Home » Konsertit » 22-vuotias kapellimestarikomeetta Klaus Mäkelä johtaa Sinfonia Lahtea 21.2.2019

Makela_17-04-25_067c_A4 (1)

Photo by Heikki Tuuli (2017)

22-vuotias kapellimestarikomeetta Klaus Mäkelä johtaa Sinfonia Lahtea 21.2.2019

Schumannin pianokonserton solistina esiintyy maineikas pianisti Barry Douglas

Sinfonia Lahden sinfoniakonsertin Sibeliustalossa torstaina 21.2.2019 klo 19 johtaa valtavassa kansainvälisessä nosteessa urallaan oleva 22-vuotias kapellimestari Klaus Mäkelä. Mäkelä valittiin hiljattain yhden pohjoismaisen huippuorkesterin, Oslon filharmonikkojen tulevaksi ylikapellimestariksi, ja hän on myös mm. Ruotsin radion sinfoniaorkesterin päävierailija.

Solistina konsertissa esiintyy vuoden 1986 Moskovan Tšaikovski-kilpailun voitostaan lähtien maailman pianistien kärkikastiin luettu Barry Douglas. Douglasin solistiteos konsertissa on Robert Schumannin runollinen pianokonsertto. Konsertin avausnumero on nuoren lahtelaislähtöisen säveltäjän Sauli Zinovjevin (s. 1988) Batteria, jonka väkevien purkausten taustavoimana ovat viime vuosina Eurooppaa järisyttäneet terrori-iskut. Dramaattisesta aiheestaan huolimatta teos on omistettu elämälle.

Konsertissa kuullaan myös Erkki Melartinin viides sinfonia ja Jimmy Lópezin teos Perú Negro. López (s. 1978) on perulaissyntyinen säveltäjä, joka on opiskellut sävellystä Sibelius-Akatemiassa vuosina 2000–2007 opettajinaan Veli-Matti Puumala ja Eero Hämeenniemi.

Sinfonia Lahti omistaa 21.2. sinfoniakonserttinsa ja 19.2. Hei, me sävelletään! -konsertin hiljattain edesmenneen, yli 30-vuotisen uran orkesterissa tehneen muusikkonsa, alttoviulisti Jarmo Räikkösen (1963–2019) muistolle.

Preludi Metsähallissa ja Klaus Mäkelän haastattelu

Konserttikaudella 2018–2019 Lahden konservatorion pienryhmät konsertoivat Metsähallissa ennen illan konserttia. Preludit Metsähallissa -konsertit alkavat puoli tuntia ennen illan konsertin alkua. Torstaina 21.2.2019 klo 18.30 Metsähallissa esiintyvät viulisti Fanni Piri ja pianisti Maarit Liimatainen ohjelmistossaan Kabalevskin ja Tšaikovskin musiikkia. Preludi Metsähallissa -konserttiin on vapaa pääsy.

Sinfoniakonsertin jälkeen noin klo 21 on Aplodit Orkesterille ry:n järjestämä jälki-istunto, jossa kapellimestari Klaus Mäkelää haastattelee Melartin-asiantuntija, FT, dos. Tuire Ranta-Meyer.

Hei, me sävelletään!

Kevään Hei, me sävelletään! -sävellysprojekti saa päätöksensä Sibeliustalossa tiistaina 19.2. klo 17 Hei, me sävelletään! -konsertissa, jossa Sinfonia Lahden ja Klaus Mäkelän lisäksi esiintyvät projektiin osallistuneet ryhmät; Ruoriniemen päiväkodin esikoululaiset, Harjun koulun 4B-luokka ja Kasakkamäen koulun 5A ja 5B -luokat. Sävellysprojektit ovat orkesterin tarjoamaa luovaa musiikkikasvatusta lapsille, jossa lapset yhdessä orkesterin muusikoiden kanssa säveltävät pienen teoksen. Tämän kevään projektin aihe, Sauli Zinovjevin Batteria, on valittu orkesterin kuluvan viikon ohjelmistosta ja sitä on työstetty sävellystyöpajoissa muusikoiden antamien ohjeiden ja virikkeiden perusteella. Projektin päätöskonsertissa Sibeliustalossa ryhmät esittävät ensin omat sävellyksensä ja lopuksi orkesteri kantateoksen. Konserttiin on vapaa pääsy.