82869657_105582540985834_3540740407115644928_o

82869657_105582540985834_3540740407115644928_o

Pirkanmaan Saksofonifestivaali (PSF) 13.-15. maaliskuuta 2020 Tampereella

Pirkanmaalle on syntymässä uusi saksofonistien yhteistapahtuma, konserttien, orkesterikoulutuksen ja mestarikurssin merkeissä. Tapahtumaan liittyen saksofoniyhteisön piirissä perustetaan kolme eritasoista saksofoniorkesteria, joissa eri-ikäiset ja fonistit vasta-alkajista konkarimestareihin soittavat yhdessä.

Mestarikurssia saapuvat pitämään huippuopettajat Sibelius-Akatemiasta: Joonatan Rautiola (klassinen) ja Manuel Dunkel (jazz).

Orkesterilaisten sektioharjoittajina toimivat Kaartin soittokunnan saksofonistit Samu Metsänen, Arto Lehtola, Perttu Pannula ja Eero Saunamäki, sekä tamperelaiset saksofoniopettajat.

Manuel Dunkel (s. 1971) on merkittävimpiä suomalaisia saksofonisteja. Dunkel valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian Jazzmusiikin koulutusohjelmasta vuonna 2004. Hän on soittanut vakituisesti UMO:ssa vuodesta 1994 lähtien. Dunkel on vaikuttanut lukuisissa suomalaisissa yhtyeissä ja johtanut omaa kvartettiaan -90-luvun lopulta lähtien. Hän on julkaissut 6 sooloalbumia ja on mukana n. 60:llä albumilla. Dunkel on esiintynyt yli 30:ssä maassa.  Hän on konsertoinut useiden kansanvälisesti merkittävien jazzzmuusikoiden kanssa kuten Paul Jackson, Rick Margitza, Eric Truffaz ja Kenny Wheeler. Suomen Jazzliitto myönsi Dunkelille Yrjö-palkinnon vuonna 2011.

www.manueldunkel.com

Joonatan Rautiola (s. 1983) opiskeli saksofoninsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja Pariisin konservatoriossa. Rautiola on esiintynyt Strasbourgin filharmonikkojen ja Radion Sinfoniaorkesterin sekä useiden suomalaisten kaupunginorkestereiden solistina sekä resitaalein monissa maailman metropoleissa. Viimeaikaisista kantaesityksistä merkittävimpiä ovat olleet Olli Virtaperkon, Guillaume Connessonin ja Tapio Tuomelan saksofonikonsertot. Joonatan opettaa saksofoninsoittoa Sibelius-Akatemiassa sekä mestarikurssein eri puolilla maailmaa.

Kolme konserttia

Pe 13.3. klo 19 Aleksanterin kirkko

Improvisaation helmiä ja klassikoita

Duo Esa Pietilä, saksofoni ja Pétur Sakari, urut

Esa Pietilä ja Pétur Sakari aloittivat yhteistyön 2018. Duon ohjelmistoon

kuuluu Pietilän säveltämää musiikkia, sekä suuria muotokaaria

virtuoosisesti improvisoiden tenorisaksofonilla ja uruilla.

Duo esitttää musiikkia ilman raja-aitoja tai genrelokeroita.

Mukana ohjelmassa on myös J.S Bachin, Astor Piazzollan musiikkia.

La 14.3. klo 19 Tampereen konservatorio, Pyynikkisali

Näyttelykuvia

Saksofonikvartetti AAVA

Konsertissa kuulemme ainakin György Ligetin ja  Modest Musorgskin sävellyksiä sovitettuna saksofonikvartetille.

Su 15.3. klo 18 Tampereen Tuomiokirkko

Grande Finale

Saksofoniorkesterien päätöskonsertti, kapellimestareina Anna-Leena Lumme ja Kalle Oittinen, joka soittaa myös solistina François Bornen teoksen Fantasie Brillante sur des airs de “Carmen”. Konsertissa kuullaan myös mm. Camille Saint-Saënsin, W. A. Mozartin, Gabriel Faurén ja Karen Streetin musiikkia sekä Anssi Tikanmäen Maisemakuvista osa Lapin taika.

Tapahtumaa on järjestämässä tamperelaisten saksofoniopettajien työryhmä, Tampereen Tuomiokirkkoseurakunta, Pirkanmaan musiikkiopisto ja Tampereen konservatorio. Tapahtuma järjestetään Tampereen konservatoriolla pe 13.3.-su 15.3. ja se huipentuu saksofoniorkesterien konserttiin Tampereen Tuomiokirkossa su 15.3. klo 18.00.

Orkestereita johtavat kapellimestari Anna-Leena Lumme Pirkanmaan musiikkiopistosta ja Tampereen konservatorion saksofoninsoiton lehtori Kalle Oittinen

Tapahtumaan osallistuu ammattisaksofonisteja ja soittimen opettajia, oppilaita ja muita harrastajia. Taiteellisen suunnitteluryhmän jäsenet ovat kapellimestari Anna-Leena Lumme sekä saksofonistit Petri Nieminen, Kalle Oittinen ja Masa Orpana.

Katso myös:

https://pmo.fi/psf/

https://www.facebook.com/pirkanmaansaksofonifestivaali/

http://jazzfinland.fi/news/new-saxophone-festival-in-tampere-in-march-2020

https://esapietila.com/

https://ohjelmaprimo.fi/musiikki/saksofonikvartetti-aava/