Kuva: Anna-Kaisa Noki
Muumien ystävien rakastama Muumipeikko-patsas on saatu jälleen esille ja ihailtavaksi. Muumipeikko jouduttiin siirtämään välivarastoon entiseltä paikaltaan pääkirjasto Metson ja Tampereen taidemuseon Muumilaakson edustalta kirjaston remontin tieltä syksyllä 2015. Muumipeikko siirtyi Muumimuseon mukana ja löysikin sopivan paikan Sorsapuistosta Tampere-talon läheltä. Vieressä kulkee polku, joka on samalla nimetty Muumimuseonpoluksi. Muumimuseonpolun avajaisia ja Muumipeikko-patsaan virallista paljastusta juhlittiin 29.5. pormestari Anna-Kaisa Ikosen, museonjohtaja Taina Myllyharjun ja Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokkaan johdolla. Tapahtuman kunniavieraiksi saapui muumien ystäviä lähipäiväkodeista.
Muumipeikko-patsas oli Muumilaakson edustalla toivottamassa museovieraita tervetulleeksi vuosina 2005-2015. Muumipeikko valettiin pronssiin arkkitehti Raili Pietilän aloitteesta ja ideasta 2004. Mallina ja muottina toimi Tuulikki Pietilän 1980-luvulla styrofoamiin tekemä kuvaelmahahmo. Valun toteutti taiteilija Matti Kalkamo ja patsas paljastettiin 25.8.2005 pääkirjasto Metson edustalla. Vuonna 2008 Muumipeikko joutui ilkivallan kohteeksi ja vahingoittui siinä määrin, että se jouduttiin valamaan uudelleen. Valun toteutti jälleen Matti Kalkamo. Patsasta vahingoitettiin uudemman kerran 2011, mutta onneksi vahingot olivat tällä kertaa sen verran pienet, että patsas saatiin korjattua. Syksyllä 2015 patsas siirrettiin Tampereen taidemuseon säilytystiloihin Museoiden kokoelmakeskukseen pääkirjasto Metson remontin tieltä ja odottamaan uutta sijoituspaikkaa.
Lyhyen välivarastoinnin ja huoltotoimenpiteiden jälkeen Muumipeikko on nyt saanut pysyvän paikan Sorsapuistossa läheltä Tampere-taloa, jossa Tampereen taidemuseon hallinnoima maailman ainoa Muumimuseo avataan 17.6.2017. Muumimuseonpolun varrella Muumipeikko toivottaa Muumimuseon ja Tampere-talon kävijät lämpimästi tervetulleiksi. Veistos on sijoitettu ympäristöön siten, että ihmisten on sitä helppo lähestyä. Jalustaksi on valittu matala luonnonkivi, ja ihmiset voivat asettua Muumipeikon viereen kuvattavaksi ja vaikka halata peikkoa. Myös muut ympärillä olevat luonnonkivet tukevat tätä lähestyttävyyden ajatusta ja samalla viittaavat siihen merelliseen ympäristöön, jossa muumiperhe asustaa.