Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston 50. vuosijuhla KOrundissa 5.5.2018.

Kuva Arto Liiti

Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahasto järjesti 50. vuosijuhlansa Kulttuuritalo Korundissa Rovaniemellä 5.5.2018. Juhlassa jaettiin palkintoja ja apurahoja tieteelle ja taiteelle, yhteensä 543 000 euroa  51 hakijalle.

Lapin rahasto jakaa vuorovuosina 10 000 euron suuruisen tiede-, taide- tai ympäristöpalkinnon. Tänä vuonna oli vuorossa ympäristö- ja kulttuuripalkinto, joka myönnettiin kahdelle ansiokkaalle toimijalle: Lapin lintutieteelliselle yhdistykselle sekä Lapin LUMA-keskukselle.

Hakemusten yhteenlaskettu summa yli 6,3 miljoonaa euroa

Lapin Kulttuurirahasto vastaanotti tänä vuonna 432 hakemusta. Kaikkien hakemusten yhteenlaskettu summa oli yli 6,3 miljoonaa euroa. Taiteelle tuli enemmän hakemuksia kuin tieteelle. Taiteelle myönnettiin 32 apurahaa, yhteensä 280 000 euroa, ja tieteelle 18 apurahaa, yhteensä 244 000 euroa.

Ympäristöpalkinnot luonnon monimuotoisuuden puolustajille sekä tiede- ja teknologiakasvattajille

Lapin rahaston ympäristöpalkinnot myönnettiin Lapin lintutieteelliselle yhdistykselle (5 000 euroa) sen ansioista Lapin lintujen suojelijana ja monimuotoisuuden puolustajana sekä Lapin LUMA-keskukselle (5 000 euroa) tiede- ja teknologiakasvatuksesta ja elinikäisen oppimisen vahvistamisesta.

Lapin lintutieteellisen yhdistyksen tavoitteena on edistää Lapin linnuston hyvinvointia ja suojelua. Yhdistyksellä on ollut aktiivista toimintaa vuodesta 1973 alkaen. Sen eri tapahtumat, kuten lintuharrastuksen peruskurssi, pihabongaus ja talvilintulaskenta ovat saaneet suuren suosion. Yhdistyksellä on monipuolinen tapahtumakalenteri. www.lly.fi

LUMA-keskus Lappi kohdistaa ansiokkaan toimintansa erityisesti lapsiin ja nuoriin ja edistää yhteistyössä eri toimijoiden kanssa luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian oppimista uusien tiede- ja teknologiakasvatuksen avausten kautta. Keskus tukee opettajia elinikäiseen oppimiseen ja vahvistaa tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistyötä. Se saattaa yhteistyöhön oppilaat, opiskelijat ja opettajat varhaiskasvatuksesta yliopistoon. Sen yhteistyötahoja ovat myös lasten vanhemmat sekä yritysten ja muiden yhteisöjen henkilöstö.

Monipuoliseen, aktiiviseen ja innovatiiviseen toimintaan kuuluvat keskeisesti lasten ja nuorten kerhot ja leirit. www.ulapland.fi/FI/Yksikot/LUMA-keskus-Lappi

A.E. Nordenskiöld -apuraha pelejä ja saamelaisuutta käsittelevään tutkimukseen

Kasvatustieteen maisteri Outi Laitille myönnettiin A. E. Nordenskiöld -stipendinä 24 000 euroa pelejä ja saamelaisuutta käsittelevään väitöskirjatyöhön. Laitin väitöskirjatutkimuksen tarkoituksena on selvittää saamen kielen ja kulttuurin hyödyntämisen mahdollisuuksia tietokonepeleissä ja etno-ohjelmoinnissa. Tavoitteena on tuottaa tarvittavaa tietoa pelillisyyden hyödyntämisestä arktisten alkuperäiskansojen kontekstissa. Kyseessä on pioneeritutkimus pelillisyydestä saamen kielen ja kulttuurin opetuksessa ja oppimisessa.

Visuaalisen taiteen apuraha Mari Oikariselle

Visuaalisten taiteiden kokovuotinen erityisapuraha (24 000 euroa) myönnettiin kuvataiteilija Mari Oikariselle taiteelliseen työskentelyyn. Mari Oikarinen (s. 1981) on rovaniemeläinen taiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Satakunnan AMK:sta vuonna 2008 ja taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta 2012. Oikarinen työskentelee kuvanveiston eri materiaalien, installaatioiden ja piirtämisen parissa. Hänen teoksensa rakentuvat usein toiston ja sarjallisuuden kautta. Työskentelyssään hän haluaa antaa tilaa hiljaisuudelle, epätäydellisyydelle ja jopa keskeneräisyydelle. Tällä hetkellä hän työstää kolmiulotteisia kirjontateoksia sekä yhdistää kirjontaa ja puuveistoa. Lisäksi hänellä on meneillään projekti Jokapäiväinen, jossa hän piirtää yhden piirustuksen joka päivä vuoden ajan. Oikarinen tutkii piirtämisensä muuttumista vuoden kuluessa. Samalla hän korostaa piirtämisen merkitystä itsenäisenä taiteellisen ilmaisun välineenä.

Kokovuotisia apurahoja kahdeksan kappaletta

Kokovuotisia apurahoja 24.000 euroa myönnettiin tänä vuonna peräti kahdeksan kappaletta. Kokovuotisen saivat myös yhteiskuntatieteiden maisteri Elisa Pelttari työhyvinvointia kuljetusalalla käsittelevään väitöskirjatyöhön, taiteen maisteri Mari Suoheimo kiertotaloutta ja liikkuvuutta Lapissa palvelumuotoilun näkökulmasta käsittelevään väitöskirjatyöhön, oikeustieteen maisteri Kaisa-Maria Kimmel terveydenhuollon priorisoinnin sääntelyä koskevaan väitöskirjatyöhön, oikeustieteen maisteri Jenni Päläs vertaisrahoitusta ja asiakkaan asemaa jakamistaloudessa käsittelevään väitöskirjatyöhön, hallintotieteiden maisteri Pauliina Jääskeläinen tanssi-liiketerapiaa organisaatioiden työhyvinvoinnin kehittämismenetelmänä käsittelevään väitöskirjatyöhön sekä lääketieteen lisensiaatti Karoliina Hulkko allergista herkistymistä Pohjois-Suomen aikuisväestössä käsittelevään väitöskirjatyöhön.

Puolivuotisia tieteen apurahoja myönnettiin mm. filosofian maisteri Niina Siivikon Suomen saamelaisten mediarepresentaatiota käsittelevään väitöskirjatyöhön ja filosofian maisteri Marju Rönkön kuvataiteilija Reidar Särestöniemen (1925-1981) tuotantoa käsittelevään väitöskirjatyöhön.

Tänä vuonna painotettiin erityisesti lasten ja nuorten lukemisenedistämishankkeita

Lapin rahasto toivoi tänä vuonna erityisesti hakemuksia lasten ja nuorten lukemisharrastuksen edistämiseen ja tukemiseen. Painotuksen ansiosta Lapin rahasto sai tähän teemaan liittyen viisitoista hakemusta.

Kasvatustieteen maisteri Riikka Kolarille myönnettiin apuraha lasten ja nuorten lukuinnon vahvistamiseen, kasvatustieteen maisteri Henna Leinoselle ja työryhmälle lasten- ja nuorten luku- ja kirjoitusharrastuksen edistämiseen, MLL Enontekiön yhdistys ry:lle lapsille suunnattujen työpajojen järjestämiseen, kasvatustieteen maisteri Eija Rahkolalle työryhmineen Pate valtaa Sompion –hankkeeseen, Sallan 4H –yhdistykselle lasten ja nuorten lukemisen edistämiseen kirjastoympäristössä sekä teatteriRajalle Elävä tarinakirjasto –tapahtuman toteuttamiseen.

Maakunnan kärkihankkeille 50.000 euroa

Kemijoen kulttuurituki ry sai 30.000 euroa Kemijokivarren kylien elvyttämiseen kulttuurin ja taiteen avulla. Apurahan turvin yhdistys tuottaa jokivarren elämästä kertovan monologinäytelmän sekä saattaa alulle Karvalakkioopperan. Yhdistyksen tarkoituksena on nostaa lappilainen elämäntapa ja paikallisuus osaksi Lappiin suuntautuvan matkailun sisältöä. Pyrkimyksenä on vahvistaa paikallisen kulttuurin sisältöjä matkailussa ja nostaa paikallisyhteisö matkailun vastuulliseksi toimijaksi. Vuoden 1979 karvalakkilähetystöstä kertovaa oopperaa tullaan esittämään Rovaniemellä ja mahdollisesti myös muualla Lapissa ja Suomessa.

Sodankylän elokuvafestivaali ry sai 20.000 euroa Sodankylän elokuvajuhlien Elokuvan ääni –erikoisohjelmiston tuottamiseen. Ensi kesän ohjelmistossa painotetaan äänitehosteiden merkittävyyttä osana kokonaisvaltaista elokuvaelämystä. Ohjelmisto on tässä laajuudessaan ainutlaatuinen ja avaa uuden näkökulman koko taiteenmuotoon. Ulkomaisia puhujia ovat mm. Foley-artisti ja äänisuunnittelija Nicolas Becker Ranskasta, ohjaaja Andrea Arnold Isosta-Britanniasta ja äänisuunnittelija Peter Albrechtsen Tanskasta.

Tukea alueelliselle kulttuuritoiminnalle

Paikalliselle kulttuuritoiminnalle myönnettiin useita apurahoja. Oranki Art ry sai apurahan Oranki Art 18 –ympäristötaidetapahtuman järjestämiseen. Apurahoja myönnettiin useille muillekin alueellisille tapahtumille, mm. Sirkus Taika-Aika ry:lle 15-vuotisjuhlanäytöksen järjestämiseen ja tanssija Janita Rantaselle Koko Lappikin tanssii –projektin tanssipajojen järjestämiseen.

Performanssitaiteilija John Courtille ja kuvataiteilija Elina Sipilälle myönnettiin puolivuotiset apurahat taiteelliseen työskentelyyn.

Lappilaiset muusikot saivat apurahoja soitinhankintoihin, mm. Pekka Niskanen klarinetin ja Ilkka Puputti käyrätorven hankintaan.

Lapin rahasto tuki myös kirjallisuutta, käännöksiä, näytelmiä, elokuvia ja tv-sarjoja. Apurahoja saivat mm. näytelmäkirjailija Janne Rosenvall taiteelliseen työskentelyyn, diplomikielenkääntäjä Kaija Anneli Anttonen saamelaisen nuortenromaanin suomentamiseen, filosofian tohtori Marko Kantomaa romaanin kirjoittamiseen ja medianomi Jussi Hiltunen TV-sarjan käsikirjoittamiseen.

Vuoden 2018 apurahansaajat:

Suomen Kulttuurirahaston

LAPIN RAHASTON

apurahat 05.05.2018

Palkinnot

Lapin lintutieteellinen yhdistys Lapin linnuston hyvinvoinnin, suojelun ja tunnettuuden ansiokkaasta edistämisestä 5.000

LUMA-keskus Lappi luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen ja oppimisen ansiokkaasta edistämisestä 5.000

Apurahat

Ei kotipaikkaa

Enontekiö

MLL Enontekiön yhdistys ry taidetyöpajojen järjestämiseen, Längmanin yrittäjärahastosta 4.000

Espoo

Medianomi AMK Joonas Berghäll elokuvan “Vaaleanpunainen kirje” käsikirjoittamiseen 8.000

Helsinki

Opiskelija Birit Haarla baletin ja nykytanssin mestarikurssille osallistumiseen, M. S. Elomaan apurahana 3.000

Opiskelija Katja Haarla baletin ja nykytanssin mestarikurssille osallistumiseen, M. S. Elomaan apurahana 3.000

Filosofian tohtori Marko Kantomaa kirjalliseen työskentelyyn 12.000

Taiteilija Lisbeth Landefort saamelaisen tähtitaivaan kuvaukseen sekä julkaisuun kirjana ja korttikokoelmana 3.000

Ylioppilas Hildá Birget Länsman ja ylioppilas Viivi Maria Saarenkylä Vildá-yhtyeen konserttimatkaan, M. S. Elomaan apurahana 3.000

Yhteensä 5 24.000

Inari

Diplomikielenkääntäjä Kaija Anneli Anttonen saamelaisen nuortenromaanin suomentamiseen 5.000

Filosofian maisteri Hanna Helander tarinankerrontaa kasvatusmetodina pohjoissaamelaisessa kasvatuksessa käsittelevän väitöskirjan haastatteluaineistojen keräämiseen, Längmanin yrittäjärahastosta 12.000

Kasvatustieteen maisteri Katri Kittilä taiteelliseen työskentelyyn 6.000

Ylioppilas ja tanssija Janita Rantanen Koko Lappikin tanssii -projektin tanssipajojen järjestämiseen 4.000

Yhteensä 4 27.000

Jyväskylä

Fil. maisteri Marju Rönkkö kuvataiteilija Reidar Särestöniemen (1925-1981) tuotantoa käsittelevään väitöskirjaan 12.000

Oulu

Lääketieteen lisensiaatti Sina Hulkkonen yläraajan hermopinteitä, hermovammoja ja kipuoireyhtymää käsittelevään vaitöskirjatyöhön, Lapin tutkimusrahastosta 6.000

Lääketieteen lisensiaatti Mikko Mella väitöskirjan loppuunsaattamiseen, Lapin tutkimusrahastosta 7.000

Luonnontieteiden kandidaatti Erika Takahashi nuoren maahanmuuttajan elämäkerran suomentamiseen 2.000

Yhteensä 3 15.000

Rovaniemi

Tait. Kand. Venni Ahlberg taiteelliseen työskentelyyn ja näyttelyn järjestämiseen 3.000

Tait. maisteri Ulla Etto Priitu itsenäistyy – varhaisnuorille ja nuorille suunnatun historiallisen tieto- ja kuvateoksen kuvittamiseen 8.000

Opiskelija Aleksi Hannula pianon hankintaan 5.000

Medianomi Jussi Hiltunen TV-sarjan käsikirjoittamiseen 6.000

Lääketieteen lisensiaatti Karoliina Hulkko allergista herkistymistä Pohjois-Suomen aikuisväestössä käsittelevään väitöskirjatyöhön, Lapin tutkimusrahastosta 24.000

HTM, tanssi-liiketerapeutti Pauliina Jääskeläinen tanssi-liiketerapiaa organisaatioiden työhyvinvoinnin viitekehyksenä ja kehittämismenetelmänä käsittelevään väitöskirjatyöhön 24.000

Kemijoen kulttuurituki ry Kemijokivarren kylien elvyttämiseen kulttuurin ja taiteen avulla vuosina 2018-2020, kärkihankkeena 30.000

Oikeustieteen maisteri Kaisa-Maria Kimmel terveydenhuollon priorisoinnin oikeudellista ohjausta käsittelevään väitöskirjatyöhön, Aino Yliruokasen tiederahastosta 24.000

Lääketieteen lisensiaatti Lotta Kinnunen Pohjois-Suomen lasten mielenterveysongelmien taustatekijöitä selvittävään väitöskirjatyöhön, Lapin tutkimusrahastosta 12.000

Kasvatust. maisteri Riikka Kolari Pienryhmän erityisopetustilan sisustaminen lukuintoa vahvistavaksi ja ruokkivaksi sekä jokaisen oppijan erityispiirteet huomioivaksi tilaksi, Suoma ja Veijo Kärjen rahastosta 4.000

Erityisopettaja Henna Leinonen ja Äikkätiuku lasten ja nuorten luku- ja kirjoitusharrastukseen innostamiseen 6.000

Kuvataiteilija AMK Pertti Lohiniva taiteelliseen työskentelyyn sekä näyttelyn ja julkaisun valmistamiseen 8.000

Opiskelija Arvi Lumme trumpetin hankintaan 2.000

Musiikin maisteri Pekka Niskanen b-klarinetin hankkimiseen 3.000

Hammaslääketieteen lisensiaatti Anne Linnea Närhi purentavirheiden yhteyttä suunterveyteen liittyvään elämänlaatuun käsittelevään väitöskirjatyöhön, Mikko ja Sirkka Jokelan rahastosta 12.000

Taiteen maisteri Mari Oikarinen taiteelliseen työskentelyyn 24.000

Yhteiskuntatieteiden maisteri Elisa Pelttari “Kuka se nyt töistänsä tykkäis” – työhyvinvointia kuljetusalalla käsittelevään väitöskirjatyöhön, Längmanin yrittäjärahastosta 24.000

Kasvatustieteen maisteri Jemina Pietilä eläinavusteisuutta koulussa käsittelevään väitöstyöhön, Suoma ja Veijo Kärjen rahastosta 12.000

MuM, musiikkipedagogi AMK Ilkka Puputti käyrätorven hankintaan 8.000

OTM Jenna Päläs vertaisrahoitusta ja asiakkaan asemaa jakamistaloudessa käsittelevään väitöskirjatyöhön, Martti Miettusen rahastosta 24.000

Lääketieteen lisensiaatti Marika Rahtu lasten hengityskonehoidon laadun parantamista käsittelevään väitöskirjatyöhön, Mikko ja Sirkka Jokelan rahastosta 12.000

Näytelmäkirjailija Janne Rosenvall taiteelliseen työskentelyyn 12.000

Sirkus Taika-Aika ry 15-vuotisjuhlanäytöksen järjestämiseen 7.000

MISS Mariluz Soto tunteiden, palvelukokemuksien ja hyvinvoinnin huomioimista julkisten palveluiden kehittämisessä käsittelevään väitöstutkimukseen 12.000

Väitöskirjatutkija Mari Suoheimo kiertotaloutta ja liikkuvuutta Lapissa käsittelevän väitöskirjan tekemiseen, Martti Miettusen rahastosta 24.000

Yhteensä 25 330.000

Salla

Mus. maisteri Jenni Ljung ja musiikin maisteri Kaisa Ristiluoma konserttikiertueen järjestämiseen Lapissa 2.000

Sallan 4h-yhdistys ry lasten ja nuorten lukemisen ja muiden harrastusten edistämiseen kirjastoympäristössä 5.000

Yhteensä 2 7.000

Sodankylä

Luokanopettaja, KM Eija Rahkola, luokanopettaja, KM Anne Siirtola ja vs. rehtori,Sompion koulu Antti Parkkinen Sompion koulun ja Vuotson koulun oppilaiden lukemista edistävään ja innostavaan “Pate valtaa Sompion”- hankkeeseen 8.000

Sodankylän elokuvafestivaali ry Sodankylän elokuvajuhlien erityisohjelmiston Elokuvan ääni 13.-17.6.2018 tuottamiseen, kärkihankkeena 20.000

Yhteensä 2 28.000

Tornio

BA Honours in Fine Art John Court taiteelliseen ja kansainväliseen työskentelyyn 12.000

teatteriRaja ry Elävä tarinakirjasto – elämyksellisen tapahtuman tuottamiseen alakoululaisille 9.000

Yhteensä 2 21.000

Turku

Filosofian maisteri Niina Siivikko Suomen saamelaisten mediarepresentaatioita historiassa käsittelevään väitöskirjatyöhön 12.000

Pello

Oranki Art ry Oranki Art 18 -ympäristötaidetapahtuman järjestämiseen ja kansainvälistymiseen 6.000

Utsjoki

KM, B.Eng. Outi Laiti Pelejä ja saamelaisuutta käsittelevään väitöskirjatyöhön, A. E. Nordenskiöldin apurahana 24.000

Luokanopettaja Aura Mari Pieski saamelaista vuotuiskiertoa opetuksessa käsittelevään pro gradu työhön, M. S. Elomaan apurahana 3.000

Taiteen Maisteri Elina Sipilä taiteelliseen työskentelyyn 12.000

Yhteensä 3 39.000

Kaikki yhteensä 53 543.000