Seitakuoro

Seitakuoro

Hetan Musiikkipäivät viettää tänä vuonna 50. juhlavuottaan. Menneisiin vuosikymmeniin on mahtunut paljon: rovaniemeläisen Seitakuoron hiihto- ja harjoitusleirien ympärille syntynyt tapahtuma on tuonut Enontekiölle lukemattomia huippumuusikoita sekä antanut kuulijoilleen unohtumattomia konserttielämyksiä ja niistä syntyneitä muistoja. Hetan Musiikkipäivät soivat jälleen pääsiäisenä 14.–21.4.2019

Hetan 50. Musiikkipäivät palaavat monessa mielessä juurilleen ja juhlavuoden teemana onkin Juuret. Musiikkijuhlien keskeinen säveltäjä on Johann Sebastian Bach, jonka säveltämä musiikki on läsnä jokaisessa konsertissa. Hetan Musiikkipäivillä tarjoillaan musiikkia monipuolisesti: saamelaisesta perinteestä latvialaisen Peteris Vasksin teoksiin, Haydnin klassismista oman aikamme sävellyksiin. Juhlavuoden kantaesityksenä kuullaan Outi Tarkiaisen uusi teos baritonille, pianolle ja jousikvartetille. Tarkiainen, joka on yksi sukupolvensa kiinnostavimpia säveltäjiä ja syntyjään Lapista, Rovaniemeltä, on valinnut teoksensa teksteiksi saamenkielisten naisrunoilijoiden lyriikkaa.

Hetan Musiikkipäivien pääkonserttisarja soi itseoikeutetusti Enontekiön kauniissa kirkossa, mutta musiikkia viedään myös kuulijan lähelle: päiväkotiin, vanhainkotiin ja koululaisille. Vierailukonsertit Koutokeinossa, Muoniossa ja Kemissä sekä Ylikyrössä jatkavat niin ikään Hetan Musiikkipäivien perinteitä.

Juurille mennään myös esiintyjävalinnoissa, kun Seitakuoro esiintyy vuosien tauon jälkeen jälleen Hetassa. Mauno Astalan organisoima Musiikkia pohjoisessa -tapahtuma, nykyinen Hetan Musiikkipäivät, syntyi 1960-luvun lopulla Seitakuoron harjoitusleirien ympärille. Seitakuoron ensimmäinen johtaja toi vuosikausia kuoronsa hiihtämään ja harjoittelemaan Hettaan. Niinpä Seitakuoro onkin esittänyt pääsiäisajan musiikkiteoksia Musiikkipäivillä useita kertoja, viimeksi vuonna 2009. Tänä vuonna rovaniemeläinen kuoro esiintyy mm. yhdessä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa, jonka ensimmäinen vierailu Hetassa oli myös jo 1980-luvulla.

Suomen huippumuusikoita edustavat myös Käsivarressa mökillään viihtyvä pianotaiteilija Paavali Jumppanen, baritoni Aarne Pelkonen sekä saamelaismuusikko Niko Valkeapää yhtyeineen. Poikkitaiteellisuutta konserttiohjelmistoon tuo tanssitaiteilija Janita Rantanen.  Nuorta polvea edustavat Sibelius-Akatemian opiskelijoiden pianotrio ja paikallista väriä tuovat virsilauluillan esiintyjät.

Musiikin ystävä ja Lappia rakastava oikeushammaslääkäri Helena Ranta toimii Hetan Musiikkipäivien suojelijana vuosina 2019-2020.