Home » Konsertit » Kymi Sinfonietta ja Tallinnan Kamariorkesteri konsertoivat yhdessä täydelle salille Tallinnan Estonia-salissa

kymi

Kymi Sinfoniettan ja Tallinnan Kamariorkesterin yhteiskonsertti Tallinnassa saavutti valtai-san yleisömenestyksen. Orkesterit esiintyivät yhdessä täydelle salille keskiviikkona 16.9. Tallinnassa Estonia-salissa. Konsertissa oli kaksi kapellimestaria: Atso Almila ja Tallin-nan Kamariorkesterin taiteellinen johtaja, orkesterin- ja kuoronjohtajana mainetta niittänyt Risto Joost. Konsertti juhlisti Kotkan ja Tallinnan kaupunkien ystävyyssuhteiden 60-vuotisjuhlaa, ja se lähetettiin suorana lähetyksenä Viron yleisradioyhtiön Klassikaraadio-kanavalla.

Konsertin aluksi kuultiin Kotkan ja Tallinnan kaupunginvaltuustojen puheenjohtajien pu-heet. Ohjelmiston ensimmäinen osuus koostui virolaisesta musiikista, orkesterit esittivät Risto Joostin johdolla yhdessä Heino Ellerin sinfonisen runon ”Aamunkoitto” ja Eduard Tubinin Sarja virolaisia tansseja orkesterille. Konsertin päätöksenä kuultiin Atso Almilan johdolla Sibeliuksen uljas viides sinfonia. Konsertti päättyi raikuviin aplodeihin. Tallinnan konsertti oli jatkoa Lohisoitto-festivaalin yhteydessä Kotkassa kesäkuussa kuullulle, upeal-le Kymi Sinfoniettan ja Tallinnan Kamariorkesterin yhteiskonsertille.

Kymenlaaksosta ja lähiympäristöstä lähti myös noin 75-henkilön joukko kuulijamatkalaisia omaa orkesteria kannustamaan. Konsertin lisäksi kuulijamatkalaiset pääsivät kuuntele-maan Tallinnan Kamariorkesterin harjoituksia ja tutustumaan orkesterin kotipaikkaan Mus-tapäiden veljeskunnan Kiltataloon Vanhassakaupungissa.

Tallinnan Kamariorkesteri tunnetaan kaikkialla maailmassa yhtenä Viron arvostetuim-mista orkestereista. Orkesterin kiinnostavasti suunnitellut konserttiohjelmat, tyylinmukai-nen soitto ja loistavat tulkintataidot heijastavat sen tinkimätöntä taiteellista linjaa. Ohjelmis-tossa on niin barokkia kuin klassisromanttisia teoksia; myös 1900-luvun ja nykymusiikin säveltäjien tuotanto, jopa aiemmin tuntemattomat sävellykset ja kantaesitykset, ovat olen-nainen osa orkesterin profiilia. Vuonna 2013 Viron musiikkineuvosto myönsi Tallinnan Ka-mariorkesterille palkinnon sen ansioista kotimaansa musiikin tulkitsijana.

Kymi Sinfonietta on vakiinnuttanut asemansa kymenlaaksolaisen kulttuurin lippulaivana. Yhtenä Suomen kiinnostavimmista pidetty orkesteri konsertoi säännöllisesti Kotkassa ja Kouvolassa, ja sen aktiiviseen ja monipuoliseen kansainväliseen toimintaan on sisältynyt mm. arvostetun Tallinnan Kamariorkesterin ja maineikkaan Pietarin Filharmonian kanssa tehtävä yhteistyö sekä maailman tunnetuimpien musiikkikilpailujen joukkoon lukeutuvan Kansainvälisen Uuno Klami –sävellyskilpailun orkesterina toimiminen. Orkesteri on vierail-lut myös säännöllisesti ulkomailla: Pietarissa, Hollannissa, Kiinassa, Lontoossa, Latviassa ja Virossa, ja Kymi Sinfoniettan soitosta on päästy nauttimaan myös monissa Euroopan maissa taannoisten EBU-radiointien myötä (Uuno Klami -sävellyskilpailu ja Baltic Sea Blues -projekti). Kansainvälistymisellä on keskeinen rooli orkesterin tason ylläpitämisessä ja edelleen kehittämisessä.