Eero 1Reetta 1 Reetta 2

Kuvat: Hanna Koikkalainen

Elämme ajassa, jossa kivulle ei ole sijaa, siitä halutaan hankkiutua eroon, sitä lääkitään loputtomasti ulos systeemistämme, se on tehokkuutemme tiellä, onnemme esteenä. Koregrafi-tanssija Reetta-Kaisa Ilesin, muusikko Eero Turkan ja skenografi Mirkka Nyrhisen JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen ohjelmistossa ensi-iltansa saava Bolka on teos kivusta ja sen sietämisestä. Oodi endorfiineille. Tanssi mielen ja kehon liitolle.

REETTA-KAISA ILES & EERO TURKKA:

BOLKA – Oodi endorfiineille

Vinttikamari, Oulun Teatteri

To 14.3. klo 19, ensi-ilta

Pe 15.3. klo 19 * yleisökeskustelu

Ke 20.3. klo 13 ja 19

To 21.3. klo 13 ** ja 19 ** työpajakokonaisuus

Pe 22.3. klo 13 ** ja 19 työpajakokonaisuus

Su 24.3. klo 15

Bolka on Pirkanmaalta Oulun kautta Helsinkiin kotiutuneiden koreografi Reetta-Kaisa Ilesin ja Pohjois-Karjalasta monen mutkan kautta tiensä Bulgariaan löytäneen muusikko Eero Turkan ihmisääntä ja liikettä yhdistävä teos. Skenografiasta vastaa Pohjanmaalta Kuopion kautta Helsinkiin tiensä löytänyt pukusuunnittelija Mirkka Nyrhinen. Tämä vahvasti yhteistyössä syntyvä teos kietoutuu kivun käsitteen ympärille. Tekijöiden oma ikääntyminen, keholliset krempat, elämän mullistukset ja henkiset, hengittämistä haastavat, jumit ovat antaneet oman sysäyksensä tätä aihetta kohti.

Ajatus ja tunteet ovat hermoimpulsseja aivoissa. Kipu on sarja hermoimpulsseja joita ajatuksemme ja tunteemme muokkaavat. Kipu itsessään ei siis tee elämäämme sietämättömäksi. Sen tekee kärsimys, joka johtuu kipuun liittyvistä ajatuksistamme ja tunteistamme. On tutkittu, että kipu voi tarttua niin kuin tunteet, kuten ilo tai suru, voi siirtyä ihmisestä toiseen. Musiikin voima mielihyvän tuottajana ja kivun lievittäjänä perustuu kemiallisiin reaktioihin, joissa kehon luontaiset huumausaineet, endorfiinit, pääsevät valloilleen. Mielihyvän tunne taas tuuppaa meidät liikkeelle, sytyttää tarpeen tanssia, auttaa unohtamaan kivut ja muistuttaa miltä tuntuu olla elossa.

Esiintyjät: Reetta-Kaisa Iles ja Eero Turkka | Koreografia: Reettta-Kaisa Iles | Musiikki: Eero Turkka | Skenografia: Mirkka Nyrhinen | Tuotanto: JoJo – Oulun Tanssin Keskus

Reetta-Kaisa Iles on valmistunut maisteriksi Teatterikorkeakoulun koreografin koulutusohjelmasta vuonna 2006. Tätä ennen hän opiskeli tanssinopettajan pätevyyden Oulun konservatoriossa. Hän on työskennellyt koreografina taiteen vapaalla kentällä sekä teattereissa ympäri suomen. Pedagogina hän on toiminut mm. Sibelius-Akatemiassa, Teatterikorkeakoulussa sekä tanssinopettajakoulutuksissa ja tanssiryhmissä ympäri Suomea. Vuosina 2015-2018 Iles toimi Tanssiteatteri Tsuumin taiteellisena johtajana yhdessä tanssija-muusikko Tuomas Juntusen kanssa. Iles toimii myös esiintyjänä ja laulajana Puhti-duossa sekä Suistamon Sähkö -yhtyeessä.

Eero Turkka on Bulgarian Sofiassa asuva muusikko. Turkka on valmistunut maisteriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta pääaineenaan huuliharpun soitto sekä laulu. Opettajina hänellä toimivat mm. Jouko Kyhälä, Maria Kalaniemi, Heikki Laitinen sekä Taito Hoffren. Tällä hetkellä Turkkaa työllistää pääasiassa muusikon työt ympäri maailmaa kiertävässä Sväng yhtyeessä sekä muusikon työt Bulgarian Sofiassa.

Mirkka Nyrhinen on valmistunut Kuopion Muotoiluakatemiasta muotoilijaksi 2002 sekä parturikampaajaksi 1998. Hän on toiminut monipuolisesti tanssin ja teatterin kentällä valmistumisestaan saakka. Pukusuunnittelujen lisäksi Nyrhinen toteuttaa myös kokonaisvisualisointeja teoksiin. Tanssi abstraktimpana ja liikkeen ilmaisuvoimaan luottavana ilmaisumuotona on hänelle mieleisin näyttämötaiteen muoto. Nyrhinen on työskennellyt tanssin parissa mm. Marjo Kuuselan, Jyrki Karttusen, Arja Tiilen sekä Antti Lahden kanssa

Oodi endorfiineille -työpajakokonaisuus

To 21.3. klo 12.30 alustus, esityksen jälkeen liikerentoutushetki

To 21.3. klo 18.30 alustus, esityksen jälkeen liikerentoutushetki

Pe 22.3. klo 12.30 alustus, esityksen jälkeen liikerentoutushetki

Oodi endorfiineille -työpajakokonaisuus käsittää teosta edeltävän alustuksen kivun kokemuksesta ja sen ilmenemismuodoista sekä teoksen jälkeen pidettävän rauhallisen liikerentoutumishetken, jossa osallistuja toimii oman kehonsa sallimissa rajoissa. Työpajan pitää Liisa Sonkamuotka (KokoKeho), joka on psykofyysinen fysioterapeutti ja tanssi-liiketerapeutti. Työpaja ei edellytä tietynlaista pukeutumista.

Tietoja JoJo – Oulun Tanssin Keskuksesta:

JoJo – Oulun Tanssin Keskus on pohjoisen Suomen elinvoimainen tanssitaiteen kentällä toimiva ammattitanssin tuotantokeskus, joka tarjoaa kansainvälistä, monilajista tanssitaiteen ohjelmistoa, pääpainon ollessa nykytanssissa. Ohjelmistoon kuuluu myös syksyisin järjestettävä OuDance-festivaali. Tanssitaiteen ammattilaisille JoJo toimii tuotantokeskuksena ja vierailuteatterina sekä tarjoaa kansainvälisiä residenssivaihto-ohjelmia. Lisäksi JoJo tarjoaa kaikille avoimia yleisötyöpajoja. JoJo on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen neljästä jäsenorganisaatiosta. JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen toimintaa rahoittavat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus sekä Oulun kaupunki.