enckell_pieni

Carolus Enckell nukkui pois maanantaina 25.9.2017 pitkän sairauden uuvuttamana.

Carolus Enckell (1945–2017) oli yksi merkittävimpiä suomalaisen modernin kuvataiteen tekijöitä. Taiteilijan teokset ammensivat usein filosofisista kysymyksistä, kuten itämaisesta symboliikasta, tai konstruktivistipioneerien väri- ja muotomaailmasta. Hän löysi väreistä ja muodoista universaaleja ilmaisun keinoja, joissa geometrinen muoto antoi teokselle luonteen ja värit loivat sen hengen.

Enckell sai uransa aikana useita taidepalkintoja, kuten Pro Finlandia -mitali vuonna 2009. Hän toimi Vapaan taidekoulun pitkäaikaisena opettajana ja rehtorina sekä Taide-lehden päätoimittajana. 1960-luvun lopulta lähtien Enckell osallistui lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuonna 2016 Sara Hildénin taidemuseossa oli esillä Enckellin laaja retrospektiivi.