Home » Yleiset Uutiset » Dingon klassinen kokoonpano tekee paluun

dingologo(2)

Neumann, Jonttu, Quuppa, Pepe ja Pete eli Dingo tekee kesällä 2017 seitsemän festivaalikeikkaa sekä nousee lokakuussa Fugefestin lavalle Espanjassa. Keikkojen lisäksi legendaarisesta porilaisyhtyeestä on tekeillä kirja.

Porissa vuonna 1982 perustettu Dingo on jäänyt suomalaisen kevyen musiikin historiaan yhtenä kaikkien aikojen suosituimmista suomalaisista yhtyeistä. Dingon klassisen kokoonpanon kultavuosina 1984–1986 yhtye rikkoi kaikki siihen asti tehdyt levy- ja konserttimyynnin ennätykset Suomessa. Myös yhtyeen kaikki 1980-luvulla julkaistut albumit olivat vuoden myydyimpiä kotimaisia albumeita. Vuonna 2017 tämä klassinen kokoonpano tekee paluun.

Armotonta Dingo-kuumetta Suomessa 1980-luvun puolivälissä lietsonut viisikko Neumann, Jonttu, Quuppa, Pepe ja Pete tekevät Suomessa tulevana kesänä seitsemän festivaalikeikkaa sekä suuntavat vielä lokakuussa Espanjassa järjestettävän Fugefestin tähdiksi.  Keikkojen lisäksi yhtyeestä on tekeillä kirja, jota valmistelee useita kirjoja suomalaisesta populaarikulttuurista kirjoittanut helsinkiläinen toimittaja ja tietokirjailija Santtu Luoto.

Noin vuosi sitten aloimme pyöritellä Dingon legendaarisimman kokoonpanon paluuta lavoille. Samoihin aikoihin kuulin, että bändistä ollaan tekemässä myös kirjaa ja dokumenttia ja ajattelin, että jos bändi on menossa treenaamaan niin haluamme olla mukana”, kommentoi yli kolmenkymmenen vuoden uran musiikkibisneksessä tehnyt Live Nationin hallituksen puheenjohtaja ja Dingon paluun primus motor Risto Juvonen.

Dingo 2017 keikat

23.6.2017    Himos Juhannus, Jämsä
24.6.2017    Tahko Juhannus, Tahkovuori
01.7.2017    Iskelmäfestivaali, Jämsä
07.7.2017    Wanaja Festival, Hämeenlinna
15.7.2017    Suomipop Festivaali, Jyväskylä
20.7.2017    Tammerfest, Tampere
28.7.2017    Kuopio RockCock, Kuopio

Lokakuu    Fugefest, Fuengirola, Espanja (tarkka päivä vahvistetaan myöhemmin)

Taustaa:
Suomalaiseen popkulttuuriin suuresti vaikuttaneen Dingon ura käynnistyi raketin lailla vuonna 1984 julkaistun Sinä ja minä -esikoissinglen myötä. Samana vuonna julkaistu Nimeni on Dingo -albumi kasvatti yhtyeen suosiota entuudestaan ja pysyi myyntilistojen kärjessä koko vuoden.  Vuonna 1985 julkaistu kakkosalbumi Kerjäläisten valtakunta räjäytti potin lopullisesti ja käynnisti ennennäkemättömän Dingo-kuumeen. Katukuvaan alkoi ilmestyä Japaninlippu-korviksia, Dingo-hanskoja ja sifonkihuiveja. Pahimman hysterian aikaan bändin jäsenet salakuljetettiin esiintymispaikoille äänilaitteiden kuljetuslaatikoissa.
Kerjäläisten valtakunta  -levy nousi viikossa Suomen kaikkien aikojen myydyimmäksi kotimaiseksi albumiksi. Tähän päivään mennessä sitä on myyty noin 200 000 kappaletta ja se on yhä neljänneksi myydyin kotimainen albumi. Hurjassa pyörityksessä ollut Dingon klassinen kokoonpano julkaisi vielä vuonna 1986 kultaa myyneen Pyhä klaani -albumin ja teki jäähallikiertueen ennen kuin ilmoitti lopettavansa. Dingon hajoamisesta ilmoitettiin tv-uutisissa, Kymmenen uutisissa, Ajankohtaisessa kakkosessa, lehdissä ja radiossa.

Klassisen kokoonpanon lopetuksen jälkeen yhtye aktivoitui uudestaan eri kokoonpanolla vuonna 1993, ja on sen jälkeen keikkaillut ja julkaissut muutaman albumin eri kokoonpanoilla, mutta ei ole noussut yhtä suureen suosioon kuin klassisen kokoonpanonsa aikoina 1980-luvulla.  Dingon tunnetuimpia hittejä ovat Sinä ja minä,  Autiotalo , Levoton Tuhkimo,  Kunnian kentät, Nahkatakkinen tyttö, Rio Ohoi ja Lähetyssaarnaaja. Yhtye on myynyt Suomessa uransa aikana yhteensä yli 500 000 levyä.

Legendaarisen bändin vaikutukset kuuluvat yhä tänäkin päivänä –  Radio Rockin tuoreen 500 kovinta rockbiisiä -äänestyksen Top 30:ssa oli kolme kotimaista kappaletta, joista kaksi oli Dingon ja yksi Children of Bodomin. Myös Vain Elämää -ohjelman  kuvauksissa niin Cheek kuin Jonne Aaronkin tunnustivat pitävänsä Neumannia esikuvanaan.