trendy-female-silhouette-background
Ensi maanantaina 29.4. vietetään kaikkialla maailmassa kansainvälistä tanssin päivää
Kansainväliseksi tanssin päiväksi valittiin 29. huhtikuuta, koreografi Jean-Georges Noverren(1727–1810) syntymäpäivä, sillä hän vaati ensimmäisenä, jo vuonna 1760, tanssin nostamista itsenäiseksi taidemuodoksi oopperan rinnalle. Idean takana oli Unescon Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) tanssikomitean suomalaisjäsen Doris Laine (1931–2018).
Tanssin päivän tehtävä on edelleen sama: saada huomiota tanssille ja tuoda esiin sen merkitystä ihmisille ja yhteisöille. Suomessa tanssin päivän tapahtumia järjestetään kymmenillä paikkakunnilla jo edeltävällä viikolla ja viikonloppuna.
Vantaa juhlii tanssia koko viikon. Vantaan tanssin viikko 23.-29.4. pitää sisällään esityksiä lapsille ja aikuisille, nuorten harrastajien katselmuksen, lauantain VanDance-päätapahtuman Myyrmäellä ja Hyvää tanssin päivää 29.4. -tapahtuman iltapäivällä kauppakeskus Jumbossa. (Liitteenä kuva VanDance-tapahtumasta © Freestyle Phanatix)

Monella muullakin paikkakunnalla järjestetään perinteisesti tanssin päivän gaaloja.HämeenlinnassaPietarsaaressa ja Raisiossa järjestetään esityksiä, jotka kokoavat yhteen alueen tanssikouluja, -harrastajia ja tanssiryhmiä.

Helsingissä tanssin päivää voi viettää flamenco-esityksessä tai tutustumalla italialaiseen balettiin. Tanssioppilaitosten katselmus BalettiPaletti järjestetään kansallisoopperassa 28.4.

Tanssin viikolle osuu myös Ruutia! kansainvälinen tanssifestivaali lapsille ja nuorille jonka järjestää Hurjaruuth Kaapelitehtaalla Helsingissä. Ohjelmassa on esityksiä eri puolilta Eurooppaa – esimerkiksi tanssiteos joka tarjoilee Beatlesiä vauvoille!

Monissa muissakin kaupungeissa aktiiviset tanssiammattilaiset ja harrastajat tuovat esityksiä yllättäviin paikkoihin: Mikkelissä kauppakeskus Stellaan, Oulussa taidemuseoon,Lappeenrannassa Iso-Kristiinaan, Helsingissä ulkotilaan Tennispalatsin ja Lasipalatsin ympäristössä. Ja ainakin Järvenpäässä Keski-Uudenmaan tanssikoulu järjestää flashmobin.

Kansainväliseen tanssin päivään kuuluu perinteisesti myös “virallinen viesti”, jonka kirjoittajaksi ITI valitsi tänä vuonna egyptiläisen tanssijan ja tanssikasvattajan Karima Mansourin.  Hän muistuttaa liikkeen olevan yhteinen universaali kielemme, ja kehon kantavan totuutta itsessään:

“Tanssissa ihmiskunta voi tulla yhteen.”

“Haluan kannustaa ihmisiä ylittämään rajat, nationalismin ja kapean toistemme lokeroinnin. Vapautukaamme noista rajoituksista, jotta löytäisimme liikkeen ja tuntisimme sen universaalin voiman. Kutsun kaikki tanssimaan oman sydämen sykkeen tahtiin, uskollisena omalle itselleen, sillä vain sisältä lähtevä liike johtaa syvälliseen kehitykseen, josta seuraa todellinen muutos.”

Lue lisää tanssin päivästä >