Suomen tietokirjailijat ry:n jakamat Warelius-palkinnot on myönnetty oppikirjailija Eila Hämäläiselle ja tietokirjailija Tapio Markkaselle. Palkinnot ovat suuruudeltaan 12 000 euroa.

Warelius-palkinnot jaettiin Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa 27. kesäkuuta. Palkinnot jakoivat Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja Markku Löytönen ja palkintolautakunnan jäsen Kirsti Mäkinen.

FM, lehtori Eila Hämäläinen (1940, asuu Vantaalla) on suomi vieraana kielenä -oppikirjojen uranuurtaja, jonka ensimmäinen teos on julkaistu jo 1970-luvulla. Hämäläinen on vuosien aikana uudistanut alaansa ja jättänyt pysyvän jäljen sen opetukseen. Pitkä ura tasokkaiden oppikirjojen tekijänä jatkuu yhä.

Professori, tähtitieteilijä Tapio Markkanen (s. 1942, asuu Espoossa) tunnetaan kulttuurihistoriallisesti merkittävästä ja monipuolisesta populaariin tähtitieteeseen, tieteen historiaan ja oppihistoriaan liittyvästä tietoteostuotannosta. Tämän lisäksi Markkanen on käsitellyt paljon myös opetuksen ja tutkimuksen yhteiskunnallista merkitystä.

Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteos-tuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen.

Suomen tietokirjailijat ry:n palkintoperustelut ovat seuraavat:

EILA HÄMÄLÄINEN

Filosofian maisteri, lehtori Eila Hämäläinen on tehnyt pitkän ja merkittävän uran oppikirjailijana 1970-luvun lopusta 2010-luvulle asti. Hänen tuotantonsa keskittyy suomi vieraana kielenä (S2) -oppikirjoihin, joita on käytetty laajasti, myös Suomen ulkopuolella. Erityisesti Hämäläisen Aletaan!, Jatketaan! ja Harjoitellaan! -oppi- ja harjoituskirjat sanastoineen ovat olleet uraa uurtavia. Teosten merkitys näkyy niistä otettujen painosten määrissä: esimerkiksi Aletaan!-oppikirjasta otettiin vuonna 2002 jo 17. painos, ja viimeisin, täysin uudistettu laitos ilmestyi vuonna 2011.

Eila Hämäläinen on ollut suomi vieraana kielenä -oppikirjailijana edelläkävijä. Hän aloitti kirjailijanuransa aikana, jolloin koko opetusalaa ei laajemmin vielä tunnistettukaan. Hämäläisen Aletaan!-oppikirjassa (1988) sovelletaan kielen käytöstä lähtevää, niin sanottua funktionaalista kielenopetusmenetelmää. Hämäläisen pedagoginen näkemys oli aikanaan poikkeuksellinen: opetuksen lähtökohtana on se, mitä kieliopin aineksia opiskelija tarvitsee jo aluksi myös kielen käytössä, ja tämä näkemys on kirjoitettu oppikirjojen rakenteeseen ja sisältöön.

Hämäläinen on myös osallistunut aktiivisesti oppikirjoja ja opetusmenetelmiä koskevaan keskusteluun ja jatkuvasti uudistanut omia oppikirjojaan. Tästä hyvä esimerkki on, että kun hän vuonna 1992 otti osaa ensimmäiseen S2-opettajien täydennyskoulutusohjelmaan, näkyivät siitä saadut kokemukset jo oppikirjojen seuraavissa painoksissa. Oppikirjailijana Eila Hämäläinen on ollut poikkeuksellisen ennakkoluuloton ja rohkea ja jättänyt pysyvän jäljen suomi vieraana kielenä -alan opetukseen.

TAPIO MARKKANEN

Professori, tähtitieteilijä Tapio Markkanen tunnetaan tietokirjailijana erityisesti teoksista, joita hän on julkaissut Kansalliskirjastoon järjestämiensä laajojen tähtitiedettä käsittelevien näyttelyiden aiheista. Näitä ovat olleet tähtitaivaan karttojen historiaa käsittelevän näyttelyn yhteydessä julkaistu teos Paratiisista katsoen, Nordenskiöldin kartta-aarteita esitelleen näyttelyn yhteydessä julkaistu Avartuva maailma sekä Newtonin Principia 300 vuotta -näyttelyn yhteydessä julkaistu Jättiläisen harteilla.

Tietokirjailijana professori Markkasen monipuoliseen tuotantoon kuuluu populaarien tähtitieteeseen, tieteen historiaan ja oppihistoriaan liittyvien teosten lisäksi muita historiateoksia, luonnontieteiden opettajan opas ja yliopistollisia oppikirjoja. Hän on kirjoittanut runsaasti opetuksen kehittämisestä ja yliopiston kolmannesta tehtävästä, opetuksen ja tutkimuksen yhteiskunnallisesta merkityksestä. Hän on ollut myös toimittajana ja kirjoittajana lukuisissa tähtitiedettä, tieteen historiaa ja oppihistoriaa käsitelleissä teoksissa, joilla on ollut erityinen merkitys suomalaisen kulttuurihistorian kannalta.

Tapio Markkanen on suosittu luennoitsija, ja laajasti sivistyneenä hän löytää yllättäviä ja innostavia yhteyksiä tähtitieteeseen – olivat aiheena sitten muinaisen Egyptin veistokset, italialainen maalaustaide, Sibeliuksen musiikki tai Volter Kilpi. Tähtitieteellisen Ursa-yhdistyksen puheenjohtajana Markkanen toimi vuosina 2009–2011. Myös Markkasen kansainvälinen toiminta on merkittävää.

Warelius-palkinto on nimetty Antero Wareliuksen (1821–1904) mukaan. Häntä pidetään ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana. Wareliuksen tuotantoon kuuluvat mm. Enon opetuksia luonnon asioista (1855–1856), Kertomus Tyrvään pitäjästä (1853) sekä Saatanto Tuonelaan eli ilmoitteita miten meikäläiset kuolleenkorjaustavat ovat muodostuneet (1861).

Palkinto on jaettu vuodesta 1985 alkaen. Sen ovat saaneet mm. Antti Eskola, Peter von Bagh, Elina Haavio-Mannila, Pentti Huovinen, Martti Häikiö, Jaakko Hämeen-Anttila, Risto Isomäki, Anto Leikola, Kai Linnilä, Kaari Utrio, Pertti Virtaranta, Heikki Ylikangas ja Seppo Zetterberg.

Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakuntaan kuuluvat vuonna 2014 puheenjohtajana Paula Havaste sekä jäseninä Matti Leinonen, Kirsti Mäkinen, Anne Mäntynen ja Lassi Saressalo.

Warelius-palkinto rahoitetaan Kopioston keräämillä valokopiointikorvauksilla.