800px-OsloOperaBjørvika_2007-08-26-02
Pohjoismaiden neuvoston palkinnot julkistetaan ja jaetaan 30. lokakuuta Oslon Oopperatalossa. Palkintogaala televisioidaan suorana koko Pohjolassa.
Neuvoston palkinnot jaetaan vuosittain Pohjoismaiden neuvoston vuotuisen istunnon yhteydessä. Nyt palkinnonsaajat julkistetaan ensimmäistä kertaa vasta itse palkintojuhlan aikana. Pohjoismaiden neuvoston palkinto koostuu 350 000 kruunun rahasumman lisäksi ensimmäistä kertaa myös uudesta Nordlys-palkintopatsaasta, joka on samanlainen kaikille viidelle palkinnolle.
Kirjallisuus-, elokuva-, musiikki- sekä luonto- ja ympäristöpalkinnon lisäksi jaetaan ensimmäistä kertaa myös Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto. Palkintojen tarkoituksena on tehdä tunnetuksi maiden tiivistä kulttuuriyhteistyötä.
Gaalaa Oslon oopperatalossa juontavat ruotsalainen näyttelijä Sofia Helin sekä norjalainen televisiojuontaja ja näyttelijä Hans Olav Brenner. Ruotsin kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth ja Pohjoismaiden neuvoston presidentti Marit Nybakk ojentavat lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon. Viime vuoden Pohjoismaiden neuvoston palkintojen voittajat Merethe Lindstrøm, Anna Thorvaldsdóttir, Ruben Östlund ja Olli Manninen jakavat patsaat tämän vuoden voittajille muissa palkintokategorioissa.
Kirjallisuuspalkinnon suomalaiset ehdokkaat ovat Rosa Liksom, Hytti nro 6 (Kupé nr. 6) ja Ulla-Lena Lundberg, Jää (Is).
Kerron sinulle kaiken (Open Up to Me) on Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuva- palkinnon 2013 saajaksi. Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja on Simo Halinen ja tuottaja Liisa Penttilä- Asikainen / Edith Film, osatuottaja Zentropa International Sweden.
Musiikkipalkintoa tavoittelevat Suomesta viulisti Pekka Kuusisto ja hanuristi Kimmo Pohjonen.
Luonto- ja ympäristöpalkinnon Suomen ehdokkaat ovat HINKU-foorumi, Kohti hiilineutraalia kuntaa –hanke ja Ålands Biodlarförening, Ahvenanmaan mehiläishoitajain yhdistys.
Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon Suomen ehdokkaat ovat Seita Vuorela ja Jani Ikonen kirjalla Karikko sekä Minna Lindeberg ja Linda Bondestam kirjalla Aimo ja Unto.