Home » Tapahtumat » Eurooppalainen kansanperinne hurmaa Turussa 2017

13173684_783217365147339_5869823850884102257_n

Europeade on Euroopan suurin kansanperinnetapahtuma, joka vuonna 2017 saadaan ensimmäistä kertaa Suomeen. Isäntäkaupunkina toimii Turku, joka vastaanottaa 26.–30.7.2017 lähes 5000 kansanmusiikin ja kansantanssin harrastajaa sekä kymmeniä tuhansia katsojia.

Europeade on taiteen ja kulttuurin kohtauspaikka, jossa juhlitaan avointa ja monikulttuurista Eurooppaa. Tapahtuman aikana kansallispukuiset musiikki- ja tanssiryhmät kymmenistä eri maista tekevät tunnetuksi osaamistaan. Näytöksiä, konsertteja ja paraateja on luvassa niin esiintymislavoilla kuin kaduilla ja toreillakin.

Kansanperinne näkyy ja kuuluu ympäri kaupunkia ennen tapahtumaa, sen aikana ja vielä sen jälkeenkin. Mistään marginaaliryhmästä ei ole kyse, sillä Suomessa on arvioitu olevan 25 000 kansantanssin harrastajaa ja kansanmusiikin harrastajia samoin kymmeniä tuhansia.

Kansanperinnejuhlaa on järjestetty vuodesta 1964 lähtien. Europeaden Suomen koordinaattorina toimii pitkän linjan kansanperinneaktiivi Hilu Toivonen-Alastalo, jolla on onnistuneelle tapahtumalle vain yksi kriteeri:

-Me aiomme tehdä Turussa parhaan Europeaden ikinä! Suomalainen kansanperinne on väkevää ja elinvoimaista, Turussa on mahtavat puitteet todelliselle kansanjuhlalle ja itsenäisen Suomen satavuotisjuhlinta antaa luonnollisesti tapahtumalle arvokkaan lisäsäväyksen.

Tapahtuma on mukana Suomi 100 -ohjelmassa, joten Turkuun saapuvat kansanperinteen harrastajat sekä esitysten katsojat pääsevät omalta osaltaan myös juhlistamaan Suomen itsenäisyyden satavuotista taivalta.

-Turun Europeadessa tähdätään myös Guinnesin ennätystenkirjaan tutulla perisuomalaisella ”kansantanssillamme”. Tavoitteena on saada yhden illan aikana enemmän ihmisiä humppaamaan yhtä aikaa kuin koskaan missään aikaisemmin, Hilu visioi.

Ennätystavoite liittyy Suomi 100 -ohjelman Koko Suomi tanssii 2017 -kampanjaan, jota koordinoi Tanssin Tiedotuskeskus. Humppaa opetetaan tapahtuman alla verkossa, tietoiskuissa ja paikallistapahtumissa.

Suomen Europeade www.turku.fi/europeade2017

Vuoden 2016 Europeade http://www.europeade2016.be
Taustaorganisaatio www.europeade.eu

Europeade Turussa 26.7. – 30.7.2017

Europeade on Euroopan suurin vuosittainen kansanperinteen harrastajien kohtauspaikka. Ensimmäisen kerran Suomessa pidettävä juhla kokoaa kesällä 2017 Turkuun tuhansia kansantanssista ja kansanmusiikista kiinnostuneita koko Suomesta ja Euroopasta.