dancing-light-balls

Kuopio saa kesäkuussa vastaanottaa koko valtakunnallisen tanssin ammattilaiskentän, ja tänä vuonna ei vain Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin toimesta, vaan myös sen yhteydessä toteutettavan Kiertoliike -ammattilaisfoorumin ja Paikallisliike -festivaalin houkuttamana.

Kiertoliike on tanssin alan suurin ja tärkein ammattilaisfoorumi, jossa keskustellaan tanssin ammattilaisten työhön ja arkeen vaikuttavista päivänpolttavista teemoista, kuullaan mielenkiintoisia puheenvuoroja ja kokoonnutaan yhteen jakamaan kokemuksia, vaikuttamaan ja vaikuttumaan sekä nauttimaan elämyksistä. Tapahtuma järjestetään vuosittain vaihtuvana ajankohtana eri puolilla Suomea. Kiertoliike -foorumi muodostaa jatkumon tanssin kenttää koskevien merkittävien aiheiden mukaan, sillä jokaisen tapahtuman teemat on pyritty poimimaan edellisenä vuonna esille nousseista asioista.

Vuoden 2019 Kiertoliikkeessä puhutaan INTOHIMOSTA.

Mistä kaikesta luova ja ammattitaitoinen työ rakentuu? Voiko työ merkitä liikaa? Onko uupumus uusi normaali? Syntyvätkö todelliset oivallukset epämukavuusalueella? Kiertoliike pureutuu intohimotyöhön ja sen vaikutukseen ammattilaisen hyvinvoinnissa. Ammattilaisuus kulttuurin ja taiteen kentällä vaatii sekä monialaista osaamista, ymmärrystä ja näkemystä että luo fyysistä- ja psyykkistä kuormitusta arkityöhön.

Aiheen moninaisuutta ja keskustelua ovat avaamassa tapahtuman moderaattorit taide- ja kulttuurihistorioitsija, tutkija, tietokirjailija ja kulttuurihallinnon ja -politiikan asiantuntija Hanna-Reetta Schreck sekä esitystaiteen läänintaiteilija ja performanssitaiteilija Maire Karuvuori. Teeman näkökulmista ovat puhumassa säveltäjä, keksijä ja futuristi Perttu Pölönen pureutuen tulevaisuuden taitoihin sekä teknologioiden ja innovaatioiden vaikutuksesta elämäämme, kulttuurintutkija Mona Mannevuo nostaen esiin intohimon pimeän puolen sekä työyhteisövalmentaja ja työnohjaaja Santeri Lanér, joka haastaa tiedostamaan intohimoon, kutsumukseen ja niitä seuraavaan uupumukseen johtavia ajattelu ja toimintatapoja.

Käytännön työkaluja aiheen käsittelyyn antaa Marja-Liisa Truxin ja Isto Turpeisen Tanssin hyvä -tutkimushankkeen tarjoama Oma työ omiin käsiin -työpajakokonaisuus.

Aiheen käsittely tiivistyy tapahtuman lopuksi järjestettävässä liikkuvassa paneelikeskustelussa tapahtuman antia, ajatuksia ja keskustelua, kootaan yhteen ja käännetään vielä kerran ympäri Liikkuvassa panelikeskustelussa. Keskusteluun kutsumassa dramaturgi Satu Rasila, ammattikatutanssija Julian Owusu, uransa jo päättänyt tanssitaiteilija ja koreografi Tommi Kitti sekä tanssinopiskelija ja -tekijä Vellamo Ikonen.

Taiteellisesta ohjelmasta vastaavat Kiertoliike-taiteilijat, jotka työskentelevät aiheen äärellä yhdessä koko tapahtumaa edeltävän viikon ja esittävät työnsä lopputuloksen avoimessa tilaisuudessa Musiikkikeskuksen Valohallissa Kiertoliikkeen päätöspäivänä, sekä Samanaikaisesti järjestettävät Paikallisliike ja Kuopio tanssii ja soi -festivaalit.

Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen tuottama ja sen uuden taiteellisen johtajan Jaakko Toivosen kuratoima Paikallisliike -festivaali, esittelee itäsuomalaisten tanssitaiteilijoiden uusimpia teoksia, tänä vuonna ITAK:n kotinäyttämö Sotku-teatterin lisäksi myös kiinnostavissa ja yllättävissä paikoissa eri puolilla Kuopiota. Paikallisliike -festivaalin ohjelmisto on julkistettu huhtikuussa.

50-vuotis juhlavuottaan viettävä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali luo tapahtumien ylle niiden ansaitseman juhlan tunnun. Festivaali on koko olemassaolonsa ajan tehnyt merkittävää työtä tanssin tunnettavuuden eteen ilon ja intohimon ajamana ja tuo tänäkin vuonna kaupunkiin upean huippuohjelmistonsa kansainvälisine vieraineen.

Kiertoliike -ammattilaisfoorumin ilmoittautuminen on käynnissä huhtikuun ajan ja tapahtumaan odotetaan satoja alan ammattilaisia. Tapahtuma on suunnattu kaikille tanssin ammattilaiskentällä toimiville ja työskenteleville – opettajille, koreografeille, tanssijoille, tuottajille, ammattiin opiskeleville, tiedottajille, toiminnanjohtajille ja taiteellisille johtajille. Kiertoliike järjestetään yhteistyössä Tanssin talon ja tanssin aluekeskusten kanssa.

Vuoden 2019 sisältötyöryhmään kuuluvat Jaakko Toivonen (Itä-Suomen tanssin aluekeskus), Asta Elijoki (Itä-Suomen tanssin aluekeskus), Ulrika Vilke (Itä-Suomen tanssin aluekeskus), Mari Hautala (Keski-Suomen tanssin aluekeskus), Sanna Meska (Läntinen tanssin aluekeskus), Emilia Hänninen (Tanssin talo), Kira Riikonen (Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen Kiertoliike-taiteilija), Saku Koistinen (Routa Company), Anna Pitkänen (Kuopio Tanssii ja Soi), Marja-Liisa Trux / Isto Turpeinen (Tanssin hyvä -tutkimushanke).