Home » Yleiset Uutiset » Peter von Bagh vierailee 17.9. Tampereella ja Mänttä-Vilppulassa

petterimuisteja

Tiistaina 17.9. Peter von Bagh vierailee Tampereella ja Mänttä-Vilppulassa.

Peter von Bagh on paikalla keskustelemassa yleisön kanssa MUISTEJA -elokuvan näytöksissä Arthouse Cinema Niagarassa, Kehräsaaressa, Tampereella klo 12.00 ja klo 18.30.

Ohjaaja vierailee myös samana päivänä Mänttä-Vilppulassa, jossa MUISTEJA -elokuvan näytös on Bio Säteessä klo 16.30.

Ohjaaja, elokuvahistorioitsija, kirjailija, professori Peter von Baghin uusin elokuva MUISTEJA nähdään elokuvateattereissa koko Suomessa. Elokuvan ensi-ilta on perjantaina 13.9.

MUISTEJA  elokuva kertoo lapsuudesta ja nuoruudesta suomalaisessa pikkukaupungissa 1950-luvulla. Ohjaaja tekee aikamatkan kotikaupunkiinsa Ouluun. Elokuva maalaa kaleidoskooppimaisen näyn pohjoisesta kaupungista ja sen hengestä. Eräs nuoruus, aikakausi ja kaupunki heräävät taianomaisesti henkiin. Elokuva on henkilökohtainen ja paikallinen, mutta samalla yleinen ja universaali. Laaja esseetyyppinen elokuva hyödyntää erilaista arkistomateriaalia: elokuvaa, valokuvia, maalauksia ja muitakin taideteoksia. Ainutlaatuista materiaalia on lukuisista museoista, arkistoista ja yksityishenkilöiden komeroiden kätköistä.

Peter von Bagh, miksi tämä elokuva, ja miksi juuri nyt?

-Ehkä tällaisen elokuvan voi tehdä vasta, kun ikää ja mietinnän tilaa on tarpeeksi. Olin varmaan puolen vuosisadan ajan työntänyt Oulun-muistojani peremmäksi, ehkä jopa vähätellyt niiden merkitystä. Sitten kerran pysähdyin miettimään ratkaisevia elokuvakokemuksiani Oulussa – mikä oli vieläkin jonkinlaista kokonaiskuvan väistöä. Miksen tekisi elokuvan niistä? Ja sitten yhtäkkiä olin keskellä laajempaa kuvaa jossa sukupolveni tarina ja oma tarinani kietoutuivat yhteen, elokuvateatterit ja elokuvat enää sivuosassa. Ja huomasin pettäneeni itseäni: ratkaisevassa ikävaiheessa juuri Oulussa kokemani asiat, tapaamani ihmiset, saamani vaikutteet olivatkin ratkaisseet elämäni kulun. Mitä en tietäisi vieläkään, ellen olisi saanut tehdä tätä elokuvaa.

Mitä elokuva kertoo Suomen muutoksista?

-Sen voi joku muu sanoa puolueettomammin. Tällaiset painotukset tulivat ikään kuin itsestään. Oli tärkeää luoda pieniä kosketuksia, joissa nykyaika kommentoi tuolloista aikaa – elokuvani keskeinen vuosikymmen on 1950-luku – ja päinvastoin, menneisyys ikään kuin kommentoi nykyaikaa. Suomi on  nykyisyysuskonnon lumouksessa elävä maa, jossa on olevinaan varaa heittää roskakoppaan oma historia, perinteet ja hienoja arkisia käytäntöjä, jotka ovat olleet arvokkaita sukupolvien ajan. Katsomalla tarkkaan omaa ja ystävieni lapsena ja varhaisnuorena elämäämme 50-lukua sain huomata että vuosikymmen oli täynnä asioita ja inhimillisiä seikkoja, joiden katoamista voi vain surra. Jotka voisivat saada meidät, jopa tästä nykyisestä tilastamme ponnistaen, vielä kerran elämään ihmisiksi.

-Väistämättä eräät elokuvan kosketukset näyttävät osuvan nykyaikaan, kuten lause “Nokiat tulevat ja menevät, mielisairaala jää” – se on tullut profeetallisemmaksi joka viikko siitä lähtien kun elokuva kantaesitettiin huhtikuussa Oulussa.

Mistä löysit elokuvan nimen?

Elokuvan nimi oli ensimmäisiä seikkoja jotka tiesin varmasti kun aloitin, se oli minulle itsestäänselvyys ja ainoa oikea nimi. On ollut kiintoisaa huomata että eteläsuomalaiset eivät tunne sanaa ‘Muisteja’, kaikki oululaiset kylläkin. Enkä sitä selitä tässä, sitä varten täytyy käydä katsomassa elokuva.

MUISTEJA-elokuvan ensi-iltapaikkakunnat ovat Helsinki, Tampere, Turku, Lahti, Kuopio, Forssa, Seinäjoki (Ylistaro) ja Espoo.

Ensi-iltaviikkoon liittyen Ensi-iltaviikkoon liittyen ohjaaja Peter von Bagh kiertää esittelemässä elokuvaa ja keskustelemassa yleisön kanssa 13.-19.9.

MUISTEJA-elokuvan ensi-iltapaikkakunnat ovat Helsinki, Tampere, Turku, Lahti, Kuopio, Forssa, Seinäjoki (Ylistaro) ja Espoo.

Ensi-iltaviikkoon liittyen Ensi-iltaviikkoon liittyen ohjaaja Peter von Bagh kiertää esittelemässä elokuvaa ja keskustelemassa yleisön kanssa 13.-19.9.

Aikataulu: Perjantai 13.9. Helsinki, Kinopalatsi klo 16.30 ja 18.30 Maanantai 16.9. Turku, Kinopalatsi klo 14.30 Maantai 16.9. Forssa, Elävien kuvien teatteri klo 19.00 Tiistai17.9. Tampere, Arthouse Cinema Niagara klo 12.00 ja klo 18.30 Tiistai17.9. Mänttä- Vilppula, Bio Säde klo 16.30 Keskiviikko 18.9. Espoo, Kino Tapiola klo 18.00 Torstai 19.9. Lahti, Kino Iiris klo 18.00