Trio Eija Ahvo (keskellä), Juho Punkeri ja Tuula Hällström (oikealla) – Kuvaaja: Tuula Hällström

Luosto soi! -festivaalin perjantain 28.7. iltakonsertissa Aittakurun ulkoilmalavalla kuullaan luontoteemoista kumpuava Ilmatar-esitys. Se koostuu yli 20 tutusta ja rakastetusta luonnosta kertovasta suomalaisesta runosta ja sävelmästä.

Illan esiintyjiä ovat Eija Ahvo (laulu, runot ja rumpu), Juho Punkeri (laulu ja viulu) ja Tuula Hällström (piano). Trion yhteistyö alkoi vuonna 2019 talviaiheisella Joulutarina-esityksellä, joka myös levytettiin. Ilmattaressa siirrytään kevään ja kesän teemoihin.

Eija Ahvo on näyttelijä ja laulaja, jota voi nähdä ja kuulla niin konserttisaleissa kuin teatterilavoilla. Esiintymisten lisäksi Ahvo on toiminut vuodesta 1986 lähtien UNICEFin Hyvän tahdon lähettiläänä ja sai Pro Finlandia ‑mitalin vuonna 2018.

Tenori Juho Punkeri on niittänyt kansainvälistäkin mainetta erityisesti vanhan musiikin ja liedin tulkkina. Hän esiintyy aktiivisesti useiden orkestereiden ja kuorojen kanssa. Punkeri on voittanut useita palkintoja, muun muassa Helsinki Lied -kilpailun.

Pianisti Tuula Hällström kertoo olevansa viehättynyt erityisesti yhteismusisoinnista. Hän on esiintynyt ja levyttänyt useiden laulajien kanssa ja voitti Suomen lied-pianistikilpailun vuonna 1999.

Esityksen ohjelmaa rakentaessaan taiteilijat huomasivat, että luonto on läsnä lähes jokaisen suomalaisen kirjoittajan ja säveltäjän tuotannossa. Eija Ahvo arvioi, että luontoteemat ovat suomalaisille tärkeitä ja läheisiä. Ilmatar haluaakin tänä kiireisenä ja sodankin repimänä aikana vahvistaa hyvinvointia edistäviä ja voimaannuttavia luontokokemuksia.

– Ajattelen, että meillä ihmisillä on aivoissa tunnehetulat, ja taiteilijoiden tehtävänä on hivellä ja helliä niitä, kuvailee Ahvo.

Yhteiset luontokokemukset tarjoavat alustan esiintyjien ja yleisön tunnetason vuoropuhelulle, mitä Aittakurun ainutlaatuinen luonnon muovaama kivinen kurukatsomo entisestään vahvistaa.

Esityksessä kuullaan muun muassa Aarre Merikannon, Heikki Sarmannon, Oskar Merikannon, Ilmari Hannikaisen, Yrjö Kilpisen ja Toni Edelmannin musiikkia. Runoja on valittu muun muassa Eino Leinon, Eeva Kilven, Edith Södergranin, Katri Valan, Aaro Hellaakosken ja Tommy Tabermannin tuotannoista.

Luosto soi! -festivaali järjestetään 27.-30.7. Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä. Festivaalin taiteellinen johtaja on suomalaisamerikkalainen kapellimestari ja viulisti Aku Sorensen.