Neljä Yleisradion tuottamaa ja yhteistuottamaa dokumenttielokuvaa on hyväksytty Amsterdamin kansainvälisen dokumenttielokuvafestivaalin IDFA:n keskipitkien dokumenttielokuvien kilpailusarjaan. Sarja on toinen festivaalin pääkilpailusarjoista, ja siihen on valittu vain viisitoista elokuvaa.

Amsterdamin kansainvälisen dokumenttielokuvafestivaali IDFA järjestetään tänä vuonna 26. kerran 20.11.–1.12.2013. Festivaalin pääsarjoihin tarjotaan vuosittain tuhansia elokuvia, joista vain murto-osa päätyy festivaalin ohjelmistoon.

Hyväksytyt elokuvat ovat

Ekopolis, ohjaus Ann-Karin Grönroos. Ylen ja Illume Oy:n yhteistuotanto.

Kun miljardi kiinalaista muuttaa kaupunkiin, maapallon tila muuttuu pysyvästi. Suomalainen professori Eero Paloheimo ja kiinalainen liikemies Zhang Yue aikovat pelastaa maailman keksimällä kaupungin uudestaan. Heidän utopiansa ovat hyvin erilaiset: Zhang aikoo rakentaa maailman korkeimman ekologisen pilvenpiirtäjän maailmanennätysvauhdilla. Paloheimo on suunnitellut ainutlaatuisen puhtaan teknologian laboratoriokaupungin, jonka rakentaminen Pekingin ulkopuolella sijaitsevaan laaksoon joutuu vastatuuleen.

Onko urbaanin ihmisen tulevaisuus Kiinan kirsikkalaaksoissa vai kurkottamassa taivaisiin?

Voices of El Alto (Ääniä El Altosta), ohjaus Benjamin Oroza. Ylen ja Videokuu Oy:n yhteistuotanto.

Voices of El Alto perustuu yksinkertaiseen ajatukseen: viedään toreille siirrettävä, telttaan rakennettu green-screen-studio, ja taltioidaan ihmisten tarinoita. Elokuvan selkärankana ovat siis ihmisten omakohtaiset tarinat. Voices of El Alto asettaa kertojat heidän elinympäristöönsä.

El Alto on nopeasti kasvava kaupunki 4000 metriä merenpinnan yläpuolella. Vahva ajan ja paikan tunne saavutetaan tarkoin valituilla kuvilla El Altosta. Lisäksi intiimit elämän sirpaleet Meeri Koutaniemen kuvaamissa valokuvissa tarjoavat intensiivisen katselukokemuksen ja ainutlaatuista informaatiota.

Sielun ruokaa, ohjaus Tonislav Hristov. Tuotanto Yle.

Sielun ruokaa lähestyy arkipäiväistä aihetta suomalaisen perheen näkökulmasta. Emmyja Sami Juola haluavat muuttaa suhteensa ruokaan. He kärsivät siitä, mistä monet muutkin suomalaisperheet: vähäisestä yhteisestä ajasta ja jatkuvasta kiireestä. Lisäksi heitä huolestuttaa ruoan terveellisyys. Juolan perhe uskoo, että ruoalla pitäisi olla joku suurempi merkitys ihmiselle. Emmy matkustaa perheineen bulgarialaiseen Satovchan kylään, puhtaan ruoan alkulähteille.

Ruokakulttuurin muutos lähtee paljon syvemmältä kuin luomuruoan suosimisesta. Kuten ruoka, myös ruokailuhetki on muuttunut tehokkaaksi kuluttamiseksi. Turhautunut perheenäiti Emmy kysyykin: ”Milloin me istuimme yhdessä pöydässä ja jaoimme ajatuksemme ja hetkemme muiden kanssa?”

Olga, ohjaus Paul Simma. Ylen ja SAFI Oy:n yhteistuotanto.

Olga on herkkä ja intiimi kuvaus yksinäisestä, Kuolan niemimaalla asuvasta nuoresta saamelaisnaisesta. 30-vuotias Olga vietti lapsuutensa orpokodissa, jossa hän menetti äidinkielensä ja myös puhekykynsä. Tämä on leimannut toisten saamelaisten suhtautumista Olgaan koko hänen elämänsä ajan, häntä on pidetty välillä kuurona, välillä vajaamielisenä.

Tosiasiassa Olga on älykäs ja erinomainen tarinankertoja, joka vangitsee katsojan elokuvassa seuraamaan hänen elämäänsä yksinäisellä paimentolaisten ruokavarastolla 300 kilometrin päässä Muurmanskista, Luujärven alueella.