Home » Gaalat » Eurooppalaisen tanssin juhlaa Lappeenrannan Balettigaalassa

Kuva Dortmundin baletista Joutsenlampi_kuva Dormundin Baletin kuva-arkisto

Lappeenrannan viides Balettigaala avaa jälleen ikkunoita Eurooppaan ja esittelee elokuussa ainutlaatuisen kokonaisuuden Suomessa pääosin ennennäkemätöntä, mielenkiintoista ja omaleimaista ohjelmistoa. Luvassa on tulkintoja eurooppalaisen baletin maineikkailta mestarikoreografeilta ja erinomaisilta balettinäyttämöiltä, joilla juuret ovat vahvasti klassisessa traditiossa, mutta ilmaisu tätä päivää.

Balettigaalan runsaudensarveen mahtuu nykybaletin palkittuja teoksia, vahvaa tanssitekniikkaa, kiihkeitä välimerellisiä pyörteitä ja chansonien tunnelmia, mutta myös kansainvälisten balettikilpailujen voittajien huikeita klassisia virtuoosinumeroita.

Erikoismausteena on maailman ensi-ilta Lappeenrannan Balettigaalan kutsusta: Brnon baletin johtajan ”Mestari-Kylianin” oppilaan Mário Radačovskýn uutuusteos.

Lappeenrannan Balettigaalan toteuttaa NordicDance Makers yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa kuten aiempinakin vuosina.

Tapahtuman taiteellinen johtaja Juhani Teräsvuori lupaa, että Lappeenrannassa koetaan tulevanakin kesänä sekä klassisen baletin että nykytanssin tähtihetkiä. Balettigaalan esitykset järjestetään Lappeenrannan kaupunginteatterissa 22.8.2014 klo 19 sekä 23.8.2014 klo 14 ja klo 19.

Balettia Saksasta, Ranskasta, Portugalista italialaisin ja espanjalaisin maustein

Saksan mielenkiintoisimmista balettiryhmistä Lappeenrannassa esittäytyy korkeatasoinen Dortmundin baletti, jolle sen kiinalainen johtaja Xin Peng Wang on luonut uusia tulkintoja klassikkobaleteista, mutta antanut tilaa myös nouseville kyvyille. Lappeenrannassa nähdään ruotsalaisen Alexander Ekmanin hypnoottisen koskettava duetto teoksesta Cacti sekä iki-ihana kohtaus baletista Joutsenlampi.
Ranskalainen Roland Petit on viihdettä ja taidetta taitavasti yhdistelevä neoklassisen baletin suuri nimi. Hänen klassikkoteoksistaan nähdään herkkä Thaïs Pas de Deux sekä sähäkkä duetto baletista Carmen esittäjinä jo viime vuonna ihastuttaneet Laurence Laffon ja Jean-Sébastien Colau Pariisista.

Kohtaus italialaisen Mauro Bigonzettin koreografiasta Cantata vie katsojat sisilialaisen kansanmusiikin pyörteisiin. Sen esittäjät espanjalainen Carlos Pinillos ja portugalilainen Filipa de Castro ovat Portugalin kansallisbaletin tanssijoita. Pirilloksen vahva tekniikka ja intensiivinen ote yleisöön tulee ilmi myös hänen omassa koreografiassaan.

Ranskalaisen chansonin tunnelmissa Lappeenrantaan saadaan jälleen Tsekin kansallisbaletin tanssijoita, jotka esittävät taiturimaisen tarinankertojan, baletinjohtajansa Petr Zuskan palkitun dueton Les Bras de Mer.

Ukrainalaisten tähtien mukana klassisen baletin helmiä

Kiovan kansallisbaletin ensitanssijat Zhanna Gubanova ja Andrei Pisarev ovat nuoria virtuooseja, joilla on lukuisia voittoja kansainvälisistä balettikilpailuista. Luvassa on nytkin klassisen baletin huikeita pas de deux -numeroita: Satanella baletista Venetsian karnevaalit sekä Diana ja Acteon baletista Esmeralda.

Slovakialaisen Mário Radačovskýn uutuusteos Balettigaalalle piiloutuu vielä salaisuuden verhon taakse. Monipuolisesti ansioituneen baletinjohtaja-koreografin uuden teoksen maailman ensi-ilta on kaikitenkin kutkuttava tapaus.

Kaupunki NordicDance Makersin yhteistyökumppanina

Lappeenrannan kaupunki osallistuu Balettigaalan järjestelyihin tarjoamalla näyttämöksi kaupunginteatterin tilat sekä järjestämällä tarvittavan tekniikan. Lisäksi kaupunki osallistuu Balettigaalan markkinointiin ja tiedotukseen. Lappeenrannan Balettigaalan pääyhteistyökumppanit ovat Etelä-Saimaa, Lappeenrannan Energia Oy ja Cytomed Oy.