krista_putkonen-orn

Krista Putkonen-Örn kuvaaja: Aatu Komsi

Kaikkien aikojen ensimmäisen Laurin kirja -äänikirjapalkinnon on voittanut Like Kustannuksen julkaisema Tiina Raevaaran romaani Kaksoiskierre, jonka lukee Krista Putkonen-Örn. Laurin kirja -palkinto on näkövammaisten lukijoiden kumarrus laadukkaalle äänikirjalle.

6000 euron rahapalkinto jaettiin Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä Helsingissä keskustakirjasto Oodissa 10.10.2020.

Kilpailuun osallistui 100 kustantamojen ehdottamaa äänikrijaa.

Palkintolautakunnan tavoitteena oli löytää ehyt kokonaisuus, jossa tekstin ääneen luenta on tuonut kirjan sisällölle elämyksellistä lisäarvoa. Voittajan kohdalla asetetut kriteerit täyttyivät erinomaisesti.

Kaksoiskierteen aihe on ajankohtainen: geeniteknologia ja kimeerien kehittäminen sen suomin mahdollisuuksin. Kirjan genre on kauhu. Geneetikkona Raevaara rakentaa kirjan todellisuutta sellaisella yksityiskohtiin menevällä asiantuntijuudella, että sitä kuuntelevalle se muuttuu mahdolliseksi reaalitodellisuudeksi. Samalla päähenkilön kokema tulevaisuudenpelko ja kauhu siirtyvät ratkaisemattomina moraalisena ja eettisenä dilemmana kuuntelijalle.

Äänikirjan lukijaksi tulee löytää teoksen aiheeseen ja sävyyn sopiva lukija. Putkonen-Örn on palkintolautakunnan mielestä ollut onnistunut valinta. Hän lukee vähäeleisesti elävöittäen, mutta siirtää tekstin tunnelmia jopa yksittäisten tavujen kohdalle. Raevaaran teksti on tyyliltään selkeän toteavaa, suorastaan raportoivaa. Lyhyet virkkeet seuraavat toisiaan ja vievät vääjäämättömällä rytmillään tapahtumien kierrettä eteenpäin. Samoin tekee lukija, kauhun kumuloituessa hän säilyttää kylmän rauhallisen rytminsä, mikä vain lisää pelonsekaisia uhkakuvia kuuntelijan mielessä.

Laurin kirja -palkinnon jakavat Näkövammaisten liitto, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ja Näkövammaisten kirjatoyhdistys. Näkövammaisjärjestöt haluavat Laurin kirja -palkinnolla vaikuttaa kotimaisen äänikirjan laatuun.