9ddf0495-9d80-4bbc-9c79-94544e988e08-main_image

Emma & Elias -ohjelma ja Pori Jazz Kids Festival järjestivät kevään aikana kilpailun, jossa etsittiin Suomen suosituinta lastenlaulua. Äänestykseen osallistui liki 2500 vastaajaa.

Äänestyksen voittajakappale on Marjatta Pokelan säveltämä, ja yhdessä Pirkko Koskimiehen kanssa sanoittama Ihme ja Kumma. Toiseksieniten ääniä keräsi Ihahaa, jonka Marjatta Meritähti sävelsi Laura Latvalan Pikku-Marjan Eläinsatuja -runokirjan pohjalta. Kolmanneksi suosikiksi kiri Mikko Alatalon ja Harri Rinteen säveltämä ja sanoittama Känkkäränkkä, kertomus ilkeästä pikkunoidasta, joka villitsee lapsia kiukutteluun ja kiusantekoon.

Lisäksi paljon mainintoja saivat mm. kauniit laulut Päivänsäde ja menninkäinen sekä Sininen uni, toiminnalliset leikkilaulut kuten Leipuri hiiva ja Elefanttimarssi sekä hieman uudemmat Muumi-aiheiset laulut.

Ahkerimpia äänestäjiä olivat alle 20-vuotiaat, joilla lastenlaulut ovat vielä tuoreessa muistissa, sekä 35–45-vuotiaat, joilla todennäköisesti itsellään on lastenlauluja kuuntelevia lapsia.

Rakkaimpiin lauluihin liittyy usein muistoja omista vanhemmista

Kilpailun yhteydessä kysyttiin lauluihin liittyviä tarinoita. Tarinoita kerrottiin huikeat 1500 kpl. Suosikkilastenlaulut näyttävät periytyvän sukupolvilta toisille. Laulaminen yhdessä oman vanhemman kanssa on jättänyt vastaajien hyvin tarkkoja ja tunteikkaita muistoja.

Muistan, kun joka ilta pienenä ollessani, äitini lauloi Ihahhaa, Levon hetki nyt lyö sekä Tuutuu tupakkarulla -laulua unilauluksi minulle ja siskolleni. Näiden kolmen kappaleen jälkeen äiti suukotti meitä molempia, kertoi rakastavansa meitä ja peitteli molemmat “pakettiin”. Tästä on jo pitkä aika, mutta edelleen muistan kaikki kappaleet ja laulan niitä veljeni tyttärelle iltaisin.

Muistan, kun äitini lauloi kyseistä laulua ja samalla leikki leipovansa minusta pullaa. Se oli hauskaa!

Isäni oli rekkakuski ja saattoi olla parikin viikkoa pois kotoa. Äiti lauloi aina minulle kyseistä laulua tai sitten lauloimme yhdessä. Joskus kun soitimme isälle, lauloin kappaletta hänelle. Kappale on ollut aina meidän perheelle todella tärkeä.

Myös isovanhemmat esiintyivät muisteluissa usein

Yhteiset lauluhetket isovanhempien kanssa ovat jääneet vastaajien mieliin, ja toisaalta myös isovanhemmat muistelevat lämmöllä niitä hetkiä, joita ovat saaneet viettää lastenlasten kanssa laulaen ja hassutellen.

Tätä laulua laulettiin aina mummolassa kun olin lapsi. Muistan yhä, kun olimme mummolassa yötä ja aamupalapöydässä pappani lauloi tätä laulua samalla imitoiden sitä. Muutaman viikon sisällä hän kuoli. Muistan aina sen laulun kun hän lauloi meille tätä laulua.

Lasteni ollessa pieniä ja nyt lastenlapsia hoitaissani tapaan vähän laulella heille jos känkkäränkkä tulee jossain muodossa kyläileen. Ja tuleehan se varmaan jokaisen lapsukaisen luo joskus. Hymyksi muuttuu ilme lastenlapsilla kun mummu alkaa lauleskella.

Vanhemmatkin saavat voimaa lauluista

Monen laulun sanat tsemppaavat vanhempia käsittelemään lasten kiukkukohtauksia ja muistamaan miltä maailma näyttää pienen uhmaikäisen näkökulmasta.

Kumpikin pojistani on ollut mahtipontinen ja laulava uhmaikäinen. Tämä biisi edesauttoi äippää huolehtimaan hermoistaan ja nauramaan kiukkukohtausten jälkeen. Ihaniahan ne ipanat ovat. Mielestäni tästä voisi sovittaa jatkobiisin murkkuikään. Kuningas Rage tai kuningatar LOL?

Laulun sanat on loistavat ja antavat lapselle “luvan” ikävienkin tunteiden ilmaisuun. Aikuinenkin tätä hyräillessään jaksaa paremmin ottaa vastaan kiukut ja uhmat.

Äänestyksessä parhaiten menestyneitä lauluja voi kuulla Pori Jazz Kids Festivalin Rytmirinki-konsertissa tiistaina 14.7.2015.

Emma & Elias -ohjelmalla on Kirjurinluodolla koko Pori Jazz Kids Festivalin ajan myös oma toimintateltta, jossa lapset ja aikuiset voivat askarrella yhdessä sekä samalla kuulla ja keskustella eri järjestöjen toiminnasta lapsiperheiden hyväksi.

Tervetuloa laulamaan ja leikkimään yhdessä!

http://porijazz.fi/fi/kids-festival-info

www.emmaelias.fi