Home » Tapahtumat » Turun kansainväliset Kirjamessut tuo mammutit lavalle

549253_400021116756460_219245766_n

Turun kansainväliset Kirjamessut esittelee syksyn kirjalliset puheenaiheet ja kirjailijat Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa 4.-6.10. Yhdessä Turun Ruoka- ja Viinimessujen, Tiedemessujen ja Levymessujen kanssa järjestettävä tapahtuma on runsas näyteikkuna kirjasyksyyn. Mukana ovat mm. maateema Yhdysvallat sekä kotimainen kärkiteema Somero. Turun Kirjamessujen ohjelmaa luotsaa nyt ensi kertaa ohjelmapäällikkö Jenni Haukio. Näytteilleasettajia on messukokonaisuudessa yli 200. Messuilla käy vuosittain yli 20 000 kävijää.

Messukeskuksen auditorio tulee olemaan täynnä muun muassa sunnuntaina 6.10, jolloin on vuorossa sarja erikoisia kohtaamisia ja jännittäviä keskusteluaiheita.

Aamu alkaa aiheella: Mikä tätä kirkkoa oikein vaivaa? Tätä kyselee emeritustoimittaja Hannu Taanila ja hänen kanssaan asiaa pohtii emerituspiispa Wille Riekkinen. ”Kaksi mammuttia” Jörn Donner ja Peter von Bagh juttelevat kirjailija Anna Kortelaisenvetämässä keskustelussa. Vielä heidän jälkeensä legendaariset emeritusprofessorit Matti Klinge ja Paavo Castrénasettautuvat areenalle keskustelemaan antiikin Rooman merkityksestä tässä päivässä.

Yhdysvalloista Turussa nähdään Pulizer-palkittu näytelmäkirjailija Lynn NottageElizabeth HandCecilia SamartinDan Fante,Marisha PesslKevin Bales ja Justin Petrone.
Kotimaiset kirjailijat Kari HotakainenLaila HirvisaariJari TervoKatja KettuTuomas KyröHeli Laaksonen sekä sadat muut esiintyjät täyttävät messujen salit.
Ruotsinkielinen iltapäivä sunnuntaina 6.10 tarjoaa kiinnostavan katsauksen syksyn ruotsinkieliseen kirjallisuuteen. Mukana ovat mm. Kjell WestöPhilip Teir ja Agneta Ara. Turun Kirjamessujen suuri esikoiskirjakavalkadi tuo suuren yleisön tietoisuuteen joukon uusia kirjoittajia lauantaina 5.10.  

Teemat avautuvat messuyleisölle

Yhdysvallat on messujen teemamaana ensimmäistä kertaa. Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck kertoo messuilla suosikeistaan amerikkalaisessa kirjallisuudessa. Hänen puolisonsa, tietokirjailija Cody Douglas Oreck esiintyy messuilla puhumassa kirjasta Storybook Helsinki and Beyond.
Yhdysvaltoihin liittyvinä teemoina ovat mm. Yhdysvaltojen intiaanit ja kirjallisuus paneelikeskustelu, Yhdysvallat ja sananvapaus ja Role of Women in literature. Kotimainen paikkakunta nimeltään Somero näkyy ja kuuluu messuilla mm. musiikin, kirjallisuuden ja kuvataiteen keinoin. Messuilla esiintyvien Kaari UtrionKai LinnilänRisto Rasan, Heikki PaakkasenM.A. Nummisen ja monien muiden tunnettujen somerolaisten lisäksi messuilla muistellaan Rauli Badding Somerjokea, Helvi Hämäläistä ja Unto Monosta.

Messuille on luotu paljon erilaisia teemakokonaisuuksia, joten kävijän on helppo seurata juuri oman kiinnostuksen kohteita. Yksi tällainen on nimeltään Sotahistoriallinen iltapäivä lauantaina 5.10. Paikalla ovat tunnetut tutkijat ja kirjoittajat: Teemu KeskisarjaAsko Kilpinen, Jussi JalonenMarkku JokisipiläJanne Könönen, Juhani SuomiHannu Rautkallio ja Antti Tuuri. Iltapäivän keskustelua moderoi Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, Kanavan päätoimittaja Ville Pernaa.

Runous sai oman huoneen

Turun Kirjamessut nostaa runouden omaan arvoonsa. Turun Kirjamessujen Runohuone on pyhitetty runoudelle aamusta iltapäivään.
Suuressa runotyöpajassa on mahdollisuus jatkaa runoaihioita, joiden teemoina ovat mm. Yhdysvallat ja Somero. Messuilla keskustellaan mm. siitä, millainen on hyvä aforismi, ja mitä tapahtuu runon ja proosan risteyksissä.
Runohuoneessa esiintyvät päivien aikana tunnetut kirjoittajat Claes Andersson, Joni PyysaloRisto AhtiJouni Inkala, Tua Forsström, Hannu Mäkelä ja Dan Fante.

Luonto ja eläimet

Lokakuussa vietetään Eläinten viikkoa, jonka innoittamana messuilla käsitellään eläinten oikeuksia ja hyvinvointia. Aiheesta on myös oma keskustelunsa, jota vetää runoilija, kansanedustaja Anni Sinnemäki. Luonto ja lemmikit ovat saaneet myös oman teemakokonaisuuden sunnuntaihin 6.10. Tuolloin Tieto-lavalla voi kuunnella mm. Ville Virtasen ja Jussi Lähteen ajatuksia hevosista tai Mikko ”Peltsi” Peltosen mietteitä kala-apajista.
Luontoteemassa Leena LuotoHeikki Luoto ja Tiina Klemettilä esittelevät uutta kuvitettua teostaan, jossa kerrotaan käytännön ohjeita kylmän ajan pihatöihin.
Lasse J. Laine esittelee vuosituhannen monipuolisimmaksi kerrottua luonto-opasta, jossa ovat Suomen luonnon keskeisimmät kasvi- ja eläinlajit. Myös metsästys, koirat ja kissat ovat esillä sunnuntain luontoaiheissa.

UNICEF mukana messuilla

UNICEFin hyvän tahdon lähettiläät muusikot Jyrki ”69” LinnankiviIina Kuustonen ja Anna Hanski esiintyvät messuilla. Linnankivi mm. kertoo suhteestaan Mark Twainin kirjallisuuteen.
Kirjamessuilla on enemmänkin tuttuja musiikintekijöitä, kuten esikoisromaanin kirjoittanut Maija Vilkkumaa. Lavalla suoraa puhetta kuullaan myös Kotiteollisuus-yhtyeestä tutulta Jouni Hynyseltä. Kiinnostavat julkisuuden henkilöt Helena Petäistö,Heikki Kahila, Peter Franzén ja Kyösti Mäkimattila julkaisevat kukin syksyllä kirjan, joista messuilla keskustellaan.

Klassikot Kuistilla

Kuisti-lava keskittyy klassikoiden pohjalta käytäviin kiinnostaviin keskusteluihin ja näkökulmiin. Lavan teemarunoilijana on tänä vuonna Hannu Salakka. Muun muassa F.E. SillanpääAnna-Maija RaittilaPentti Haanpää ja Aale Tynni ovat Kuistin puheenaiheita.
Suomen Kirjailijaliitto esittää jälleen ohjelmaa lauantaina 5.10. Fiore-lavalla puhutaan mm. Larin-Kyöstistä, sotakirjallisuudesta ja turkulaisesta runoudesta.

Lasten ja nuorten esiinmarssi

Vinski-lava sijaitsee uudella Lintukoto-alueella, joka on kokonaan suunnattu lapsille ja nuorille. Paikalla ovat tutut ja myös uudet ihanat lastenkirjat tekijöineen. Tatu ja Patu, Risto Räppääjä ja Tikkumäen talli tulevat tutuiksi. Lavalla mm. Anna Hanski laulattaa ja leikittää lapsia.
Suomen Nuorisokirjailijoiden osasto on uudistunut ja siellä on mahdollista kuunnella koko ajan nuorille suunnattua ohjelmaa, kuten kirjailijoiden vaihto-oppilaskokemuksia Amerikassa. Luvassa on myös improvisointia, lukutuokio, kirjabingo sekä keskusteluja kirjoittamisen kiroista ja iloista.
Koululaisten tekemiä kirjailijahaastatteluja kuullaan puolestaan tutusti Turun seudun äidinkielenopettajat ry:n osastolla.

Oho! Ylläty messuilla

Turun Kirjamessuilla törmää aina johonkin yllättävään ja ajatuksia herättävään. Tällä kertaa se voi löytyä esimerkiksi norjalaisenLars Myttingin ja Juha Miedon kirjan pohjalta käytävästä keskustelusta, jossa aiheena on halonhakkuu, puiden pinoaminen ja kuivaaminen.
Turun scifiseuran seminaarissa otsikkona on Kuvitteellisten kirjojen paluu. Siinä esitellään kirjoja, joista taatusti kukaan ei ole kuullut, koska niitä ei ole olemassa.
Suuri bloggajatapaaminen järjestetään messuilla lauantaina. Paikalla ovat kirjabloggaajat, jotka keskustelevat mm. kustantajien ja bloggaajien välisestä suhteesta.

Mitä tapahtuu illalla?

Messujen ohjelmaan sisältyvät myös kahdeksan näyttelyä, jotka käsittelevät mm. Amerikan intiaanien kuvarunoja ja siirtolaisuutta Suomesta Yhdysvaltoihin.
Iltaohjelma sijoittuu jälleen Turun keskustaan. Sammakon ja Liken kirjamessuklubi, Suomen Kirjastoseuran Kirjastovisa ja Nihil Interitin Runomaraton säväyttävät kuulijoita. Runomaraton on 20 vuotta täyttävän yhdistyksen päätapahtuma, jossa lava on avoin kaikille. Tilaisuus on Turun ylioppilasteatterissa.

Koko ohjelma on luettavissa OPUS-lehdestä ja www.kirjamessut.fi -sivustolta

Tapahtuma, jolla on sydän – Turun kansainväliset Kirjamessut

Kooste Kirjamessujen ohjelmasta