Home » Yleiset Uutiset » Kansallisoopperan Reininkulta suorana Yle Areenassa lauantaina 7.9.2019 klo 19

b8c9a094779e64293e55b8fc76a5d680

Reininkulta on Kansallisoopperan syksyn tapaus ja käynnistää kahden vuoden aikana esitettävän Richard Wagnerin neliosaisen Nibelungin sormus -sarjan. Reininkulta saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa 30.8. ja nähdään suorana lähetyksenä Yle Areenassa lauantaina 7.9.2019 klo 19. Lisäksi teos kuullaan lokakuun alussa Yle Radio 1:ssä ja nähdään myöhemmin Yle Teemalla. 

Richard  Wagnerin oopperasarja, mystiseen maailmaan sijoittuva tetralogia Nibelungin sormus, Ring kertoo rakkaudesta, vihasta, vallasta ja ahneudesta. 1870-luvulla kantaesitetty oopperahistorian kulttiteos saa nyt uuden tulkinnan suomalaisten huipputekijöiden käsissä.

Nibelungin sormus kertoo riidasta vallan ja rakkauden välillä. Valta on sillä, joka omistaa Rein-virran kullasta taotun sormuksen. Kääpiö Alberich sieppasi kultakimpaleen itselleen Reinin tyttäriltä ja takoi siitä sormuksen. Tapahtumien edetessä sormuksen omistavat ylijumala Wotan, Fafner-jättiläinen ja nuori sankari Siegfried, joka antaa sen Brünnhildelle rakkauden pantiksi. Monet muut himoitsevat sormusta ja sen tavoittelu johtaa murhiin ja salaliittoihin ja vihdoin koko jumalten maailman tuhoutumiseen. Lopussa sormus palautuu takaisin virtaan Reinin tyttärille.

Reininkulta esittelee keskeiset hahmot ja teeman, jotka kehittyvät saagan edetessä. Säveltäjä Richard Wagnerin mukaan Reininkulta on “näyttämöjuhlan aatto”. Antiikin jumalten maailmaan viittaava teos on täynnä mustaa komediaa ja kepeyttä. Se nauraa hahmojensa turhamaisuudelle ja hölmölle naiiviudelle, jotka sysäävät liikkeelle peruuttamattoman tapahtumaketjun.

Richard Wagner: Reininkulta 
Musiikinjohto:  Esa-Pekka Salonen
Ohjaus: Anna Kelo
Lavastus, valaistus- ja videosuunnittelu: Mikki Kunttu
Puvut: Erika Turunen

Rooleissa:
Wotan – Tommi Hakala
Fricka – Lilli Paasikivi
Loge – Tuomas Katajala
Freia – Reetta Haavisto
Donner – Tuomas Pursio
Froh – Markus Nykänen
Alberich – Jukka Rasilainen
Mime – Dan Karlström
Fafner – Jyrki Korhonen
Fasolt – Koit Soasepp
Erda – Sari Nordqvist
Woglinde – Marjukka Tepponen
Wellgunde – Mari Palo
Flosshilde – Jeni Packalen
Suomen kansallisoopperan orkesteri ja kuoro

Reininkulta Ylen kanavilla:

Yle Areena suora lähetys lauantaina 7.9.2019 klo 19.00. Lähetyksen jälkeen Areenassa.

Yle Radio 1 taltiona lauantaina 5.10.2019 klo 19.02. Lähetyksen jälkeen Areenassa.

Lisäksi Yle Teemalla taltiona myöhemmin.

Miten svengaa Kansallisoopperan suomalainen Ring ja Reininkulta?

Seuraa Reininkullan suoraa striimiä lauantaina 7.9. klo 18.45 alkaen yhdessä Wagner-intoilijoiden Apocalyptica-sellisti Perttu Kivilaakson, Bäckström Brothers -tenori Petri Bäckströmin ja Wagner-tohtori, sopraano Jenni Lättilän seurassa!  Osallistu keskusteluun somessa! Wagner-intoilijat löytyvät  osoitteesta yle.fi/klassinen

yle.fi/klassinen-sivustolla Ring-sarjaan voi tutustua myös Juha Laukkasen tekemien Ring-esittelyvideoiden kautta. Lisäksi sivustolta löytyy Minun Wagnerini -sarja, jossa oopperantekijät, wagneriaanit ja oopperanystävät kertovat, mitä Wagner heille merkitsee. Sarjan ensilähetys oli vuonna 2013, jolloin Richard Wagnerin syntymästä tuli kuluneeksi 200 vuotta.

Myös Kansallisoopperan tulevat Ring-oopperat Ylen kanavilla! 

Valkyyria, suora lähetys toukokuussa 2020
Siegfrid, suora lähetys syyskuussa 2020
Jumalten tuho, suora lähetys toukokuussa 2021