Home » Yleiset Uutiset » Vuoden 2018 Alvar Renqvist –palkinto myönnetään kustantaja Tapani Ritamäelle

DUw6bd_WAAA8mEk

Vuoden 2018 Alvar Renqvist –palkinto myönnetään kustantaja Tapani Ritamäelle Kuva: Förlaget

Suomen Kirjasäätiö perusti vuonna 1998 Alvar Renqvist -palkinnon tunnustukseksi ansioituneelle kustannustoimittajalle, joka on toiminut suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden hyväksi; joko kotimaisen tai käännetyn kaunokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjojen, tietokirjojen, oppimateriaalien tai elektronisen kustannustoiminnan parissa.

Palkinto rahoitetaan Suomen Kirjasäätiöön nimikkorahastona kuuluvasta Alvar Renqvistin rahastosta. Palkinto jaetaan nyt 21. kerran. Palkinnon suuruus on 3000 euroa.

Palkinnon jakamisesta päättää Suomen Kirjasäätiön hallitus kolmijäsenisen palkintolautakunnan esityksestä. Tänä vuonna palkintolautakunnan jäseninä toimivat kustannusjohtaja Minna Castrén, toimitusjohtaja, kustantaja Anna Baijars ja kustantaja Anna-Riikka Carlson.

Vuoden 2018 Alvar Renqvist –palkinto myönnetään kustantaja Tapani Ritamäelle.

Palkintolautakunnan perustelut:

Tapani Ritamäki on toiminut yli 18 vuotta kustannustoimittajana, kustannuspäällikkönä ja kustantajana aiemmin Söderströmsillä, Schildts & Söderströmsillä ja nykyään Förlaget M -kustantamossa. Uransa aikana hän on työskennellyt lukuisten maamme eturivin kirjailijoiden kanssa, joista mainittakoon mm. Claes Andersson, Jörn Donner, Monika Fagerholm, Tua Forsström, Kaj Korkea-aho, Zinaida Lindén, Ulla-Lena Lundberg, Merete Mazzarella, Henrika Ringbom, Susanne Ringell, Leif Salmén, Lars Sund, Märta Tikkanen, Kjell Westö ja Gösta Ågren.

Käsikirjoitusten lukemisen ja toimitustyön lisäksi hän etsii jatkuvasti uusia lahjakkuuksia ja kirjojen ideoita. Tapani Ritamäen tunnusomaisia piirteitä ovat utelias, intohimoinen ja rohkea suhtautuminen työhönsä kirjallisuuden parissa. Hän on valmis antamaan kaikkensa, jotta kirjoista tulisi hänen myötävaikutuksellaan mahdollisimman täydellisiä.

Ritamäki on kiinnostunut kirjallisuuden koko kentästä: runoista, romaaneista, esseistä ja tietokirjallisuudesta – kaikesta, missä hän näkee potentiaalia. Hän ei työstä vain ideoita ja tekstiä, vaan osallistuu myös kirjan koko valmistusprosessiin aina paperin valintaa ja kannensuunnittelua myöten. Hän työskentelee läheisesti taittajien, graafisten suunnittelijoiden ja painohenkilöstön kanssa. Lisäksi hän tuntee kustantamisen taloudelliset realiteetit, eikä epäröi tehdä päätöksiä niiden nojalla.

Tapani Ritamäki on todellinen renessanssi-ihminen kirjojen maailmassa, alansa arvostetuimpiin ammattilaisiin lukeutuva huippuosaaja.