Home » Yleiset Uutiset » KHO: Poliisilla ei ollut oikeutta kieltää taide-esitystä

10708554_907801065921264_2781397023349388114_o

Kuvaoikeudet: Baltic Circle

Helsingin poliisilaitoksen päätös kieltää hollantilaisen Dries Verhoevenin Ceci n`est pas… -tilataideteoksen sunnuntain 16.11.2014 esitys ”Mon corps” Lasipalatsin aukiolla Helsingissä on korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan lainvastainen.

Q-teatterin tuottamassa esityksessä vanhempi nainen istuu alastomana valaistussa lasikopissa.

Poliisi perusteli aikoinaan päätöstään mm. sillä, että teos loukkaa sukupuolisiveellisyyttä. Myös Helsingin hallinto-oikeus päätyi ratkaisussaan samaan lopputulokseen. Q-teatteri valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Korkein hallinto-oikeus toteaa omassa ratkaisussaan, että hallinto-oikeuden ja poliisilaitoksen päätökset eivät ole lainmukaisia. Poliisilla ei ollut oikeutta ennalta estää puheena olevaa taide-esitystä.

Korkein hallinto-oikeus korostaa, että sananvapauden rajoittaminen on mahdollista vain äärimmäisen poikkeuksellisissa tapauksissa. Tässä KHO punnittuaan eri näkökohtia perustuslain ja ihmisoikeussopimusten valossa päätyi katsomaan, ettei kokoontumislain mukaista perustetta kieltää taide-esitys ollut.