Home » Yleiset Uutiset » Kansallisoopperan Jää Ylen kanavilla – suorana Areenassa tiistaina 5.3.2019

DzxAjVJWwAAbSN4

Yle lähettää Jaakko Kuusiston säveltämän uuden oopperan Jää suorana lähetyksenä Kansallisoopperasta Yle Areenassa tiistaina 5.3.2019 klo 19. Lisäksi teos kuullaan ja nähdään tallenteena Yle Radio 1:ssä lauantai-iltana 23.3. ja Yle Teemalla pääsiäisenä.

Ooppera perustuu Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittuun samannimiseen romaaniin (2012). Libreton on tehnyt Juhani Koivisto. Oopperan kesto väliaikoineen on noin 2 tuntia 40 minuuttia.

Teos kertoo saaren uuden papin Petter Kummelin ja hänen vaimonsa Mona Kummelin noin kahdesta vuodesta saarella, itä- ja länsisaarelaisten välissä. Saariston luonto, meri ja henget ovat vahvasti läsnä. Nuori pappi muuttaa perheineen etäiselle saarelle, ja heti ensimmäisen saarnan jälkeen hänestä tulee pidetty ja arvostettu. Tänne he jäävät lapsineen, päättävät Petter ja Mona. Petter saa tutkintonsa suoritettua, hänet vihitään virkaan, saarten välille rakennetaan siltaa, elämä edistyy ja kaikki on hyvin. Talvella jää yhdistää saaret ja ihmiset liikkuvat. Mutta jää on petollista eikä Petter osaa varoa.

Säveltäjä Jaakko Kuusisto on itsekin asunut ja säveltänyt ulkosaaristossa lähellä kirjan tapahtumapaikkoja. Haastattelussa Kansallisoopperan verkkosivulla Kuusisto kertookin, että “Tärkeimpänä pidän sitä, että musiikin on pystyttävä luomaan kokonaistunnelma, joka kuvaa meren ja jään kauneutta, armottomuutta ja pienen ihmisen suhdetta häntä ympäröiviin voimiin.”

Päärooleissa tiistaina 5.3.2019 Ville Rusanen ja Marjukka Tepponen.

Lähetykset Ylen kanavilla
Suora lähetys Yle Areenassa tiistaina 5.3.2019 klo 19.00
Tallenne Yle Radio 1:ssä lauantaina 23.3.2019 klo 19.02
Tallenne Yle Teemalla pääsiäisenä (aika tarkentuu myöhemmin)