Home » RSO Radion sinfoniaorkesteri » RSO:n vieraina Tugan Sohijev ja Sergei Hatšatrjan

Tugan Sokhiev Photo: Marco Borggreve

Radion sinfoniaorkesterin konsertissa 27.9. saa ensiesityksensä Suomessa Jelena Firsovanorkesteriteos Beyond the Seven Seals. Konsertissa kuullaan myös Sergei Prokofjevin viides sinfonia sekäJean Sibeliuksen viulukonsertto, solistina viulisti Sergei Hatšatrjan. Orkesteria johtaa Tugan Sohijev. Konsertin päätteeksi kuullaan Myöhäisillan kamarimusiikissa Anton Arenskin pianotrio.

Jelena Firsovan Beyond the Seven Seals -teoksen nimi, suomeksi Seitsemän sinetin tuolla puolen, viittaaIlmestyskirjan mysteereihin. Venäjänkielinen sanonta seitsemästä sinetistä tarkoittaa kuitenkin yleisemmin asioita, jotka menevät yli ihmisymmärryksen. Teos onkin varustettu Omar Khaijamin suuria kysymyksiä esittävillä säkeillä: mistä tulemme, mihin menemme, mikä tarkoitus kaikella on? Syyskuussa 2010 kantaesitetty Beyond the Seven Seals on Toulousen Capitole-orkesterin tilausteos, ja se on omistettu Tugan Sohijeville. Sibeliuksen konsertto viululle ja orkesterille d-molli sijoittuu säveltäjän tuotannossa 2. ja 3. sinfonian väliin, jolloin hänen sävelkielessään tapahtui käänne kohti pelkistyneempää ilmaisua. Viulukonserton lopullinen versio sai kantaesityksensä vuonna 1905 Richard Straussin johdolla. Teos on tällä hetkellä maailman levytetyin viulukonsertto.

Prokofjev sävelsi viidennen sinfoniansa sodan keskellä ja sen kantaesityksen 13.1.1945 aloitti puna-armeijan tykistötuli Veiksel-joen ylittämisen kunniaksi. Viides sinfonia oli yksi Prokofjevin luovan elämän käännekohdista ja se otettiin vastaan isänmaallisen hurmoksen siivittämänä. Prokofjevin kuuluisan luonnehdinnan mukaan viides sinfonia on ”hymni vapaalle ihmiselle, hänen voimalleen, hänen puhtaalle ja jalolle hengelleen”. Myöhäisillan kamarimusiikissa kuultava Anton Arenskin pianotrio kantaesitettiin Moskovassa 1894. Myöhemmin teos palkittiin Glinka-palkinnolla ja se on edelleen Arenskin tunnetuimpia teoksia.

Ossetiassa syntynyt Tugan Sohijev on nopeasti noussut kapellimestarien kärkikaartiin. Sohijev on Toulousen Theatre du Capitolen orkesterin ja Berliinin saksalaisen sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja. Hänellä on myös läheinen suhde Mariinski-teatteriin ja hän on kysytty vierailija oopperataloihin ja orkestereihin ympäri maailmaa. Sohijev on johtanut mm. Concertgebouw-orkesteria, Frankfurtin radion sinfoniaorkesteria, Ranskan kansallisorkesteria sekä Oslon ja Münchenin filharmonikkoja. Sohijev johtaa paljon myös oopperaa ja on vieraillut mm. New Yorkin Metropolitanissa, Wienin valtionoopperassa ja Houstonin oopperassa.

Armenialaissyntyinen Sergei Hatšatrjan voitti Jean Sibelius -viulukilpailun vuonna 2000 ja oli kilpailun historian nuorin voittaja. Vuonna 2005 hän voitti Kuningatar Elisabethin musiikkikilpailun Brysselissä. Hatšatrjan on esiintynyt muun muassa Berliinin filharmonikkojen, Concertgebouw-orkesterin, Ranskan kansallisorkesterin, Lontoon sinfoniaorkesterin ja Lontoon filharmonikkojen solistina. Yhdysvalloissa Hatšatrjan on esiintynyt mm. Seattlen sinfoniaorkesterin ja New Yorkin filharmonikkojen kanssa. Hänellä on erityinen suhde Philharmonia-orkesteriin.

Konsertti kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä. Osoitteessa yle.fi/klassinen voi suoraa lähetystä kuunnella sekä katsella korkealaatuisen livekuvan kautta.

Pe 27.9. klo 19
PERJANTAISARJA 2
Tugan Sohijev, kapellimestari
Sergei Hatšatrjan, viulu
Firsova: Beyond the Seven Seals (ensi kertaa Suomessa)
Sibelius: Konsertto viululle ja orkesterille d-molli op. 47
Prokofjev: Sinfonia nro 5 B-duuri op. 100
MYÖHÄISILLAN KAMARIMUSIIKKI
Arenski: Pianotrio nro 1 d-molli op. 32
Reeta Maalismaa, viulu
Tuomas Lehto, sello
Jouko Laivuori, piano
Liput toimituskuluineen alkaen: 26 / 21 / 16 (eläk.) / 8 €