Zehetmair_iso

Radion sinfoniaorkesterin konsertissa 18.9. kuullaan Felix Mendelssohnin sinfoniat nro 4 “Italialainen” ja nro 3 “Skottilainen” sekä Das Märchen von der schönen Melusine -alkusoitto. Orkesteria johtaa kapellimestari Thomas Zehetmair, joka on esiintynyt RSO:n kanssa menestyksekkäästi jo lukuisia kertoja.

Alkusoitto kauniin Melusinen tarinaan syntyi, kun Mendelssohn kävi vuonna 1833 katsomassa Conradin Kreutzerin oopperan Melusine, jonka kevytkenkäistä alkusoittoa hän vihasi niin, että päätti säveltää aiheeseen oman syvällisemmän alkusoiton. Ennen alkusoiton säveltämistä Mendelssohn matkusti parin vuoden ajan ensin Englannissa ja Skotlannissa, josta hän vaihtoi aurinkoiseen Italiaan. Skotlantilaisesta rauniokappelista Mendelssohn sai inspiraation Skottilaiseen sinfoniaansa. Siirtyminen Italiaan sai Mendelssohnin kuitenkin innostumaan uudesta sinfoniasuunnitelmasta, valossa kylpevästä ja karnevalistisesta. Skottilainen jäikin vuonna 1833 valmistuneen Italialaisen sinfonian jalkoihin, ja se unohtui kymmeneksi vuodeksi saaden kantaesityksensä vasta vuonna 1842.

Sukupolvensa tärkeimpiin viulisteihin kuuluva Thomas Zehetmair tunnetaan ympäri maailmaa solistina, kapellimestarina ja kamarimuusikkona. Hänet palkittiin tästä monipuolisesta roolistaan Saksan levykriitikoiden palkinnolla 2005. Zehetmair on englantilaisen Northern Sinfonia -kamariorkesterin taiteellinen johtaja, yhdysvaltalaisen St. Paul -kamariorkesterin taiteellinen partneri ja Orchestre de Chambre de Paris -orkesterin pääkapellimestari ja taiteellinen neuvonantaja.

Konsertti kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä. Osoitteessa yle.fi/klassinen voi suoraa lähetystä kuunnella sekä katsella korkealaatuisen livekuvan kautta.

Ke 18.9. klo 19
KESKIVIIKKOSARJA 2
Thomas Zehetmair, kapellimestari
Mendelssohn: Das Märchen von der schönen Melusine, alkusoitto
Mendelssohn: Sinfonia nro 4 ”Italialainen”
Mendelssohn: Sinfonia nro 3 ”Skottilainen”
Liput toimituskuluineen alkaen 26 / 21 / 16 (eläk.) / 8 €