Home » Konsertit » SAIMAA SINFONIETTAN KONSERTISSA SOI STRADIVARIUS

image003

Syksyn toisessa Saimaa Sinfonietta -konsertissa 29.11. klo 19 Mikaelissa on ohjelmassa puolalaista musiikkia sekä yleisön kestosuosikki Mozartin 40. sinfonia. Konsertin aloitusnumerona kuullaan Puolan 1900-luvun tunnetuimman säveltäjän, Witold Lutosławskin uusklassinen Pieni sarja kamariorkesterille. Kriitikoiden suitsuttama viuluvirtuoosi Janusz Wawrowski tulkitsee Andrzej Panufnikin sielukkaan Konserton viululle ja jousille sekä Henryk Wieniawskin herkän Légenden. Wawrowskin soitin on Varsovan kuninkaallisen palatsin omistama Antonio Stradivarius vuodelta 1685.  Konsertin tulee johtamaan Mikkelin kaupunginorkesterin taiteellinen partneri Daniel Raiskin, joka tätä nykyä luotsaa mm. Winnipegin sinfoniaorkesteria.                                                                                                                                           

Pietarilaissyntyinen, nykyään Amsterdamissa asuva Daniel Raiskin opiskeli Pietarin konservatoriossa alttoviulun soittoa ja orkesterinjohtoa. Ennen kapellimestariuraansa hän vakiinnutti asemansa yhtenä Euroopan eturivin alttoviulisteista. Raiskin on toiminut vuosina 2005–2016 saksalaisen Rheinische Philharmonie -orkesterin sekä vuosina 2008–2015 puolalaisen Arthur Rubinstein -filharmonisen orkesterin pääkapellimestarina. Tällä hetkellä maestro toimii Belgradin filharmonisen orkesterin ja Teneriffan sinfoniaorkesterin päävierailijana. Syksyllä 2018 hän aloittaa Winnipegin sinfoniaorkesterin taiteellisena johtajana. Mikkelissä Raiskin vieraili aiemmin useasti noin kymmenen vuotta sitten, ja vuonna 2016 tapahtunut uusintavierailu johti taiteellisen partnerin sopimukseen.

Kriitikoilta laajalti ylistystä saanut puolalainen viuluvirtuoosi Janusz Wawrowski on palkittu mm. Stanislaw Serwaczynski, Louis Spohr sekä David Oistrah -kilpailussa. Wawrowski konsertoi lukuisissa kuuluisissa konserttipaikoissa, kuten Salzburg Mozarteumissa, Berliinin filharmoniassa, Musikvereinissa, Tšaikovski-konservatoriossa ja Concertgebouwssa sekä myös useilla eurooppalaisilla festivaaleilla. Wawrowski on levyttänyt Paganinin 24 kapriisia sekä Szymanowskin, Lutosławskin, Ravelin ja Ysaÿen viuluteoksia sisältävän Aurora-albumin, joka oli ehdolla vuoden 2014 Fryderyk-palkinnonsaajaksi. Viimeisin levytys on Daniel Raisikinin kanssa vuodelta 2017.

SAIMAA SINFONIETTA – PUOLA 100 VUOTTA

to 29.11.2018 klo 19, Martti Talvela -sali, Mikaeli

Daniel Raiskin, kapellimestari

Janusz Wawrowski, viulu

Witold Lutosławski: Pieni sarja kamariorkesterille

Andrzej Panufnik: Konsertto viululle ja jousille

Henryk Wieniawski: Legenda viululle ja orkesterille op. 17

  1. A. Mozart: Sinfonia nro 40 g-molli, KV 550