1185379_552424764804796_2047589044_n

Kuva: Esko Koivisto

Suomen tunnetuimpiin tanssitaiteilijoihin kuuluvan Liisa Pentin teos Spaceparticles #10 päättää samannimisen, kaksivuotisen trilogian. Teos tuo lavalle kahdeksan tanssijan lisäksi kymmenen muusikon ryhmän, Sibelius-Akatemian NYKY Ensemblen.

Kolmiosainen Spaceparticles-projekti haastaa koreografian käsitteen. Teossarjan viimeinen osa perustuu tanssin, musiikin ja visuaalisuuden vuoropuheluun. Kaiken perustana on minimalistisen musiikin kiitetyimpiin säveltäjiin kuuluvan Terry Rileyn moderni klassikko, harvoin Suomessa esitetty In C.

”Minua kiinnostaa äänen, tanssin ja tilan yhteys. Nykytanssiteoksissa käytetään erittäin harvoin livemusiikkia ja halusin päättää trilogian elävän musiikin kanssa. Teoksessani tanssijat sulautuvat musiikkiin: he ovat instrumentteja, jotka soittavat kehoillaan kappaletta, kukin omalla persoonallisella tavallaan”, Pentti sanoo.

Shamanistinen ja ritualistinenkin Spaceparticles ottaa katsojat osaksi teosta ja luo kokemuksellisen tilan, jossa tanssi ja musiikki yhdistyvät. Teossarjan kiitetyt ensimmäiset osat Spaceparticles #6 ja #5 esitettiin 2012 ja 2013 galleria- ja studiotiloissa.

”Oudon kiehtova ja valtaansa kietova.” / ”Kokemus on yhtä meditatiivinen kuin Pentin trilogian ykkösosa.”
– Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat, Spaceparticles #6 ja #5

Spaceparticles #10
Mediakeskus Lume, Hämeentie 135 C, 00560 Helsinki

pe 18.10. klo 19, ensi-ilta
su 20.10. klo 16
ti 22.10. klo 19
ke 23.10. klo 19
to 24.10. klo 19

Liput: 30 € / 16 €. Ryhmälippu yli 10 hlön ryhmille 24 / 11 €.
Ikäsuositus: yli 15-vuotiaille

Konsepti ja ohjaus Liisa Pentti
Tanssijat Kimmo Alakunnas, Janne Aspvik, Rea Liina Brunou, Riikka Theresa Innanen, Carita Lähteenmäki, Sara Maria Soulié, Nina Viitamäki ja Liisa Pentti
Musiikki NYKY Ensemble
Valosuunnittelu Meri Ekola
Äänisuunnittelu Jouni Tauriainen
Tila Graziella Tomasi
Puvustus Terttu Torkkola

Tanssiryhmä Liisa Pentti + Co perustettiin vuonna 2000. Ryhmän taiteellinen johtaja Liisa Pentti on keskeisiä tanssitaiteen uudistajia ja kuulunut lähes kolme vuosikymmentä Suomen tanssikentän tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin tekijöihin. Tanssiryhmä on tuottanut yli kolmekymmentä produktiota, työllistänyt kymmeniä suomalaisia ja kansainvälisiä taiteilijoita ja esiintynyt Pohjoismaiden lisäksi mm. Itävallassa, Englannissa, Venäjällä, Saksassa, Hollannissa ja Unkarissa.

Liisa Pentti on työskennellyt vuodesta 1986 tanssijana, koreografina ja kouluttajana Suomessa ja ulkomailla. Hän on valmistunut Amsterdamin teatterikoulun modernin tanssin linjalta (BA) vuonna 1986 ja täydentänyt opintojaan suorittamalla tanssin MA- tutkinnon Teatterikorkeakoulussa vuonna 2010. Pentti kuuluu  Helsingissä toimivan Zodiak – Uuden tanssin keskuksen perustajiin, on toiminut festivaalijohtajana kolmella  eri festivaalilla sekä opettanut mm. Teatterikorkeakoulun Avoimen Yliopiston kursseilla ja Zodiakissa vuodesta 1992 lähtien. Liisa Pentti on opettanut näyttelijöitä säännöllisesti vuodesta 1990 Teatterikorkeakoulussa.

2009 perustettu NYKY Ensemble on Sibelius Akatemian suojeluksessa toimiva nykymusiikkiyhtye. Säännöllisesti konsertoiva orkesteri toimii foorumina nykymusiikin projekteille ja tutustuttaa oppilaita nykymusiikin trendeihin. Yhtyeen kokoonpano riippuu esitettävistä teoksista. NYKY Ensemblea ovat ohjanneet mm. Heikki Nikula, Anssi Karttunen, Tuija Hakkila, Jean-Baptiste Barrière ja Anu Komsi. Spaceparticles-projektissa NYKY Ensemblesta vastaa Tim Ferchen.