Anna Murtola_Photo Matti Sten(2)

Anna Murtola_Photo Matti Sten(2)

Anna Murtola Kuva: Matti-Sten

Vierailevat artistit vievät flamencon arabialaisille alkujuurille

Maailman pohjoisimpana flamencolaulajana tunnettu Anna Murtola pitää musiikkia tärkeänä siltana kulttuurien ja ihmisten välillä. Murtolan sooloprojekti Fuego Por Dentro (=”Sisäinen tuli”) vie yleisön matkalle intensiivisen flamencoperinteen lisäksi arabialaisen musiikin, tangon ja muiden maailman musiikkikulttuurien säveliin. Konsertissa 12.3. Helsingin Kulttuurikeskus Caisassa sekä 19.3. Tampereen G Livelabissa kuullaan ohjelmistoa Murtolan Fuego Por Dentro -albumilta sekä tulkintoja perinteisen flamencon tyyleistä.

Murtolaa säestävät Joonas Widenius Triosta tutut Suomen eturivin kitaristeihin lukeutuva flamencokitaristi Joonas Widenius sekä pitkän linjan basisti Hannu Rantanen. Perkussioista vastaa monipuolinen flamenco- ja lattariperkussionisti Ricardo Padilla. Lisäksi kokoonpanon vieraana esiintyvät jazz- ja folkviulisti Lotta-Maria Pitkänen sekä irakilaisen oud-luutun soittaja Ali Haithem. Vierailevat muusikot tuovat konserttiin mukaan Lähi-idän musiikin kaihoisia kaikuja jotka samalla muistuttavat flamencon alkujuurista.   Kaksikko soittaa myös laulajan kanssa samassa, Helsingissä toimivassa Middle Eastern Orchestrassa. Murtola esiintyy vieraineen myös 19.3. Tampereen G Livelabissa, jolloin vierailijajoukossa mukana on myös Euroopan pohjoisimman musiikkiperinteen, saamelaisen joikun taitaja Hildá Länsman.

Flamenco näytti elämän suunnan

Anna Murtola on vuonna 1983, Oulussa syntynyt muusikko. Lukioikäisenä aloitettu flamencotanssiharrastus vei hänet espanjalaisen taiteenlajin pariin, josta myöhemmin tuli hänelle ammatti. Vuonna 2015 kulttuurituottajan tehtävissä Oulussa toiminut Murtola teki hyppäyksen tyhjän päälle ja jätti työnsä ja kotikaupunkinsa tavoitellakseen freelance-muusikon uraa. Pääsy Sibelius Akatemian ja tanskalaisen Royal Academy of Musicin yhteiseen maailmanmusiikin maisteriohjelmaan (Nordic Master of Global Music) viitoitti tietä ja valmistumisensa jälkeen Murtola alkoi työstää ensimmäistä debyyttialbumiaan, jonka julkaisi levy-yhtiö Alba Records vuonna 2018. Murtola on saanut tukea taiteelliselle työlleen mm. kotiseudultaan Pohjois-Pohjanmaalta, Suomen Kulttuurirahastolta (2018) sekä Taikelta (2019).

Suomen ensimmäisen flamencolaululevyn julkaissut laulaja kiinnostaa myös ulkomailla

Murtolan 2018 julkaistu esikoisalbumi “Fuego Por Dentro” on herättänyt laajalti mielenkiintoa sekä kerännyt positiivisia arvioita maailmanmusiikin kentällä. Levyä on kehuttu muun muassa ennakkoluulottomaksi ja tyylikkääksi kokonaisuudeksi joka onnistuu vangitsemaan flamencon tulen. Albumi ylsi hiljattain myös amerikkalaisen maailmanmusiikkiradiokanavan World Music Chart -listan ensimmäiselle sijalle. Vuonna 2020 Murtolalle on tiedossa ensimmäisiä ulkomaan esiintymisiä, Viroon ja Serbiaan, sekä vuonna 2021 kiertueelle Saksaan.

“Murtolan esikoinen on onnistunut ja ennakkoluulot murskaava, ja se tarjoaa pimeimmän vuodenajan kanssa painivalle valoa tulvivaa tekohengitystä” Savon Sanomat / Keski-suomalainen

“Murtolan flamencotaide ei ole jäänyt vain Andalusiaan, vaan kaleidoskooppisesti tutkii ja ottaa vaikutteita eri musiikkityyleistä ja sulauttaa ne flamencon viitekehykseen. — Huikean taitava muusikkojoukko luo yhdessä Murtolan kanssa mielenkiintoisia äänimaailmoja.” Turun Sanomat

“Anna Murtola ist eine Sängerin aus Finnland. Sie widmet ihre Stimme vor allem dem Flamenco, und es gelingt ihr, das Feuer darin zu erfassen.”  WDR3 Jazz&World (DE)

Anna Murtola & Guests: Fuego Por Dentro
Kulttuurikeskus Caisa, to 12.3. klo 20.00

G Livelab Tampere, to 19.3. klo 19.00

Anna Murtola, laulu
Joonas Widenius, kitara
Hannu Rantanen, basso
Ricardo Padilla, perkussiot
Lotta-Maria Pitkänen, viulu
Ali Haithen, oud
Sekä 19.3. konsertissa Hildá Länsman, joiku, laulu