Home » Yleiset Uutiset » Galway ja Rijeka vuoden 2020 Euroopan kulttuuripääkaupungit

image

Vuoden 2020 Euroopan kulttuuripääkaupungit Galway ja Rijeka ovat kumpikin rannikkokaupunkeja – toinen Atlantin ja toinen Adrianmeren rannalla.

Vuonna 1985 alkunsa saanut Euroopan kulttuuripääkaupunki -hanke pyrkii tuomaan esiin eurooppalaisen kulttuurin rikkauden ja monimuotoisuuden sekä edistämään alueiden kansainvälistä statusta. Nimityksellä on pitkän aikavälin vaikutuksia paitsi alueen kulttuurille myös sosiaali- ja talouskysymyksissä.

”Dynaaminen kaupunki Euroopan laidalla”

Irlannin läntisen Connachtin maakunnan suurin kaupunki Galway on jo kolmas irlantilainen Euroopan kulttuuripääkaupunki. Muinaiseen kelttiläiskalenteriin perustuen Galway 2020 -ohjelmaa käynnistyy helmikuussa, ja se on rakennettu neljän kelttien juhlapäivän, Imbolcin, Bealtainen, Lughnasan ja Samhainin ympärille.

Galwayn asukkaista neljännes on syntynyt Irlannin ulkopuolella, ja maahanmuutto onkin yksi vuoden kolmesta pääteemasta. Parlamentin varapuhemies Mairead McGuinness kuvailee kaupunkia näin: ”Galwaylla on rikas historia kirjallisuuden, taiteen ja musiikin aloilla, ja se on iirin kielen koti. Samaan aikaan se on moderni ja kansainvälinen kaupunki ja lääketieteellisten laitteiden ja teknologian keskus. Olen iloinen, että tällä elämää sykkivällä ja dynaamisella kaupungilla Euroopan laidalla on nyt mahdollisuus näyttää kykynsä koko mantereelle.”

”Loistava esimerkki suvaitsevaisuudesta ja monikulttuurisuudesta”

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2020 -tittelin Galwayn kanssa jakaa Adrianmeren rannalla sijaitseva Rijeka, joka tunnetaan boheemista ilmapiiristään ja lukuisista festivaaleistaan. Kroatian suurin satamakaupunki on myös maan ensimmäinen kulttuuripääkaupunki.

Sloganinsa ”moninaisuuden satama” mukaisesti Rijeka 2020 -ohjelma keskittyy kolmeen keskeiseen teemaan: veteen, työhön ja maahanmuuttoon. Kroatialainen Renew Europen edustaja Valter Flego onnitteli entistä opiskelukaupunkiaan sanomalla: ”Rijeka on loistava esimerkki suvaitsevaisuudesta ja monikulttuurisuudesta kaikille Euroopan kaupungeille. Olen vakuuttunut, että se edustaa näitä arvoja oikein. Sydämelliset onnittelut opiskelukaupungilleni tästä kunnianosoituksesta.”