Home » Tanssi » Baletin nuoret huiput kilpailevat Helsingissä ja Yle välittää tunnelmat suorana

1
Helsingin kansainvälinen balettikilpailu International Ballet Competition järjestetään jo kahdeksatta kertaa touko-kesäkuun vaihteessa. Yle välittää suorana nettistriiminä kilpailun ratkaisuhetket 31.5.–1.6 sekä Balettigaalan 2.6.

Kun Kansallisbaletin tanssijat jäävät lomille, nuoret tanssijalupaukset ympäri maailman valtaavat näyttämön ja harjoitussalit. Helsingin kansainväliseen balettikilpailuun osallistuu tänä vuonna 42 junioria ja 46 seniorisarjan tanssijaa 24 maasta. Iältään he ovat 15–25-vuotiaita. Juniorisarjassa kilpailee viisi suomalaistanssijaa ja seniorisarjassa kaksi.

Yle striimaa Yle Areenassa ja osoitteessa yle.fi/klassinen suorina lähetyksinä balettikilpailujen molemmat finaalit 31.5. ja 1.6. klo 19. Suorat finaalilähetykset Kansallisoopperan päänäyttämöltä juontaa Yle Urheilun Jere Nurminen. Yleisön kanssa kilpailusta chattaa tanssija-koreografi Sami Saikkonen.

Torstaina 2.6. klo 19.30 pidettävän Balettigaalan juontavat Minna Tervamäki ja Jorma Uotinen. Gaalassa esiintyy myös Pariisin oopperassa tanssiva nuori Iida Viikinkoski. Liisa Vihmasen emännöimä suora nettistriimi gaalasta alkaa osoitteessa yle.fi/klassinen ja Yle Areenassa jo klo 19.15. Gaalaillan päätteeksi tuomaristoon kuuluva Jorma Elo kommentoi Vihmasen vieraana kisaa.

Kansainvälinen kisa ja kansainvälinen tuomaristo

Tänä vuonna Helsinki International Ballet Competitionin tuomaristoon kuuluvat Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve, Bostonin baletin taiteellinen johtaja Jorma Elo, Georgian Valtionbaletin taiteellinen johtaja Nina Ananiashvili, Kiinan Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Feng Ying, Unkarin Kansallisbaletin taiteellinen neuvonantaja Maina Gielgud ja Korean Youth Ballet Starsin toimitusjohtaja Hae Shik Kim.

Helsingin kansainvälisen balettikilpailun perusti 1980-luvulla baletinjohtaja Doris Laine. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä vuonna 1984. Seuraavia kisat järjestettiin vuonna 1991, jonka jälkeen kisoja on pyritty järjestämään noin neljän vuoden välein. Kilpailu on tänä vuonna järjestyksessään kahdeksas.

Kilpailussa menestyneitä suomalaisia ovat Tero Saarinen (koreografiapalkinto), Nina Hyvärinen, Jonas Lundqvist, Arja Tiili (koreografiapalkinto), Jorma Elo (koreografiapalkinto) ja Maria Baranova.