Home » Uncategorized » Saimaa Sinfonietta juhlistaa säveltäjä Einar Englundin syntymän 100-vuotisjuhlavuotta 19.2.2016

IMG_8585

Saimaa Sinfoniettan konsertissa perjantaina 19.2.2016 klo 19 Lappeenranta-salissa juhlistetaan säveltäjä Einar Englundin syntymän 100-vuotisjuhlavuotta. Orkesteria johtaa kapellimestari Vytautas Lukocius ja solistina Einar Englundin viulukonserton (1981) soittaa Suomen kansallisoopperan konserttimestari Jukka Merjanen.

Einar Englundin syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 100 vuotta. Hän oli suomalaisen sinfonian toisen maailmansodan jälkeisten vuosikymmenien kärkihahmo. Englund tuli tunnetuksi ennen kaikkea toisella Mustarastas -sinfoniallaan ja ensimmäisellä pianokonsertollaan, joiden uusklassis-modernistinen kieli eheytti suomalaista musiikkikulttuuria sodan raunioilla. Sotaa edeltävä musiikki-ilmapiiri oli ollut vahvasti kansallisromanttiseen suuntaan nojaavaa. Englund opiskeli 1930-luvulla ja oli jo tuolloin vannoutunut Igor Stravinskyn ihailija. Dodekafonian rantauduttua ja atonaalisen musiikin ihanteiden noustua nuorempien säveltäjien kera esille, Englund pitäytyi vakaasti omassa uusklassismissaan. Ristiriita kasvoi nuoremman säveltäjäpolven kanssa niinkin voimakkaaksi, että Englund vaikeni säveltäjänä koko 1960-luvun. Vasta vuonna 1972 syntyi kolmas sinfonia. Englundin musiikki perustuu vahvasti tonaalisuuteen, vaikkakin kirpeitä dissonansseja hän hyödyntää tämän ohessa taitavasti. Englundia on luonnehdittu puhtaaksi muusikoksi, sillä useat hänen teoksensa ovat tarttuvia, taitavia ja kestäviä. Englundin oma pianistin ura niin konserttipianistina kuin viihde- ja ravintolamuusikkona vahvisti kuvaa muusikosta säveltäjänä. Orkestrointi on Englundilla myös hyvin taitavaa, vaikkakin jotkut ovat irvailleet juuri siksi hänestä toistuvien patenttien säveltäjänä.(MV)

Konsertin aloittaa Harri Vuoren orkesterirunoelma Lentoon, joka kuvaa joutsenten kevätmuuttoa Pohjolaan. Säveltäjä kirjoittaa: Tämän uuden ja tähän asti ainoan jousiorkesterille säveltämäni teoksen syntyhistoria on mielenkiintoinen ja sen työprosessi harvinaisen intensiivinen:

Kesämökkijärvelleni laskeutui kesällä 2014 neljä joutsenta. Huomioni kiinnittyi oitis niiden yhteislauluun, jossa ne hyödynsivät duuriasteikon neljää ensimmäistä säveltä, laajentaen melodiaansa ajoittain hiukan ylös- tai alaspäin. Vaikutuin myös laulun merkillisen hypnoottisesta rytmistä.

Pitkään musisoituaan nelikko nousi illan hämärtyessä siivilleen ja kaartaen parin metrin korkeudelta yläpuoleltani, suuntasi erämaan ylle kohti pohjoista. Niiden laulun kaikuessa melkein vain käsivarren mitan päässä koin jollakin tavoin itsekin osallistuvani kevään ja muuton pakahduttavaan voimaan.

Totesin hiukan surullisena toivottomaksi yrittääkään saada tuota tunnelmaa jollakin tavoin vangituksi, mutta puolen vuoden kuluttua oivalsin kuitenkin yllättyneenä (kesken saunomisen) millaisin keinoin sen voisi tavoittaa ja mitä soittimia minun olisi käytettävä. Jo samana iltana sävelsin teoksen loppupuolta hallitsevan huumaavan “lentoon lähdön” ja parin viikon kuluessa olin saanut valmiiksi siihen johtavat alun jännittävät tapahtumat.(HV)

Konsertin päättää Wolfgang Amadeus Mozartin hulppea Jupiter-sinfonia nro 41 C-duuri KV 551. Sinfonia valmistui 31.8.1788. Sinfonia on syvällinen synteesi kaikesta mitä Mozart oli aiemmin sinfonioissaan käsitellyt.

Ennen konserttia klo 18 Lappeenranta-salin yleisölämpiön lehdistöhuoneessa kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen ja säveltäjä Harri Vuori keskustelevat säveltäjä Einar Englundista.

Samainen keskustelu ja Saimaa Sinfoniettan konsertti on myös torstaina 18.2. klo 18 ja 19 alkaen Mikkelissä Mikaelin Martti Talvela-salilla. Mikkelin konsertti striimataan internetissä Einar Englundin juhlavuoden kunniaksi ja se on nähtävänä suorana ja arkistossa osoitteessa: www.e-concerthouse.com