print_TPieGxNOye

Maria Kalaniemi (kuvaaja Elina Brotherus)

Etnosoi!-festivaali tuo marraskuussa Suomeen ensivierailulle artistin, joka on jo ehditty kruunata tämän hetken kiinnostavimmaksi tekijäksi englantilaisen folkin saralla. Sam on englantilaiselle folkille uuden suunnan luonut, vauhdilla maailmanmaineeseen kiitävä ja poikkeuksellisen lahjakas nuori artisti. Vuonna 2012 ensilevynsä julkaisseelle Samille on ehtinyt kerääntyä jo näyttävä joukko alan ehdokkuuksia, kuten Mercury Prize, BBC R2 Folk Awards, AIM Independent Music Awards ja Songlines Music Awards. Sam lukeutuu niihin artisteihin, joihin tutustumista ei tule jättää välistä, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.

Laulujen kerääjä, klubiorganisaattori, opettaja, promoottori, animaattori, Dj, radioääni, lahjakas laulaja, burleski-esiintyjä. Sam Leelle löytyy monta kuvausta. Tämän loputtoman energisen ja poikkeuksellisen lahjakkaan nuoren miehen tie folk-laulajaksi onkin kulkenut kaikkea muuta kuin perinteistä tietä. Vasta aikuisiässä Sam alkoi kiinnostua folkmusiikista kuullessaan vanhoja folklauluja leirintäalueiden nuotiotulilla. Sam ei kuitenkaan halunnut oppia folk-lauluja arkistoiden uumenissa. Hän halusi saada oppinsa suoraan kiertäviltä yhteisöiltä, jotka kuljettivat yhä mukanaan laulamisen perinnettä. Samin ”musiikkiakatemiaksi” muodostui legendaarinen kiertävä laulaja ja tarinankertoja Stanley Robertson, joka otti Samin siipiensä suojaan. Neljän vuoden ajan Sam oppi Robertsonilta laulamista, vanhoja lauluja ja perinteitä. Lisäksi Sam on viettänyt paljon aikaa tutkien ja tallentaen kiertävien romanien ja irlantilaisten matkaajien (Irish Travellers) lauluja ja tarinoita. Kiertäviltä yhteisöiltä opituista lauluista syntyi lopulta Samin uraauurtava ja palkintoehdokkuuksia kerännyt ensilevy, Ground Of Its Own 2012.

Samin Friends-yhtyeen jäsenet koostuvat lähinnä klassisen- ja jazzmusiikin osaajista. Tämä yhdessä Ground Of Its Ownin kekseliäiden instrumentaatioiden ja omintakeisen soitinvalikoiman kanssa haastavat täysin käsityksen siitä, millaiselta perinteisen englantilaisen folkin tulisi tänä päivänä kuulostaa. Munniharppu, alppitorvi, dulcimer ja hang saavat vanhat laulut elämään täysin uudenlaista elämää. Sam kiertää aktiivisesti yhtyeensä kanssa ympäri maailmaa. Suomessa häntä ei kuitenkaan ole aiemmin nähty. Sam on ensimmäinen folkmusiikilla Arts Foundation Awardsin voittanut artisti. Hän on myös ensimmäinen folk-laulaja, joka on päässyt opettamaan Royal College of Musiciin. Helsingissä Sam pitää konserttinsa lisäksi mestarikurssin Sibelius-Akatemiassa.

Sam Lee on onnistunut siinä, missä moni muu ei. Hän on puhaltanut vanhoihin folk-lauluihin täysin uutta elämää, joka vetoaa myös nuoreen kuulijakuntaan sekä yleisöön, jolle folk ei entuudestaan ole tuttua. Hänen loputon intohimonsa ja kunnioituksensa vanhoja lauluja kohtaan kuuluu niin hänen musiikissaan kuin puheessaan musiikista. Täysin oikeutetusti hänen uudesta levystä sanotaankin, että se määrittää uuden suunnan englantilaiselle folkille. Sam Leen voi sanoa antaneen kasvot uudelle folk-sukupolvelle, ei vain musiikillisesti vaan myös tyylillisesti.

“It was while hearing musician Sam Lee perform that I decided we should celebrate folk, not only as a musical movement but as a lifestyle”
Alexandra Shulman, Editor Vogue UK

Etnosoi!n ohjelmisto painottuu tänä vuonna uuden ja vanhan kohtaamisille. Sam Lee on erinomainen esimerkki siitä, kuinka uusi sukupolvi löytää vanhan kansanmusiikin ja tekee sitä oman aikansa näköistä. Samoin teki aikoinaan Etnosoi!ssa tänä vuonna juhlittava, maailman tunnetuimpiin saamelaistaiteilijoihin lukeutuva Nils-Aslak Valkeapää. Nils-Aslak tunnetaan saamelaisen joikuperinteen uudistajana. Hän herätti uuden kiinnostuksen saamelaista joikua kohtaan tilanteessa, jossa se oli vaarassa hävitä. Etnosoi! juhlistaa 7.11. Nils-Aslak Valkeapää -juhlakonsertissa hänen 70-vuotisjuhlavuottaan. Illan taiteellisesta toteutuksesta vastaa niin ikään tänä vuonna 70-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Paroni Paakkunainen. Konsertti tuo yhteen joukon joikaajia ja muusikoita, joiden kanssa Valkeapää teki pitkään yhteistyötä. Konsertissa kuullaan lisäksi saamelaisjoikaajien uutta sukupolvea. Illan esiintyjinä nähdään Áillohaš Doahkki; Paroni Paakkunainen, Esa Kotilainen, Ilpo Saastamoinen, Matti Kontio, Eerik Siikasaari ja Rune Leskinen sekä Johan Anders Bær, Ulla Pirttijärvi ja Niko Valkeapää. Konsertti järjestetään 9.11. myös Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa.

Etnosoi!n muuta ohjelmistoa ovat haitaritaituri Maria Kalaniemen 30-vuotistaiteilijajuhlakonsertti, Pohjoismaista yhteisosaamista esittelevä New Nordic Native Tour -konserttikiertue, Juha Kujanpää Ensemblen levynjulkaisukonsertti sekä Etnosoi! kick off -klubilla esiintyvät Jargoslavia ja moskovalainen Nayekhovichi. Lasten Etnosoi!ssa juhlitaan Maailman musiikin keskuksen julkaisemaa lastenlevyä Pieni Tiikeri.

PE 1.11. ETNOSOI! KICK OFF -KLUBI: NAYEKHOVICHI (RU) / JARGOSLAVIA
Korjaamon Vintti I alk 10 €

KE 6.11. NEW NORDIC NATIVE TOUR (DK/SE/FI)
Vuotalo I 12/10 €

TO 7.11. ÁILLOHAČČA 70-JAGI RIEMUT / NILS-ASLAK VALKEAPÄÄ -JUHLAKONSERTTI
Savoy-teatteri I 25/22 €

PE 8.11. MARIA KALANIEMI – PALKEEN TUNTEITA JA TARINOITA
30-VUOTISTAITEILIJAJUHLAKONSERTTI
Savoy-teatteri I 20/17 €

LA 9.11. SAM LEE & FRIENDS (UK)
Savoy-teatteri I 25/22 €

LA 9.11. ÁILLOHAČČA 70-JAGI RIEMUT / NILS-ASLAK VALKEAPÄÄ -JUHLAKONSERTTI
Sajos, Inari I 30/25 €

LA 9.11. JUHA KUJANPÄÄ ENSEMBLE
Juttutupa I vapaa pääsy

SU 10.11. LASTEN ETNOSOI!
Malmitalo I Vapaa pääsy
Festivaaliohjelmistossa lisäksi Etnosoi! Tampereella / Luentoja / Etnosoi!-näyttely/Off-Etnosoi!

Liput: Lippupalvelu

Etnosoi!n järjestää Maailman musiikin keskus. Festivaalin päätukijat ovat Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Etnosoi!n konsertteja ovat tukeneet lisäksi Suomen Kulttuurirahasto, Pohjoismainen kulttuurirahasto, Pohjoismainen kulttuuripiste ja Taiteen edistämiskeskus. Yhteistyössä ovat mukana myös mm. Helsingin kulttuurikeskus (Savoy-teatteri, Malmitalo ja Vuotalo), Saamelaiskäräjät / Saamelaismusiikkikeskus, Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry, Kulttuuriosuuskunta Uulu, Valofirma, Juttutupa, Kirjasto 10 , Tusovka ry, British Council ja 6Degrees.

Etnosoi! on European Forum of Worldwide Music Festivalsin jäsen.