Home » Yleiset Uutiset » Vuoden 2014 nuoriksi taiteilijoiksi on valittu kuvataiteilijat Janne Nabb ja Maria Teeri.

NabbTeeri_1

Janne Nabb ja Maria Teeri

Vuoden nuoret taiteilijat jakavat Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin, saavat yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseossa ja näyttelyjulkaisun. Heidän näyttelynsä on esillä Tampereen taidemuseossa 10.05.–17.08.2014. Sieltä se siirtyy tämän vuoden tapaan Turun Aboa Vetus & Ars Novaan, jossa se on esillä 12.9.–2.11.2014. Nabb ja Teeri ovat järjestyksessään 30. Vuoden nuoria taiteilijoita.

Janne Nabb (s. 1984 Kannuksessa) ja Maria Teeri (s. 1985 Oulussa) asuvat ja työskentelevät Övermarkissa, Keski-Pohjanmaalla. Työpari on opiskellut yhdessä kolmessa eri taidekoulussa eri puolella Suomea vuosina 2004–2011, ja he valmistuivat vuonna 2011 kuvataiteen maistereiksi (KuM) Kuvataideakatemiasta Helsingistä. Yhteisiä teoksia he ovat tehneet vuodesta 2008.

Janne Nabb ja Maria Teeri tutkivat, miten materiaalisen ja immateriaalisen vuoropuhelua on mahdollista visualisoida, havainnollistaa ja konkretisoida eri esittämistavoilla. Löytäminen, kerääminen, uudelleenlöytäminen, esinekokeet, esineiden ‘rengastaminen’ ja niiden kiertokulun seuraaminen muodostavat työparin tämänhetkisen taiteellisen prosessin noidankehän. Tärkein tekniikka yleensä väliaikaisten teosten rakentamisessa on kuitenkin keskustelu.

Nabb ja Teeri ovat jokunen vuosi sitten kieltäneet toisiltaan maalaamisen, mutta etsivät sille edelleen erilaisia tekosyitä ja kiertoteitä. Nyt esineet käyvät maaleista ja tilat maalauspohjista. Asetelmat, joiden parissa Nabb ja Teeri työskentelevät, voivat rakentua taide- ja löytöesineiden lisäksi myös digitaalisten kuvien, animaatioiden, äänien, arkipäiväisten olosuhteiden tai kodinomaisten tilojen kokonaisuuksista.

NabbTeeri_Sisallysluettelo_maalaus_nro_21_350

Janne Nabb ja Maria Teeri: Sisällysluettelo, 2011. Yksityiskohta teoksesta, vesiväri paperille, ääni. 46 maalausta á 23×31,5 cm ja ääniraitaa, ripustusnäkymä Kluuvin Galleria, Helsinki. Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmat. Kuva: Janne Nabb

Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta 1984. Taiteilijavalinta- ja näyttelyprosessin tarkoituksena on tuoda esiin nuoria, lahjakkaita kuvataiteilijoita sekä kiinnittää huomiota uuteen suomalaiseen kuvataiteeseen ja sen ilmiöihin.

Vuoden nuori taiteilija -tapahtuman toimeenpanijoina ovat Tampereen kaupunki ja Tampereen taidemuseo. Vuoden nuoren taiteilijan valitsee asiantuntijaryhmä.