina ei ole koskaan jumittanut kiinni totuttuun. ”Bassolla pienessä huoneessa omia biisejä säveltänyt nuori kouvolalainen aloitteli musiikillista uraansa kaupungin vesitornin varjossa. Myöhemmin kiinnostus maailmanmusiikkiin synnytti koko kansan rakastaman Kaihon Karavaanin. Artistilla riitti aikaa myös dokumentti- ja elokuvasävellystyölle. Nyt edessä on jälleen uusi sivu kirjassa. Kuulemme tänä vuonna uutta musiikkia matkan varrella muistikirjaan kirjatuista asioista, jotka Tuure Kilpeläistä emotionaalisesti askarruttavat. Niistä, jotka ovat totta juuri hänelle ja usein myös yleisölle”, Karjalainen jatkaa.

Musiikillinen ura
Tuure Kilpeläisen musiikillinen ura alkoi Salamanteri-nimisestä yhtyeestä. Jussi Jaakonahon kanssa perustettu yhtye ehti julkaista yhden EP:n vuonna 1996, minkä jälkeen Kilpeläinen lähti opiskelemaan Taideteolliseen Korkeakouluun.

Vuonna 2003 Tuure Kilpeläinen siirtyi sooloartistiksi. Kiinnostuttuaan 2010-luvun alussa maailmanmusiikista, syntyi Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani -kokoonpano. Debyyttialbumin Valon pisaroita nimikkokappale soi laajasti radioissa ja hurmokselliset live-keikat vetivät yhä laajempia yleisöjä ympäri Suomen. Kilpeläisestä tuli koko kansan artisti sekä yhtyeestä radioiden toivelistojen ykkönen ja keikkasuosikki.

Debyyttialbumia seuranneelta Erämaa-albumilta (2011) jättisuosioon nousi Ystävänpäivä-kappale. Afrikan tähti -albumin (2012) radiohiteiksi puolestaan nousivat voimabiisi Eloon! sekä Yonan kanssa duetoitu Tahtoisin, tahtoisin. Käpälikkö-albumilta (2014) hiteiksi muodostuivat Lisätään lämpöä ja Hymyilevä Apollo. Vuonna 2016 ilmestyneeltä Surusilmäinen kauneus -levyltä radioiden tehosoitossa olivat pitkään albumin nimikappale ja Autiosaari. Kaihon Karavaanin toistaiseksi viimeiseksi levyksi jääneeltä Paluu paratiisiin -teokselta tunnetuimmiksi biiseiksi nousivat Mä oon sun ja Rakastan sua niin et se sattuu. Levyn jälkeen yhtye julkaisi vielä singlet Lumous ja Kuiskauksia tulevaisuudesta.

Yhteensä Kilpeläinen on julkaissut yhdeksän albumia, joista kuusi Kaihon Karavaanin kanssa, sekä kokoelmalevyn. Hän on myös säveltänyt musiikkia dokumentteihin ja elokuviin, muun muassa Tie pohjoiseen -elokuvaan.

Tuure Kilpeläinen julkaisee lokakuussa sooloalbumin. Ensimmäiset biisit uudelta soolotuotannolta Kaikki mihin oot tottunut ja Astronautit julkaistiin kuluneena vuonna.

”Musiikki on lahja universumilta. Se on ihmeellisen soivan asian välittämistä ihmisille, vuorovaikutusta yleisön kanssa”, hän pohtii.

Kilpeläinen on aikojen saatossa tehnyt biisejä myös muille artisteille ja yhtyeille kuten Jonna Tervomaalle, Jipulle, Vuokko Hovatalle, Anna Puulle, Vesa-Matti Loirille, Katri Helenalle, Jorma Kääriäiselle, Kari Tapiolle, Johanna Kurkelalle, Leo Stillmanille ja Kuumaa-yhtyeelle.

Kulta- ja platinalevyt sekä palkinnot
Tuure Kilpeläinen on vastaanottanut urallaan viisi kultalevyä ja kolme platinalevyä sekä lukuisan määrän Emma-palkintoja: Jonna Tervomaalle sävelletyn Suljettu Sydän -kappaleen Vuoden biisi (1998), Vuoden miessolisti (2011), Vuoden Iskelmäalbumi: Valonpisaroita (2010), Vuoden Iskelmäalbumi: Erämaa (2011) ja Vuoden Iskelmäalbumi: Afrikan tähti (2012). Lisäksi Kilpeläiselle on myönnetty Kullervo Linnan palkinto (2014).

Harrastukset
Vapaa-ajallaan Kilpeläinen harrastaa juoksemista, avantouintia, mietiskelyä, piirtämistä ja lukemista.

Iskelmä-Finlandia-voittajat: Tuure Kilpeläinen (2023), Mikko Alatalo (2022), Arja Koriseva (2021), Vicky Rosti (2019), Danny (2018), Markku Aro (2017), Suvi Teräsniska (2016), Pate Mustajärvi (2015), Katri Helena (2014), Pave Maijanen (2012), Pepe Willberg (2011), Laura Voutilainen (2010), Charles Plogman (2009), Olli Lindholm (2008), Eino Grön (2007), Paula Koivuniemi (2006), Jari Sillanpää (2005), Matti ja Teppo (2004), Kari Tapio (2003), Marion Rung (2002) ja Antti Huovila (2001). Palkintoa ei jaettu vuosina 2013 ja 2020.

Tapsan Tahdit 2023
Tapsan Tahdit -tapahtuma jatkuu Nokialla lauantaihin saakka. Perjantai-iltana lavalla nähdään Mariska ja Vesterinen yhtyeineen sekä lauantaina Aimo Pamaus & Luodinkestävät liivit, Vicky Rosti, Freeman & Menneisyyden Vangit ja Arttu Wiskari.
Tahtien maksuttomassa päiväohjelmassa tarjolla on paikallisia nokialaisia esiintyjiä. Lauantaina ohjelmaa on koko perheille, kun Pirkkalaistorilla käynnistyy MLL Nokian kanssa tuotettu Onnimanni-päivä.
Nokialla tapahtuman aikana viihdyttävät myös Tahtiklubit ja -jatkot Ravintola Pepperissä sekä jatkot Ravintola Wäinössä.