Kuvanveistäjä Jaakko Tornberg on valittu Vuoden 2013 taiteilijaksi. Valinnan teki taidehistorioitsija, Forum Boxin toiminnanjohtaja Nina Toppila. 3000 euron palkinto luovutettiin Tornbergille Messukeskuksessa tänään avautuneilla Art Forum Helsinki -messuilla.

Toppilan mukaan Jaakko Tornbergin taiteessa lapsenomainen leikkisyys yhdistyy huumorin ja oivalluksen sävyttämään kriittisyyteen yhteiskunnan kulutus- ja kertakäyttökulttuuria kohtaan.  Poisheitetty ja hylätty tavara saa taiteilijan käsittelyssä uuden elämän ja uusia merkityksiä.

– Trash Art robottihahmot huokuvat inhimillisyyttä ja sympatiaa; ne ovat rujoja ja hellyttäviä samaan aikaan. Teokset herättävät katsojan pohtimaan ihmisyyden eri puolia: hyvyyttä, pahuutta ja materialismia. Jaakko Tornbergin teoksiin kiteytyy jotain hyvin ajankohtaista ja nyky-yhteiskunnan kipupisteisiin pureutuvaa, perustelee Toppila valintaansa.

Art Forum Helsingin Vuoden taiteilija valittiin nyt toista kertaa. Viime vuonna tunnustuspalkinnon sai Ariadna Donner. Palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Jaakko Tornbergin Trash Art -teoksia on nähtävänä Messukeskuksessa Art Forum Helsinki -nykytaidetapahtumassa 24.–27.10.

Art Forum Helsinki on nykytaiteen teosvälitystapahtuma, jossa on esillä maalaustaidetta, grafiikkaa, veistoksia, keramiikkaa, lasia, valokuvia sekä mediataidetta. Tämän vuoden teemana on kuvanveisto. Tapahtumassa on mukana noin 80 taiteilijaa esittelemässä teoksiaan.

Samaan aikaan Art Forum Helsingin kanssa Messukeskuksessa järjestetään Helsingin Kirjamessut, Musiikkimessut ja Viini, ruoka & hyvä elämä -tapahtuma. Art Forum Helsingin järjestää Pronto Media yhteistyössä Messukeskuksen kanssa.