Candle_flame_(1)

Eppu Normaalin alkuajan basisti ja biisintekijä Mikko Saarela on poissa. Mikko menehtyi vaikeaan sairauteen Terhokodissa, Helsingissä ja oli kuollessaan 60-vuotias.

Mikko oli se, joka ehdotti Eppu Normaalille sen nimen, ennen kuin itse kuului yhtyeeseen. Liityttyään, hän toi mukanaan loistavan biisintekotaitonsa, musiikillisen tietämyksensä ja näkemyksensä. Erityisesti Mikon tekstit olivat jo tuolloin oivaltavia ja ovat kestäneet aikaa hyvin, ollen relevantteja tänäänkin. Mikko oli myös se, joka innostui Ramones-yhtyeen Tekun konsertista eniten, siinä määrin, että voidaan katsoa varsinaisen Eppu Normaalin syntyneen tuosta innosta.

Mikko oli mukana kahdella ensimmäisellä Eppu Normaali-albumilla (“Aknepop”, “Maximum Jee & Jee”) ja jatkoi yhteistyötä tekstittäen ja säveltäen “Akun Tehdas”- ja “Coctail bar”-albumeille. Hän halusi kuitenkin keskittyä opiskeluun ja jäi asumaan Helsinkiin, jossa myös perusti perheen.

Musiikkia Mikko ei jättänyt, vaan perusti futuyhtye Organin ja oli mukana mm. U-Bayoussa ja Freud, Marx, Engels & Jungissa. Kaikissa näissä hän oli mukana soittamisen lisäksi myös biisinkirjoittajana. Hän työskenteli myös Maailmanmusiikin keskuksessa ja viimeiset vuotensa biologian ja maantiedon lehtorina.

Välit Eppu Normaalin jäseniin säilyivät hyvinä ja yhtye esiintyi Mikon kanssa mm. hänen 50-vuotispäivillään vuonna 2008. Viimeisen kerran yhteinen esiintyminen oli Ratinan stadionilla elokuussa 2016 Eppu Normaalin juhlakonsertissa, jolloin Mikko esitti kaksi kappalettaan yhdessä Eppujen kanssa. Mikon mietteitä osuudestaan Eppu Normaaliin kuultiin myös “Eput”-elokuvassa.

On selvää, että nykyisen kaltaista Eppu Normaalia ei olisi olemassa ilman Mikon alkuaikojen panosta. Mikon vaikutus kuuluu yhtyeessä yhä, joka kerta, kun instrumentteihin tartutaan.

Sen lisäksi, että Eppu Normaali on menettänyt yhden jäsenistään, on myös menetetty ystävä. Oli vuosia, jolloin Mikkoa tavattiin vain satunnaisesti, mutta aina juttu jatkui siitä, mihin se edellisellä kerralla oli jäänyt, ikäänkuin aikaa tapaamisten välissä ei olisi ollutkaan.

Eppu Normaali-yhtyeen jäsenet surevat Mikon poismenoa ja ottavat osaa hänen omaistensa suruun.