detropia_filmstill7_train-station_bytonyhardmon

Doc Lounge Oulu -elokuvaklubin syyskauden avaa Detroitin nopeasta rappioitumisesta kertova dokumentti Detropia. Elokuvan aihe tuodaan paikalliselle tasolle valokuvakilpailussa, jossa Doc Lounge metsästää vaikuttavinta valokuvaa äkillisen rakennemuutoksen Oulusta.

Kukoistavasta teollisuuskeskuksesta aavekaupungiksi taantunut Detroit on kuin globaalin talouskriisin näyteikkuna ja varoittava esimerkki muulle maailmalle. Heidi Ewingin ja Rachel Gradyn ohjaama Detropia esittelee hätkähdyttävän kaupunkikuvan lisäksi asukkaita, jotka pitävät yllä toivoa – kukin tavallaan. Kaupunkiaktivistit ja viranomaiset edistävät omia visioitaan, ja lähes ilmaisten asuntojen perässä muuttaneet taiteilijat omiaan. Vaikka rapistuneet ulkokuoret puhuvat omaa kieltään, kaupungissa asuu yhä joukko ihmisiä, jotka eivät ole valmiita luovuttamaan.

Valokuvakilpailu äkillisen rakennemuutoksen Oulusta

Elokuvan hengessä Doc Lounge järjestää Oulu – Suomen Detroit -valokuvakilpailun. Taantuma on moukaroinut Oulua viime aikoina laajalti, ja synkimmissä ennusteissa kaupungin on tätä menoa manailtu muuttuvan Suomen Detroitiksi. Talouskriisi iski, Nokia meni ja uusien lentoreittien avaamissuunnitelmat kuulostavat lähinnä kuolleena syntyneiltä ideoilta.

Kilpailussa etsitään valokuvia äkillisen rakennemuutoksen Oulusta ja sen tulevaisuuden näkymistä – niin hyvässä kuin pahassakin. Kilpailuun hyväksytään sekä tuoreet otokset  että viimeisten vuosien aikana ikuistetut ennusmerkit tulevasta. Inspiraatiota kilpailuun voi hakea The Ruins of Detroit -kuvasarjasta, jossa valokuvaajat ovat ikuistaneet aikoinaan upeita, nykyisin hylättyjä julkisia tiloja ja koteja.

Ohjeet: Kuvia voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen kuvat@omvf.net tiistaihin 8.10. klo 16 mennessä. Sähköpostiin pyydetään lisäämään kuvaajan yhteystiedot sekä lyhyt kuvateksti. Parhaat kuvat tekijätietoineen ja esittelyineen näytetään lokakuun klubilla, jolloin yleisö saa äänestää kilpailun voittajan. Kuvat lisätään myös tapahtuman Facebook-sivuille. Voittaja saa palkinnoksi vapaan pääsyn syksyn Doc Lounge –klubeille sekä Oulun Musiikkivideofestivaalien tuotepalkintoja.

Detropia esitetään 45 Specialissa keskiviikkona 9. lokakuuta klo 19 alkaen. Doc Lounge esittää dokumenttielokuvia baariympäristössä oheisohjelman siivittämänä kerran kuussa. Muita syyskauden elokuvia ovat I Am Divine sekä Stone Roses – Made of Stone. Klubi on osa pohjoismaista Doc Lounge -verkostoa. Oulussa Doc Loungea järjestää Oulun Musiikkivideofestivaalit ry.

Lisätiedot elokuvasta ja kilpailusta osoitteessa: www.doclounge.se/oulu